Problem z zapłonem

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Problem z zapłonem

Postprzez Kuba018 » 12 lut 2010, o 13:29

Witam mam następujący problem - auto podczas jazdy zgasło i nie chce zapalić. Sprawdzałem czy jest iskra na świecach zapłonowych i okazało się ze nie ma.. natomiast na kablu dochacym do rozdzielacza zapłonu iskra jest. Kopułka i palec rozdzielacza są nowe lecz problem nie zniknął. Wyglada to tak jakby iskra była w złym momęcie. . Co mogło paść ?? prosze o pomoc z góry dzięki. . Jest to silnik 1,8 90 KM
Kuba018
Czytacz

Problem z zapłonem

Postprzez krzysiudd » 12 lut 2010, o 14:03

po wymianie kopułki i palca jest iskra na świecach? bo może kable i swiece juz wysiadaja dawno wymieniałes? u mnie było tak ze silnik nie chciał odpalac po długim kreceniu dopiero lapał. niby iskra była na wszystkich świecach kable, swiece, kopułka i palec były nowe. a przyczyna była cewka po wymianie silniczek palil jak nowy.
krzysiudd
Czytacz

Postprzez SotoM » 12 lut 2010, o 15:24

kolego najprawdopodobnie czujnik halla w aparacie kucnął...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez BORYSKA » 12 lut 2010, o 16:51

Kuba018 napisał(a):Wyglada to tak jakby iskra była w złym momęcie

Sprawdź sobie czy dobrze zamontowałeś kopułkę i palec. Nie wiem czy to możliwe ale może założyłeś je w złej pozycji

[ Dodano: 2010-02-12, 15:55 ]
Zdejmij kopułkę i zobacz czy ten metalowy kołnierz w aparacie zapłonowym (ten z czterema wycięciami) nie ma możliwości samoczynnego obracania się. Jeżeli ma luz i możesz go obrócić rękoma, to masz aparat zapłonowy do wymiany
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. :-)
BORYSKA
Badacz tematu

Postprzez Goral1985 » 12 lut 2010, o 18:20

Albo czujnik halla albo moze aparat sie poluzowla i zaplon sie przestawil?????? jezeli iskra do aparatu dochodzi to tylko on wchodzi w gre!!!!!!!
Goral1985
Badacz tematu

Postprzez Kuba018 » 12 lut 2010, o 18:21

Po wymianie kopułki i palca rozdzielacza nie ma nadal iskry na swiecach natomiast jest na przewodzie dochodzacym. . silnik odpalał cały czas na dotyk wiec to nie przewody poniewaz 4 naraz by sie nie zniszyły bo nie ma na zadnym iskry. Kopułka jest napewno dobrze bo nie da sie jej inaczej załozyc - całego palca nie ruszałem więc jest tak jak był. . Zastanawiałem się własnie czy nie ten czujnik halla wie ktos moze jak go sprawdzic ??
Kuba018
Czytacz

Postprzez piotrus23 » 12 lut 2010, o 18:55

sprawdz napecie czy idz w kablu przy aparacie jesli jest to halla
piotrus23
Members

Postprzez pablomed » 12 lut 2010, o 21:35

Kuba018 napisał(a):Po wymianie kopułki i palca rozdzielacza

Kuba018 napisał(a):całego palca nie ruszałem więc jest tak jak był

wyjaśnisz to?
pablomed
Members

Postprzez Kuba018 » 13 lut 2010, o 01:31

Troche nie jasno się wyraziłem przepraszam. Chodziło mi o to że gdy wymieniałem kopułkę i palec rozdzielacza nie ruszałem całym APARATEM ZAPŁONOWYM, więc zapłon nie mógł sie przestawic bo samej kopułki i palca nie da się inaczej zamocować
Kuba018
Czytacz

Postprzez BORYSKA » 13 lut 2010, o 08:05

Kuba018 napisał(a):jest na przewodzie dochodzacym.

Zobacz więc teraz czy jest na tym grafitowym styku wewnątrz kopułki aparatu zapłonowego. Skoro iskra jest na przewodzie od cewki a nie ma jej na przewodach od świec, więc iskra musi "ginąć" gdzieś w kopułce. Może ten grafitowy styk masz uszkodzony (albo się zablokował w środku) i nie przenosi napięcia z kabla WN na palec rozdzielacza. Moim zdaniem to jedyne sensowne wytłumaczenie

[ Dodano: 2010-02-13, 07:07 ]
Jeśli możesz to zobacz również czy palec rozdzielacza nie ma przebicia na masę, bo przez to również może "gubić" iskrę. Przyłóż przewód od cewki do środkowej metalowej części palca i zobacz co się będzie działo. Jeżeli iskra będzie przeskakiwać z przewodu do palca, to znaczy, że jest on uszkodzony i ma przebicie na masę
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. :-)
BORYSKA
Badacz tematu

Postprzez Pan Kleks » 13 lut 2010, o 23:17

Kolego,
ostatnio "przerabiałem" gaśnięcie auta. Potrafiło cały dzień przejeździć bez problemu a czasami - jak się rozgrzał - gasł i po kilkunastu, czasami kilkudziesięciu sekundach można było go odpalić ponownie. I jechał - czasami kilka kilometrów, czasami 100 metrów i znowu gasł. Byłem u elektryka - sugerował cewkę zapłonu - wymienił, niestety znów to samo. Okazało się (tak jak sugerują koledzy na Forum) trzeba było wymienić czujnik Halla. Wymieniony i auto śmiga.
Pozdrawiam serdecznie - Pan Kleks
Pan Kleks
Czytacz

Postprzez Zbyszekgolf » 14 lut 2010, o 02:11

Witam to uszkodzenie wygląda ze czujnik halla sie zepsuł jak dochodzi prąd do aparatu a nie dochodzi dos swiec to czujnik halla do wymiany
Zbyszekgolf
Berbeć

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe