Problem ze sprzeglem

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Problem ze sprzeglem

Postprzez krisss.79 » 13 maja 2009, o 19:41

Panowie szukalem na tym forum i na innych i nie znalazlem odpowiedzi na moje klopoty .Mam taki problem,gdy auto jest zimne pedal sprzegla jak i skrzynia dziale lekko i dobrze wchodza biegi,lecz po przejechaniu 15km gdy auto sie rozgrzeje sprzeglo chodzi ciezko,tzn;przy wciskaniu sprzegla czuje wyrazny opor i pedal sprzegla zaczyna skrzypiec ,mam wrazenie jakby sprzeglo i skrzynia byla bardzo rozgrzana i cala ta temp przechodzila na pedal sprzegla,biegi takze gorzej sie wbija.Niewiem czy to jest wina tej lapy od skrzyni ,nagrzewa sie bardzo i dlatego sprzeglo ciezko chodzi?.Sprzeglo jak i linka zostala wymieniona pol roku temu.Prosze o jakies porady :-) .
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
krisss.79
Badacz tematu

Problem ze sprzeglem

Postprzez KristoF » 13 maja 2009, o 21:47

u mnie jest podobny problem i wydaje mi się że winna jest stara linka od sprzęgła która sie naciąga i mechanizm kasowania luzu nie działa do końca poprawnie.To by tłumaczyło że biegi ciężko wchodzą bo sprzęgło nie do końca się wyłącza...
Skrzypienie moze tez być spowodowane zuzyciem tulejek prowadzących widełki sprzęgła, u mnie na szczęście juz nie skrzypi... samo przestało jakiś rok temu :-P zadziwiające hehe
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez krisss.79 » 13 maja 2009, o 22:01

Ale linka sprzegla jest nowa,co ciekawe na starej lince i skrzyni biegow[kiedys 4 biegi] bylo to samo!!prysne jakis smarem tam gdzie linka sprzegla laczy sie z pedalem sprzegla i zobacze czy cos sie zmnieni :-)
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
krisss.79
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe