Problem z Termostatem 1.4 AEX

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Bonix » 21 lis 2010, o 18:30

Witam mam problem. Kiedyś jadąc zauważyłem że wskazówka temp pokazała temp. 110 Stopni,wywaliło płyn. Diagnoza- uszkodzony termostat. Było lato, więc całkowicie go wyrzuciłem, Ale teraz auto w ogóle nie nabiera temperatury. Dopiero jak trochę postoję w Korku temp. skoczy do 90 Stopni. Kupiłem nowy termostat, zakładam a on się znowu grzeje. Górny wąż od chłodnicy miękki ciepły, a dolny zimny. I tu mam pytanie jak z termostatu wychodzi taki "bolec" który wchodzi w króciec on ma tam wchodzić i wychodzić luźno ?, Bo jak Włożę termostat w króciec i go przykręcę to potem tego "bolca" nie mogę wyjąć (muszę do tego celu używać kombinerek i trochę się namęczyć), dodam że króciec kupiłem nowy. Proszę o pomoc.
Bonix
Badacz tematu

Postprzez PabloSBT » 21 lis 2010, o 20:07

ten bolec w termostacie rusza się dopiero jak złapie temperaturę ręka tego nie wyciągniesz :) termostat kupiłes z temp otwarcia 84 czy 87 stopni ?? może termostat jest uszkodzony ja kupiłem nowy termostat firmy gates i wogóle się nie otwierał wymieniłem na termostat Wahlera i działa jak należy :) może też czujnik temp ci szwankować i zawyżać temperaturę
PabloSBT
Members

Postprzez Bonix » 21 lis 2010, o 20:12

Ale ten bolec nie powinien wychodzić z termostatu ? Bo on mi z niego wyszedł i zablokował się w Króćcu.
Bonix
Badacz tematu

Postprzez PabloSBT » 21 lis 2010, o 20:36

zrób taki test wrzuć ten termostat do garnuszka wlej wody i zagotuj zobaczysz czy się otworzy jak sie będzie długo gotował i się nic nie ruszy to temostat do wymiany :)
PabloSBT
Members

Postprzez Bonix » 21 lis 2010, o 20:45

Ja gdzieś czytałem, że pod wpływem temperatury ten bolec powinien się wysuwać z termostatu. Czy to prawda?
Bonix
Badacz tematu

Postprzez PabloSBT » 21 lis 2010, o 22:56

dokładnie tak :) pod wpływem temperatury ten bolec się wysuwa :)
PabloSBT
Members

Postprzez k-m-r1 » 24 lis 2010, o 00:37

PabloSBT, no dobra to ja zapytam bo zagotowałem wode wrzuciłęm termostat i otwiera sie ale w aucie mam 70 stopni tylko że włoncza mi sie wentylator chłodnicy co jakis czas wienc podejrzenie padło na czujnik temperatury

podobno zmioenia opór tylko nieznalazłem jakie ma wartosci między jakimi pinami
1.4 abd
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez PabloSBT » 24 lis 2010, o 10:21

k-m-r1 napisał(a):PabloSBT, no dobra to ja zapytam bo zagotowałem wode wrzuciłęm termostat i otwiera sie ale w aucie mam 70 stopni tylko że włoncza mi sie wentylator chłodnicy co jakis czas wienc podejrzenie padło na czujnik temperatury

podobno zmioenia opór tylko nieznalazłem jakie ma wartosci między jakimi pinami
1.4 abd

Masz pewnie termostat który się otwiera od 87 stopni a w silnikach 1.4 powinien się otwierać od 84 dlatego czasami się załącza wentylator :) a z tym że ci pokazuje 70 stopni to masz czujnik temp zepsuty ja też tak miałem a teraz równiutko 90stopni trzyma za czujnik temp dałem 30 zł firmy feb
PabloSBT
Members

Postprzez k-m-r1 » 24 lis 2010, o 14:02

PabloSBT, jak sprawdzić ten czujnik?

kiedy zmieniałęs czujnik jak długo na nim jezdzisz? krąży opinia żę tylko oryginalne wytrzymują dłygo iine siadają po krótkim czasie
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez Jacek Rosiński » 24 lis 2010, o 14:19

jhak sie gotuje to prosta sprawa ze to termostat albo pompa. czsami gra nie warta swieczki. a po drugie termostat zawsze warto wymienic zeby nie zrobil nam przykrej niespodzianki gdzies w drodze. moze i to nie rozsadne co mowie....ale mialem taka sytuacje
jac
Jacek Rosiński
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 27 lis 2010, o 11:56

takie pytanie jeszcze jaki kolor ma miec czujnik do mojego 1.4 ABD
byłem zamówic czujniki sprzedawca pytał o kolor niestety nie ma tam żadnej obwódki
wyczytałem że ma bycz żułtą opaską
k-m-r1
Weteran

Postprzez krisss.79 » 27 lis 2010, o 13:17

k-m-r1 napisał(a):takie pytanie jeszcze jaki kolor ma miec czujnik do mojego 1.4 ABD
byłem zamówic czujniki sprzedawca pytał o kolor niestety nie ma tam żadnej obwódki
wyczytałem że ma bycz żułtą opaską

Czarny z niebieska obwódką ma byc ,ja taki kupilem ori w ASO
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
krisss.79
Badacz tematu

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe