Problem z zapalaniem

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez marcinkoz2910 » 5 maja 2009, o 16:24

Kazig, zacznij może od tego czy masz iskrę na świeczkach...

po kolei wyjmuj fajki ze świec i sprawdzaj --> chyba wiesz jak wkładasz świecę i dotykasz masy a drugi kręci silnikiem

Jeśli nic to zdejmij środkową fajkę na kopułce i tam wetknij świecę jeśli tam będzie a na świecach nie będzie to masz coś z kopułką a jeśli nie będzie to sprawdź zasialnie na cewce (dział porad Podstawowe czynności sprawdzające) bo jeśli zasilnie jest a nie ma iskry to cewka zdechła

Nie zaszkodzi wymiana świec i przewodów zapłonowych (i tutaj nie oszczędzaj bo potem może się to odezwać ze zdwojoną siłą)

Posprawdzaj i się odezwij
marcinkoz2910
Members

Postprzez Kazig » 5 maja 2009, o 17:06

A oto co z moim samochodem:

1 Jechałem Gda-Waw, noc, pada, 15km od celu zapala się kontrolka akumulatora po 5 minutach gaśnie (przy aku nic nie robiłem od roku, ale auto po zimie miało mniej prądu, podczas zapalania przygasały światła)

2 Po tygodniu pierwsza jazda do marketu, po przekręceniu stacyjki pali się kontrolka olej i aku. I pali sie kontrolka ogrzewania tylnej szyby, nie mogę tego wyłączyć, ale jadę. Po kilku km kontrolka oleju gaśnie, ale aku pali się non stop)

3 po tygodniu auto nie zapala, rozrusznik kręci wolno, po 3 sec. turkoce.

4 naładowałem aku i bez zmian

???

Czytałem masę tematów na forum, powodów może być PEŁNO!
Potrzebuje rady co po kolei mogę zrobić i tak, aby to było PROSTE, nie potrzebowało jakichś rzadszych kluczy czy zachodu. Wiem, że to może być poważniejsza usterka. Ale najpierw chce wyczyścić co się da. Jakie rady? Po kolei

Marcin dzięki! Postaram się, auto mam od niedawna, ale trudne dla mnie to co piszesz, jakieś foty by się przydały, tego nie uczą na kursie prawa jazdy. Pozdrawiam!
Kazig
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 5 maja 2009, o 17:22

Ja bym wyczyścił przewód główny masowy co jest na silniku oraz na rozruszniku i alternatorze też bym poczyścił przewody i zlecił jakiemuś mechanikowi / elektrykowi sprawdzenie ładowania bo jak nie znasz się na autach to zleć to komuś bo ta paląca się kontrolka aku znaczy że nie było lub nie ma ładowania i albo pasek jest za luźny albo szczotki (stabilizator) się wyślizgały już
marcinkoz2910
Members

Postprzez Kazig » 6 maja 2009, o 13:30

dobra, który to przewód masowy? :oops:

[ Dodano: 2009-05-08, 10:35 ]
Marcinie przyjrzałem się:

Z klemy (-) wychodzi kabel grubszy na masę silnika i kabel cieńszy który wchodzi pod podstawę akumulatora, do jakiej wiązki on tam wchodzi?

Pyt: czy jeśli tylko śruba do masy jest trochę pordzewiała, czy to może wypływać na rozruch?

Z klemy (+) wychodzi kabel cieńszy i wpada w grubą wiązkę w kierunku bezpieczników. Kabel gruby dochodzi do /jak sądzę rozrusznika/

Oprócz tego jest alternator. Z niego wychodzą dwa kable, które biegną razem. Kabel gruby wpada za rozrusznikiem w grubą wiązkę, która pędzi w kierunku bezpieczników. Kabel cienki przechodzi nad rozrusznikiem przez jakieś złącze gdzie się rozdwaja dochodząc do rozrusznika i pakując się w megapak kabelków w kierunku silnika

PYT: kable z alternatora biegną koło silnika w takiej metalowej rynience poskręcanej do silnika, czy jeśli ona nie trzyma bo jest skorodowana to to wpływa?
PYT: który kabel z alternatora jest (+) a który (-)?
PYT: skąd rozrusznik dostaje (-)?
PYT: te dziwne złącza z jakimiś metalowymi drucikami to to można wyjąć? jak?
PYT: to które kable mam sprawdzić? czy ktoś ma tego schemat?

[ Dodano: 2009-05-08, 10:43 ]
dopisałem coś
Kazig
Berbeć

Postprzez Czyzyk_nt » 6 wrz 2009, o 14:44

Wszystko już jest si , jakis czujnik aparatu zapłonowego trzeba było zmienić ( ponoć częste w golfach) , dzięki za wszystkie rady !!!
Czyzyk_nt
Berbeć

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe