problem z uruchamianiem silnika

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez centaur5 » 3 lis 2008, o 22:52

Witam
Posiadam Golfa 1.6 benzyna 1997r. bez instalacji gazowej. Od jakiegoś czasu pojawił się problem z uruchomieniem auta rano. Aby uruchomić silnik muszę wcisnąć dźwignię gazu i tak przytrzymać go jakiś czas (czasami muszę uruchamiać go kilkakrotnie kiedy puszczam pedał gazu). Kiedy juz je uruchomię to słychac jak obroty delikatnie pływają, czasami zdarzało się, że auto mi gasło na skrzyżowaniu a po chwili bez problemu odpalało.Kiedy silnik jest ciepły problem z uruchamianiem mija ale obroty wciąż delikatnie pływają Mam zmienioną sondę lambda, świece zapłonowe (NGK).Proszę o jakąś wskazówkę co może być tego przyczyną
centaur5
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 3 lis 2008, o 22:59

centaur5, hmm kable zapłonowe w jakim masz stanie ?? może sypać Ci sie powoli silniczek krokowy i stąd te falujące obroty najlepiej jak na kompa byś podjechał i zrobił test
marcinkoz2910
Members

Postprzez centaur5 » 3 lis 2008, o 23:19

marcinkoz 2910 Wiesz odnośnie kabli to może nie bardzo bo są w dobrym stanie no i przy wciśniętym gazie odpala od razu tylko muszę go trzymać na obrotach przez czas jakiś i później jest oki
centaur5
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 4 lis 2008, o 15:39

centaur5, to na komputer i zobaczysz co go boli
marcinkoz2910
Members

Postprzez centaur5 » 4 lis 2008, o 17:03

MArcinkoz2910 wiem wiem pewnie tak sie stanie że pojadę na kompa ale zawsze warto popytać a tym samym zminimalizować koszta wiesz jak jest dzięki za poradę
centaur5
Berbeć

Postprzez marko1967 » 4 lis 2008, o 22:33

centaur5, może to czujnik teperatury cieczy padł jak tak miałe niekiedy musiałem autko piłowac z 2-3 minuty zanim odpaliło a na ciepłym no problem tylko na zimnym były opory
marko1967
Members

Postprzez centaur5 » 5 lis 2008, o 19:39

Witam Byłem dziś na kompie który wskazał jakieś dwa błędy Koleś który to robił zresetował go Uaktywnił również przepustnicę (jak twierdził była martwa)zmienił kable wysokiego napięcia i kopułkę z palcem rozdzielacza no i jest lepiej choć może niekoniecznie w kieszeni 6 stów do tyłu acha mówił też coś o jakimś zaworze podciśnienia ze zbiornika że nie działał
centaur5
Berbeć

Postprzez KristoF » 5 lis 2008, o 19:49

on działa przy dobrze rozgrzanym silniku.Na zimnym nie będzie sie otwierał.Masz silnik AEE (stwierdzam po roczniku)jeśli sie mylę to mnie popraw.Należy wyczyścić przepustnicę a później zrobić adaptację na kompie.
A jakie miałeś te błędy?pamiętasz może?
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez centaur5 » 5 lis 2008, o 21:54

komp pokazywał że zawór nie działa sprawdzano go zaraz jak podjechałem na kompa czyli po pokonaniu ok 15 km więc napewno był rozgrzany Mechanior mówił że nie było masy podłączonej(tak mówił ale jak było trudno mi stwierdzić)Drugiego błędu nie pamiętam widziałem jak sprawdzał przepustnicę i mówił że wcześniej nie działała(czy to możliwe? auto jeździło może niekoniecznie dobrze odpalało z rana ale jeździło)Mechanior jej nie czyścił Mówił że jesli coś będzie się działo to wymaga ona wymiany i 8 stów w plecy CZy ona może się zużyć ot tak? Jak ją wyczyścić a później zaadoptować
centaur5
Berbeć

Postprzez KristoF » 5 lis 2008, o 22:01

wykręcić(dla wygody) wyczyścić benzyną(ja tak czyściłem w Ibizie) i później zrobić adaptację na komputrze.Zużyć się może ale elektrycznie a nie mechancznie.Scieżki oporowe potencjometru mogą sie wytrzeć, silniczek krokowy moze przestać działać.Jednak najpierw wyczyść i zobacz czy coś dało, nawet bez adaptacji.Powinieneś mieć lekko podwyższone obroty po wyczyszczeniu.
a teraz...
KristoF
Members

Postprzez centaur5 » 5 lis 2008, o 22:13

Czy ja muszę ją rozkręcać czy tylko umyć w benzynie uważając na części elektryczne. Czy ta adaptacja na komputerze to ponowne jego podłączenie do kom?
centaur5
Berbeć

Postprzez KristoF » 5 lis 2008, o 22:18

no ponowne ale sprobuj najpierw bez kompa.Wyczyść i zobacz czy coś dało.Dla wygody możesz ją wykręcić z auta ale na zamontowanej tez powinno się udać ale nie zrobisz tego na tyle dokładnie co na zdemontowanej.Tylko czasem nie rozkręcaj jej na kawałki.Najwyżej zdejmij filtr powietrza i wyczyść od góry przepustnice i kanał.
Przepusnice zdemontować to zadna filozofia, jedna wtyczka i 4 śrubki.

[ Dodano: 2008-11-05, 21:21 ]
tylko czasem jej nie utop w benzynie bo smar wypłukasz z łożysk i bedzie do wywalenia.Mały pendzelek albo szmatka i ostrożnie sam kanał i przepustnicę.Najlepiej ją wykręc zebyś czyszcząc nie nasypał czegoś do kolektora.I jeszcze jak będziesz to składał to z czuciem bo kolektor jest z plastiku.
a teraz...
KristoF
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe