problem z obrotami

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

problem z obrotami

Postprzez bagy » 9 lis 2008, o 18:27

Witam !
Mam silnik 1,8 ADZ pb i lpg i następujący problem: gdy odpalam zimny silnik po nocy to muszę go trzymac na gazie żeby nie zgasł. Wymieniłem czujnik temperatury silnika ale nic to nie dało. Po rozgrzaniu silnik to ma 1400 1600 obr/min. Takie same objawy są niezależnie od paliwa na którym pracuje silnik.
Wymieniłem silnik krokowy (6 pinów) ale to nic nie pomogło.
silnik krokowy w ogóle nie reaguje na ruchy przepustnicą przy włączonym zapłonie.
Zauważyłem ,że do czujnika temperatury cieczy zamiast 5V dochodzi 4,8V czy taka różnica napięcia jest istotna?
Jak odłączę na kilka minut akumulator to po ponownym podłączeniu obroty biegu jałowego (przy rozgrzanym silniku) stabilizują się w granicach 1000 obr/min - ale potem wszystko powraca do poprzedniego stanu.

Mam ten samochód pół roku i boję się pierwszych mrozów i porannych rozruchów!!!
bagy
Berbeć

problem z obrotami

Postprzez centaur5 » 12 lis 2008, o 18:47

Witaj Miałem podobnie Auto nie mogło odpalić bez trzymanego gazu jak już odpaliło to było oki Mechanik wymienił świece kable kopułkę rozdzielacza no i aktywował przepustnicę (jak stwierdził nie pracowała)Proponuje byś pojechał na kompa
centaur5
Berbeć

Postprzez bagy » 12 lis 2008, o 20:04

no właśnie - byłem na kompie i wyszło, że komputer nie widzi przepustnicy - diagnosta poradził wymianę przepustnicy z potencjometrem.
A jak się adoptuje przepustnicę- czy da się to zrobic bez kompa??
bagy
Berbeć

Postprzez centaur5 » 12 lis 2008, o 20:12

piszą tu na forum by ją wyczyścić u przednio wykręcając Następnie adaptujesz ją odłaczając minus akumulatora na jakiś czas(30 min)i podłaczasz Jeśli jest sprawna zaadoptuje się sama Jesli nie musisz kupić nową w moich rejonach w sklepi krzyczą 8 stów
centaur5
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe