problem z golfem

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

problem z golfem

Postprzez loosw-art » 24 lut 2008, o 14:23

Witajcie wszyscy czytajacy.

Powiem szczerze, ze jestem już zalamany.
Kupilem w listopadzie zeszłego roku golfa III nie znając się w ogole na mechanice samochodowej. No i mam pierwszy problem… :-(

Wszystko zaczęło się w zeszly weekend.
Jadac w niedaleka podroz, po zatankowaniu, zaczely mi się dziac dziwne rzeczy:
Zaczęło się od tego, ze usłyszałem, ze obroty silnika nie spadaja kiedy się zatrzymywałem (np. na swiatlach). Pozniej jak już było ok, to znowu zaczal mi się dlawic – gdy dodawalem gazu tak jakby potrzebowal chwili żeby przetrawic i ruszal. Nastepnie zaczela mi migac kontrolka oleju (zaraz potem piszczec) i wskaznik temperatury cieczy jak nigdy nie dzialal teraz poszedl do gory i tak zostal. Zaczelo mi się dymic spod maski. I to był koniec. Wszystko trwalo jakies 5 – 10 min na przestrzeni około 5 km.

Plyn chlodniczy wyparowal (chyba stad to dymienie spod maski). W oleju nie zauwazylem zmian. Z rury wydechowej również nie kapalo.

Znajomy poradzil mi, zebym dodal plynu chlodniczego, co uczynilem. W sumie od listopada nie sprawdzalem stanu wiec TEORETYCZNIE to mogla być przyczyna.
Po dolaniu odpalilem Golfa i poczekalem 15 min. Nie gazowalem.
Zqczelo smierdziec, zaczal dymic jak piec (nigdy wczesniej tak nie bylo), plyn chlodniczy znacznie wzrosl duzo ponad max a w oleju pojawily się kropelki plynu (chyba?).

Czy ktos jest to w stanie zdiagnozowac lub podjechac do Chorzowa Batorego (co dla mnie byloby lepszym rozwiazaniem)?

:?: POMOCY! :?:

Dodam tylko, ze jest to Golf III CL, 1,4 benzyna, 92 rocznik.
jestem w tym wszystkim nowy... własnie kupiłem moje pierwsze auto - VW Golf 3... pomożcie!
loosw-art
Berbeć

problem z golfem

Postprzez Janusz 1983 » 24 lut 2008, o 15:38

Prawdopodobnie padła Ci uszczelka pod głowicą
Janusz 1983
Berbeć

Postprzez czepi » 24 lut 2008, o 15:44

no wszystko na to wskazuje
czepi
Members

Postprzez uli » 24 lut 2008, o 15:48

jezeli masz gaz to normalne ze sa krople musztardy(tak wyglada olej jak sie zwiaze z ciecza) pierwsze co to sprawdz czy rura na dole jest ciepla czy zimna jak sie podniesie temperatura wody(po odpaleniu silnika oczywiscie nie doprowadz do wyparowania i sprawdz czy ubyl plyn jezeli tak to jak kolega wyzej pisal uszczelka).Jezeli bedzie zimna to termostat koszt kupna to 20zl i wymiana okolo 30zl. Ale sprawdz czy na bagnecie nie masz tej musztardy. 8-)
uli
Badacz tematu

Postprzez loosw-art » 24 lut 2008, o 17:33

Ok, dzieki. W przyszlym tygodniu sobie wymienie i uszczelke i termostat.
A czy tak calkiem przypadkiem nie powinienem jeszcze przeczyscic przewodów podciśnienia (albo kupić nowych?)? Bo taka teza tez padla....

Bede jeszcze informowal co sie dzieje... ale dzieki za pomoc.
jestem w tym wszystkim nowy... własnie kupiłem moje pierwsze auto - VW Golf 3... pomożcie!
loosw-art
Berbeć

Postprzez qbic1983 » 26 lut 2008, o 10:10

uszczelka pod głowicą ,termostat,ewentualnie sprawdz czy lewe powietrze sie gdzies nie dostaje.
qbic1983
Czytacz

Postprzez bleky99 » 26 lut 2008, o 12:13

stary jak zdejma ci uszczelke pod głowica to niech ci powie mechanior czy niemasz czasem wzerów w bloku silnika --spowodowanych przepływem cieczy chłodzacej --jesli tak to masz blok silnika do wymiany ale nieopłaca sie tego robic bo koszta sa powalajace lepiej juz swapa zrobic -
bleky99
Badacz tematu

Postprzez KOLANO » 27 lut 2008, o 09:36

Moąe ktoś wie co się z moim golfem dzieje? A mianowicie po rozgrzaniu silnika w trakcie jazdy zaczyna sie dusić i nie jedzie, po krutkim odczekaniu znowu jedzie i odnowa dusi się jakby paliwa nie dostawał. Byłem u mechanika sprawdził układ paliwowy ale nic się nie zmieniło...

[ Dodano: 2008-02-27, 08:40 ]
A może to świece, nie znam sie na tym spróbuję dziś wymienić...
KOLANO
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe