problem z silnikiem na LPG błedy Vag

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez napster » 12 maja 2009, o 19:51

Ludzie pomożcie, mam taki problem, otoz mam MK3 1.8 silnik ABS, + LPG, miesiac temu wszystko bylo ok, zatankowalem sobie gazik na Orlenie no i od tamtej pory przestalka mi dzilas sonda lambda taki blad mialem, Sonda Lambda - zwarcie masy, no i sonde wymienilem na Bosha, a wczesniej mialem zamiennik jakas universalna czy cos, no ale juz mniejsza o to, mam teraz taki problem ze po wymianie sondy sonda chodizla na bezynie a na gazie nie chodzila, no i pojechalem do gazownika ustawil mi sonde i wszystko gralo ale teraz sonda dziala na gazie i bardzo duzo mi pali jakies 15l/100 a na bezynie juz mi nie dziala i mam taki blad: 561 - dopasowanie (ustalenie) składu mieszanki przekroczona wartość adaptacji i taki tez blad mialem 518 Potencjometr przepustnicy -G69 przerwa lub zwarcie do masy - Błąd Sporadyczny pomozcie mi o co moze chodzic bardzo bylbym wdzieczny.

napster temat był niezgodny z regulaminem więc go zmieiniłen na taki jaki byc powinień, następnym razem uważniej zastanawiaj się nad tytułem tematu ba skonczy sie to ostrzeżeniem !!!
Ostatnio edytowano 12 maja 2009, o 22:45 przez napster, łącznie edytowano 3 razy
Nie Ma To Jak Moja Golfina :)))
napster
Czytacz

Postprzez piczon_2004 » 19 maja 2009, o 14:35

mozesz miec ten sam problem co ja! wyskakiwal mi blad "sonda lambda zwarcie do masy" co sie okazalo wymienilem sonde lambda ale blad dalej byl? pojechalem do pana gazownika a to sie okazalo ze emulator sondy lambda mi padl i wyskakuje taki blad? trzeba bylo kupic nowy emulator :-P
piczon_2004
Berbeć

Postprzez Stealth » 19 maja 2009, o 14:47

Też wtrącę swoje: jak jeździsz na gazie to właśnie emulator sondy lambda oszukuje właśnie tą sondę wkręconą w wydech - jej wskazania czy to co wysyła do ecu. Nie wiem na jakiej to działa zasadzie ale ponoć tak jest.
Stealth
Members

Postprzez pablomed » 19 maja 2009, o 18:34

Stealth, dla precyzji, emulator sondy oszukuje Ecu a nie sondę
napster, w Twoim silniku emulacja sondy jest zwykle przez gazownika ustawiona "na masę". Znaczy to że ECU otrzymuje od tego emulatora stały sygnał masy podczas pracy na LPG. Więc wówczas błąd zwarcie do masy jest zawsze i nie powinien mieć wpływu na prace silnia na Pb.
Bywa jednak w praktyce gorzej. Wówczas na krotko pomaga tzw reset ECU, a na dłużej takie sposoby jak zmiana sposobu emulacji ustawiana w kmputerku LPG, założenie przekażnika odcinającego coś tam chyba stały plus do ECU. Jest o tym sporo tematów na róznych forach golfa.
pablomed
Members

Postprzez napster » 22 maja 2009, o 23:09

pisze bo chcialem napisac ze juz wszystko ok, nie mam juz bledu Dopasowanie ustalenie skladu mieszanki, przekroczona wartosc adaptacji no i nie ma juz z potencjometrem przepustnicy problemow, otoz wymienilem czujnik od przepustnicy no i wyregulowalem LPG i juz wszystko hula, spalanie na LPG na 100 mam 7l a na ob od 5 do 6 :) pozdraiam
Nie Ma To Jak Moja Golfina :)))
napster
Czytacz

Postprzez krzysiudd » 5 lip 2009, o 10:06

witam. dzisiaj podpiąłem swoje auto pod vag. na wyłączonym silniku pokazał mi bład halla i bład 561 regulacja składu mieszanki po odpaleniu blad halla zginal wiec prawidłowo. a ten drugi błąd czym może byc spowodowany dodam ze silnik jak jest zimny nie chce odpalac.
krzysiudd
Czytacz

Postprzez pablomed » 5 lip 2009, o 12:05

wykonaj reset kompa czyli odłączenie klem na 15 min. Potem zapal i zostaw na luzie aż do pełnego zagrzania. Nie przełączaj na gaz do następnego dnia, jeśli się poprawi winna będzie instalacja LPG, jeśli nie - możliwe że czujnik temperatury.
pablomed
Members

Postprzez krzysiudd » 5 lip 2009, o 20:25

robilem juz tak i nie pomogło. dzis przez vaga skasowałem ten blad po kilku godz podpiąlem go jeszcze raz i juz nie wyskakiwał. a rano dopiero w sobote bede mogl go sprawdzic czy cos dało. na komputerze temp mi pokazywal troche inna niz na tablicy na kompie zawsze bylo ok. 8-9 st wiecej
krzysiudd
Czytacz

Postprzez pablomed » 5 lip 2009, o 20:33

Jeśli piszesz o MFA to pokazuje temperaturę oleju która zwykle jest wyższa niż wody
pablomed
Members

Postprzez Buull » 7 lip 2009, o 14:32

napster napisał(a):pisze bo chcialem napisac ze juz wszystko ok, nie mam juz bledu Dopasowanie ustalenie skladu mieszanki, przekroczona wartosc adaptacji no i nie ma juz z potencjometrem przepustnicy problemow, otoz wymienilem czujnik od przepustnicy no i wyregulowalem LPG i juz wszystko hula, spalanie na LPG na 100 mam 7l a na ob od 5 do 6 :) pozdraiam

kolego a gdzie się znajduje ten czujnik w którym miejscu zapodaj jakieś zdjęcie jak możesz i napisz ile kosztował ten czujnik. z góry dzięki...
Buull
Gaduła

- - -

Powrót do Silniki benzynowe