Problem z kontrąlka oleju !! Prosze o pomoc !

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Grzybek_3 » 30 mar 2011, o 16:03

Panowie mam problem ostatnio jechałem do warszawy spokojnie aż tu nagle słyszę pikanie i mruga kontrolka oleju.... i jak nagle zaczęła mrugać tak nagle zgasła. Zgasiłem silnik sprawdziłem czy wszystko ok??? Jadę dalej i za 10km znów to samo, zadzwoniłem do mechanika mówi ze to pewnie czujnik ciśnienia oleju ?? Czy to napewno czujnik???
Grzybek_3
Czytacz

Postprzez mazzieh84 » 30 mar 2011, o 21:41

Nie napewno ale wykluczyć nie można, miałem tak u siebie i zacząłem od wymiany czujnika, koszt mniej niż 20 zł. Więc bryknąłem kilka kilometrów za miasto i kontrolka zaczęła piszczeć, skończyło się po wymianie pompy oleju, nie pamiętam ile kosztowała ale po wymianie jak ręką odjął, przy okazji zmieniłem olej, sprawdź na początek czujnik
mazzieh84
Badacz tematu

Re: Problem z kontrąlka oleju !! Prosze o pomoc !

Postprzez killah » 30 mar 2011, o 21:43

Grzybek_3 napisał(a):Panowie mam problem ostatnio jechałem do warszawy spokojnie aż tu nagle słyszę pikanie i mruga kontrolka oleju.... i jak nagle zaczęła mrugać tak nagle zgasła. Zgasiłem silnik sprawdziłem czy wszystko ok??? Jadę dalej i za 10km znów to samo, zadzwoniłem do mechanika mówi ze to pewnie czujnik ciśnienia oleju ?? Czy to napewno czujnik???

na 90% tak. jednak radzę jechać sprawdzić ciśnienie oleju. jeśli próba będzie ok to nie ma się co martwić i można podmieniać czujniki.
killah

Postprzez Sivy » 30 mar 2011, o 21:48

Grzybek_3 napisał(a):Zgasiłem silnik sprawdziłem czy wszystko ok?

Co sprawdziles ? Kiedy zmieniales olej ?

Grzybek_3 napisał(a):to pewnie czujnik ciśnienia oleju

Prawdopodobnie, zobacz czy nie sa uwalone. Jak nie pomoze, to pomiar cisnienia i bedzie jasne.
Zaczynaj od rzeczy najprostyszych, zaoszczedzisz pieniadze.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Sivy
Members

Postprzez gaceq » 30 mar 2011, o 22:45

ja mam to samo. Ciśnienie idealne a podmiana czujników nic nie daje. Od czasu do czasu lubi sobie piknąć ot co :) Pewnie mam jakieś zwarcie na przewodzie ale wiem że wszystko w porządku więc nawet śmieję się jak mi pikoce :)
gaceq
Badacz tematu

Postprzez DJ_DARCO » 30 mar 2011, o 22:59

jak filtr oleju jest przypchany to też będzie pikało
Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców moj-golf/mk3-cl-by-dj-darco-t21179.html
DJ_DARCO
Czytacz

Postprzez Grzybek_3 » 31 mar 2011, o 08:39

Panowie olej jest nowy, filtry tez cały silnik po remoncie góra i dół, wczoraj jak jechałem zrobiłem 30 km i przed samym domem zaczęło piszczeć, lekka przy gazówka i ucichło :D W sobotę się okaże :D Dam znać jak sie sprawa rozwinęła :)
Grzybek_3
Czytacz

Postprzez DJ_DARCO » 31 mar 2011, o 23:05

zmień czujnik bo niedrogi u mnie też pikało i po zmianie przestało. Tylko żeby miał taką samą wartość tzn. ten sam kolor
Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców moj-golf/mk3-cl-by-dj-darco-t21179.html
DJ_DARCO
Czytacz

Postprzez ffsapher » 2 kwi 2011, o 19:50

jakie powinno być ciśnienie oleju?
ffsapher
Berbeć

Postprzez Grzybek_3 » 2 kwi 2011, o 19:55

Byłem u mechanika ciśnienie oleju jest dobre, zrobiłem 200 km i ani razu nie piszczało, ale dzisiaj zauważyłem ze przy 2000-2100 obr/min piszczy i na 5 biegu???? Może to wam coś podsunie jakaś myśl, a czujnik kupiłem i leży w aucie :D
Grzybek_3
Czytacz

Postprzez TRD » 2 kwi 2011, o 22:45

jakiej firmy masz filtr oleju? znam kilka przypadków, że Filtrony się przytykały (nowe) i ciśnienie spadało po zmianie na Knechta wracało do rormy, chociaż osobiście na Filtrona nie narzekam
'94 Golf SAVOY 1.8 ABS
TRD
Czytacz

Postprzez rafalzak1 » 16 kwi 2011, o 20:27

Kolego miałem to samo u siebie ciśnienie ok kupiłem chyba ze cztery czujniki i na każdym piszczało wiec zrobiłem tak wyciągnąłem licznik rozebrałem go wywaliłem ten piszczyk oraz co najważniejsze podłączyłem czujnik ten brązowy bodajże od niskiego ciśnienia bezpośrednio pod żaróweczkę w liczniku przeciąłem ścieżkę na płytce i wszystko jest ok kiedy ciśnienie spadnie poniżej 0.4 bara (chyba tyle ma ten czujnik ) to w tedy zapala się czujnik jak byś chciał więcej pomocy to wal na pw no chyba ze interesuje cie wymiana licznika bo to on jest winny
rafalzak1
Berbeć

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe