problem z wentylatorami chłodnicy oraz kontrolką temperatury

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez kazior » 1 gru 2011, o 23:51

Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post, postaram się zachować wszystkie normy poporawnej wypowiedzi oraz opisze mój temat rzeczowo, ponieważ nie znalazłem jasnej odpowiedzi na mój kłopot.

Posiadam gofla III 1.8 benzyna 97r
Gdy wyciągam kluczyk ze stacyjki zaczynają pracować wentylatory, na zimnym silniku jest podobnie, wentylatory cichną po jakim dłuższym czasie. gdy odpalę silnik, po pół min, kontolka temperatury miga jak oszalała, mimo to ze silnik jest wciąż zimny lub ciepły a wskazówka nawet się nie ruszyła, za to wentylatory milkną, gdy włączę zapłon wentylatory również milczą. Ma ktoś jakieś pomysły?
kazior
Czytacz

Postprzez BialyUst » 1 gru 2011, o 23:55

włacznik wentylatora i czujnik temperatury do wymiany drogie to nie jest trudne w wymianie rowniez wiec dasz sobie rade sam
BialyUst
Members

Postprzez kazior » 2 gru 2011, o 10:27

a ten włącznik wentylatora gdzie się może znajdować? to jest czujnik temperatury na chłodnicy czy może gdzieś pod zbiornikiem wyrównawczym?

zastanawia mnie tylko fakt dlaczego po przekręceniu stacyjki wentylatory milkną, co ma do tego stacyjka?
kazior
Czytacz

Postprzez prezesik » 2 gru 2011, o 16:21

Czujnik temperatury jest w króćcu przy głowicy ( 4-pinowy ) skąd wychodzą węże na wodę,
czujnik od wentylatorów jest w chodnicy ( 3-pinowy ) odkręcany na klucz 30.
prezesik
Members

Postprzez BialyUst » 2 gru 2011, o 16:23

wlacznik wentylatora to jest ten na chłodnicy a kruciec z czujnikiem temperatury jeszt przy bloku
BialyUst
Members

Postprzez kazior » 2 gru 2011, o 21:01

A więc miałem drugi czujnik temperatury w domu, ten który przychodzi powiedzmy na silnik, podłączyłem go do samej wtyczki, zostawiając ten niby uszkodzony w króćcu, tak na próbę, problem z migającą kontrolką od temperatury został. Z wiatrakami powalczę jutro.

Wymieniałem ostatnio termostat, ale to chyba nie ma nic do rzeczy, no chyba ze silnik by się jakimś cudem przegrzał, ale podczas jazdy temperatura nigdy nie podskoczyła powyżej 90'C
kazior
Czytacz

Postprzez pablomed » 4 gru 2011, o 01:35

kazior, ani włącznik w chłodnicy nie jest tu winien, ani czujnik 4-pinowy, tylko sterownik wentylatorów który masz prawdopodobnie pod zbiorniczkiem płynu. Albo jego okablowanie, lub tez układ klimy jeśli masz. Ciężko od razu napisać co się zepsuło, ale najprościej byłoby zdobyć na próbę choćby taki sterownik, jest tego dużo na allegro i są też zamienniki za około 6 dych. Podmiana taka szybko wyjaśni sprawę czy to wina sterownika czy czegoś innego
pablomed
Members

Postprzez kazior » 4 gru 2011, o 13:39

czujnik 4 pinowy sprawdziłem, odpada

zostaje 3 pinowy w chłodnicy, lub ten sterownik, sam nie wiem co to może być, ale zwróć uwagę na to że mruga mi kontrolka od temperatury, czy sterownik ma coś do tego?
kazior
Czytacz

Postprzez pablomed » 4 gru 2011, o 18:17

I tu masz rację, nie umiem tego wytłumaczyć. Wbrew temu co się nie raz myśli elektryka wentylatorów jest bardzo różna. Ja np mam ten sterownik (identyczny jak w klimie mimo że klimy nie mam) a robi tyle że włącza wentylator po zgaszeniu zapłonu na skutek działania dodatkowego czujnika temperatury przykręconego przy głowicy. Poszukaj takiego czujnika , a czy masz klimatyzację? Albo jest to jakaś wersja USA bo jeszcze inne te układy są.
pablomed
Members

Postprzez kazior » 5 gru 2011, o 23:17

Chłopaki dzięki za pomoc! Problem rozwiązany!

U mnie wina leżała po stronie sterownika wentylatorów, podmieniłem na inny, koszt używanego to 40 PLN i 5minut roboty. Uważajcie tylko na oznaczenia sterownika, i ilość pinów. Wsadziłem "nowy" kontrolka od temperatury w desce rozdzielczej nie mruga, wentylatory są cicho po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Musze sprawdzić czy powyżej 90'C wentylatory się włączają.

Co do mojego golfa jest to 3 z 1997r 1.8 a nie wiem ile KM bo w dowodzie jest niby 55 kW ale coś mi to nie pasuje, Wersja BON JOVI z klima ABS, poduszkami, wspomaganiem i centralnym zamkiem, nawet białe zegary są, mieszek, dźwignia hamulca ręcznego obszyta skórą, niestety z kierownicy ktoś zdrapał skórę ;/ (burak straszny z poprzedniego właściciela!)
kazior
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe