problem z odpalaniem, silnik z instalacją LPG

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez raff » 19 gru 2007, o 20:38

Ostatnio pojawił mi się problem z odpalaniem samochodu.
Muszę odpalać równocześnie z naciskaniem pedału gazu, właściwie w trakcie tego odpalania pompuję nogą gaz.
Tak się zastanawiałem czy nie jest to pośrednio wina niskich temperatur na zewnątrz oraz tego że kiedy dojeżdżam na miejsce to dojeżdżam na gazie a nie przełączam na benzynę, gaz chyba szybciej ulega wychłodzeniu i silnik może nie otrzymywać odpowiedniej mieszanki zaraz po odpaleniu a zanim benzyna dojdzie do silnika to z pewnością mija pewien czas, robię teraz taki mały eksperyment(oczywiście nie zawsze o nim pamiętam) i przełączam na benzynę kawałek przed dotarciem w jakieś miejsce, niby jest poprawa, ale silnik zazwyczaj nie zdąży ochłodnąć, więc nie wiem czy to coś działa, przed zostawieniem samochodu na noc pamiętam o dojechaniu na benzynie, ale mimo to ze dwa, trzy razy musi pokręcić zanim odpali.
Ciekaw jestem czy ktoś miał podobny problem, może wie jak się go pozbyć, albo przynajmniej mnie uspokoi, samochód wcześniej z odpalaniem nie miał problemów, więc nie wiem co może być.
raff
Czytacz

Postprzez sebaa » 19 gru 2007, o 23:11

Tak, to może być ten problem, że kończysz na gazie. Ciężko mi się wypowiadać, bo ja jestem strasznie słaby z benzynowców. Nie chce mi się szukać, ale jeśli Twój silnik ma gaźnik, to przy przełączaniu na gaz wypalasz wszystko paliwo z komory pływakowej gaźnika (zależy też od której generacji masz gaz). I teraz po zgaszeniu na gazie musi minąć trochę czasu, zanim napełni się komora gaźnika paliwem.

Oczywiście nie sugeruj się moją wypowiedzią, gdyż mogę się mylić. Jutro wrzucę ciekawą książkę o instalacjach gazowych na forum.
sebaa
Administrator

Postprzez cyngiel » 20 gru 2007, o 12:40

Z odpalaniem mam podobny problem przy 1.8 GT, z tym ze nie mam gazu. U mnie pomaga dwukrotne przekrecenie kluczyka na zaplon (za drugim juz do konca i odpala) - tak jakby pompa musiala dwa razy napompowac, moze nie ma cisnienia, albo cos innego, moze to tez byc czujnik temperatury
cyngiel
Czytacz

Postprzez czoper » 20 gru 2007, o 19:01

a sprawdzcie filtr paliwa koledzy bo moze miec juz tak duzo tego syfu ze blokuje w jakims stopniu przeplyw paliwa
czoper
Czytacz

Postprzez Tomek486 » 21 gru 2007, o 18:13

:kwasny: Mam ten sam mały problem. Instalacja gazowa na jednopunktowym wtrysku idealnie pali mi zawsze za 2 razem. Gdy silnik jest zimny i gaszę go na gazie mam problemy z odpalaniem muszę pompować paliwo. Gdy silnik jest rozgrzany nie ma problemów z odpalaniem łapie za 2 razem. Wymieniłem już filtr paliwa.
Tomek486
Tomek486
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe