Moderator: Moderator
Qcyk napisał(a):(...)Mam nadzieje ze ktos mi pomoze, a mianowicie swieci mi sie czujka oleju i zaczyna okropnie piszczec (...)
SotoM napisał(a):(...) nie pamietam jak jest w benzynie....a nad kolektorem ssącym przy rozrządzie tez masz czujasa?? albo 2 obok siebie?? (...)
Piotr Bąk napisał(a):Nie mogę Panowie zrozumieć co się tak tych czujników uczepiliście. Przeczytajcie jeszcze raz w jakich warunkach Qucykowi się te czujki załączają. Tu moim zdaniem cały szkopuł to jedynie wina oleju.Często zdarza się że sprowadzane auta już np chodziły na oleju mineralnym a po sprowadzeniu jeśłi ktoś sie tego nie dowiedział to leje półsyntetyk czli robi źle.Nie wiem jak jest w tym akurat wypadku i jaki olej leje Qucyk. Tak jak juz też było wspomniane może to być pompa, zasyfiony filtr, smok i wogóle sporo jeszcze rzeczy. Stawiam dyche że to nie czujniki i że jak pojedzie na sprawdzenie ciśnienia to na rozgrzanym silniku nie będzie trzymał normy. Pozdro
[ Dodano: 2008-07-19, 23:15 ]
Tak jeszcze apropo wypowiedzi marko1967 myśle że jak ktoś stale co 10000 km wymienia olej filtry i robi to markowymi rzeczami i nie przegrzewa silnika i przy "normalnej" eksploatacji to nie ma wała żeby nasze motorki nie zrobiły 400000 bez remontu więc żeby byc zmuszonym do wymiany panewek to wina musi być po stronie kierowcy a nie samego auta
SotoM napisał(a):nie stresujcie sie po przeczytaniu tego - przerabiałem temat ciśnienia oleju w skodzie fabii 1,4 16V.zmieniałem olej z 10tki na 15tke , filtry oleju,popychacze, zmieniałem czujniki , poprosiłem kolesia elektryka aby mi sprawdził instalacje, czysciłem kanały olejowe w głowicy, zmieniałem pompe olejową jak juz miałem zrzucona miske olejową to nawet załozyłem nowe panewki korbowe,ale nie rzuciłem sie na główne tylko dalej szukałem. chyba z 6 miesiecy dodchodziłem co jest w5 i doszedłęm jeszcze raz zwaliłem miche oleju i odkręciłem stopy główne wału korbowego i co zobaczyłem - zajechane panewki główne,od czego?? sam nie wiem.koniec tematu a dlaczego , ponieważ blok jest aluminiowy a nawet skoda nie przywiduje wymiany panewek.nie ma panewek do regeneracji. facet kupił samochód od dziadka ale dziadek był chyba tak zdolny ze wlał motoDr'a do silnika i sprzedał auto. a ze skadzianka trafiła do mnie na wymiane oleju no i herezja sie zaczeła... sorka za długi post
[ Dodano: 2008-07-04, 10:00 ]
Qcyk, mozesz jeżdzić na ryzykanta, odłącz sobie czujnik zrób kabelek z końcówkami i zmasuj go. juz ci wtedy w zyciu nie piśnie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 42 gości