Problem z rolką napinająca rozrząd 1.6B golf 3

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez rafal1.89 » 7 wrz 2011, o 21:28

Witam wszystkich forumowiczów;)
Mam problem dzis wymieniałem rozrzad i napotkałem problem załozyłem pompe ustawiłem na znaki napinacz załozyłem pasek. Napinacz jest pod pompa wody i kiedy go napinam ustawiam na przedział i dokrencam sróbe ruszam silnikiem tzn krece grzechotka w pewnym momecie napinacz opuszcza na blok do konca a na pasku pomiedzy wałem a korbowodem pasek robi sie luzny. Prosze o pomoc jak mam ustawic ten napinacz. Silnik 1.6 oznaczenie na przodzie jest podobno abb na rozrzadzie nie ma opisu jaki to silnik moc teoretycznie 75km.
Jak co moge pogladowy rysunek dołaczyc
Ostatnio edytowano 7 wrz 2011, o 22:51 przez rafal1.89, łącznie edytowano 1 raz
rafal1.89
Czytacz

Postprzez K@mil » 7 wrz 2011, o 21:29

rafal1.89 napisał(a):Silnik 1.6 oznaczenie na przodzie jest podobno abb

ABU kolego... Jesli ma czarną pokrywe zaworów to jest ABU
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez rafal1.89 » 7 wrz 2011, o 21:43

nie ma czarnej tylko metaliczna :/ i własnie mam problem ale to mało istotne bo rozrzad teraz jest dobrze dobrany tylko ta rolka masakra nie wiem jak ja mam ustawic bo z tego co wiem ona powinna pracowac a jak pokrece wałem to nie pracuje a jak ustawie ja na ten wskaznik to opada na dol i pasek robi sie luzny potem wraca do normy i tak ciagle. Pomocy bo jutro znow czeka mnie łamigłowka;)

rolka ta co na aukcji http://moto.allegro.pl/napinacz-rozrzad ... 45320.html
to jest sprawca moich problemow ;)
rafal1.89
Czytacz

Postprzez kaszan25 » 8 wrz 2011, o 16:45

czesc a rolka jest taka sama jak stara?:-D moze sprawdz na poczatek czy obraca sie w ogole jak ja dokrecisz nie zakladajac paska :]
kaszan25
Berbeć

Postprzez rafal1.89 » 8 wrz 2011, o 22:50

tak obraca sie juz poradziłem sobie z ta rolka :D sprostowanie co do silnika znalazlem mam abe czyli aee:D . Teraz walcze z nawiewem bo nie mam zimnego powietrza ale tez juz ogarnąłem temat. Moze ktos ma z was do sprzedania moduł sterujący nawiewem oraz ustawieniami trybu wiania na szybe itp ;)

Temat uwazam za zamknięty ;)
rafal1.89
Czytacz

Postprzez pablomed » 11 wrz 2011, o 09:50

ABE to nie jest oznaczenie silnika, może być AEE, fotki porównaj w necie, albo zobacz kod jest podany na wlepce w bagażniku - przynajmniej powinien być.
Modułu sterujący - jeśli nazywasz tak panel z pokrętłami i linkami - to zwykle to jest do naprawy, linka się wyrywa z mocowanie itp, dostępny na szrotach czy allegro
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe