Siemka
Jestem świeżo po generalce silnika. Odpalił od kopa, później tylko ustawienie zapłonu za pomocą VAGa (mechanicy nie znaleźli dla mnie 5 min...). Rozrząd ustawiałem sam. Kilkakrotnie sprawdzałem znaki na kole pasowym wału korbowego i kole napędzającym wałek rozrządu. Wałka pośredniego nie ustawiałem, bo i tak miałem wymontowany aparat zapłonowy. Później ustawiłem go "tak jak w książce pisze" tzn. palec "patrzył" na styk od pierwszego cylindra a tym samym na wycięcie w aparacie zapłonowym. Kąt zapłonu ustawiałem najpierw na słuch ale autkiem szarpało gdy puściłem pedał gazu w trakcie jazdy. Później podłączyłem go pod VAGa i ustawiłem kąt (T.B. Angle) na -6 stopni. Do tamtej pory autko super się zachowywało- dużo wyższa moc i mniejsze spalanie.
Ale tylko do czasu...
Kiedyś wracałem z pracy i odkręciło mi się koło pasowe na wale korbowym. Na szczęście nic takiego się nie stało, poza tym, że rozrząd przeskoczył i autko zdechło.
Nie bardzo miałem czas żeby się z tym bawić ale z pomocą przyszedł ojciec. Dokręcił koło, ustawił rozrząd i zapłon (na słuch). Dziś postanowiłem znów podłączyć go pod VAGa żeby precyzyjnie mu zapłon ustawić. Wcześniej dokładnie sprawdziłem czy rozrząd jest ok. Podłączyłem go pod kompa i zgłupiałem... Kąt zapłonu wynosił +2 , +3 stopnie ale autko pracowało w miarę ok. Chciałem ustawić -6 stopni tak jak było wcześniej ale się nie dało bo silnik gasł. Sprawdziłem jeszcze raz znaki od rozrządu i zgłupiałem po raz drugi. Znak na kole pasowym nie pokrywał się ze znakiem na kole zamachowym (różnica ok 15 stopni). Ustawiłem więc rozrząd jeszcze raz nie patrząc na koło pasowe, tylko na znak na kole zamachowym. Ale wiele to nie pomogło, bo kat zapłonu nadal wynosi ok +3 stopnie i po próbie regulacji silnik gaśnie. Zostawiłem więc tak jak jest ale autko jest jakby nieco słabsze.
Powiedzcie mi co zrobiłem nie tak... Dlaczego znaki na kole pasowym i na kole zamachowym wcześniej się zgadzały a teraz jest taka duża różnica. Przecież koła pasowego nie za się źle założyć bo wchodzi na wał z klinem... Rozrząd mam ustawić do znaku na kole pasowym czy zamachowym? I czemu nie mogę osiągnąć wymaganych -6 stopni?