Problem zsilnikiem

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Problem zsilnikiem

Postprzez bubasek1 » 23 sty 2009, o 15:26

Witam

Mam problem z silnikiem w moim Golfie.
Mianowicie:

Rano odpala bez problemu za pierwszym razem. A gdy się zagrzeje tak do 70 stopni (około), to zaczynają się kłopoty. Silnik zaczyna nierówno pracować, przerywać, szarpać, tracić moc, przygasa i nie może napędzić pojazdu w końcu zgaśnie. Nie można go odpalić bez wciśniętego pedału gazu. Nawet z pedałem ma problem. Po odczekaniu paru minut odpala za pierwszym razem bez pedału gazu i jedzie bez problemu. Oczywiście sytuacja się powtarza.
Wymieniłem: przewody, świece, filtry (wszystkie), kopułke, palec, sonde lambda, czujnik temperatury cieczy chłodzącej. A na badaniu komputerowym pokazuje 2 błędy czujnik prędkości pojazdu, oraz czujnik położenia przepustnicy. Ale po wykasowaniu błędów pozostaje tylko ten czujnik prędkości pojazdu. Ale po jakimś czasie znowu powraca błąd o tej przepustnicy.

A jeszcze jedno. Co to jest adaptacja przepustnicy? Jak ją wykonać w Golfie 3 z silnikiem 1,4 ABD 1993 rok MONOWTRYSK BOSCH

Programem diagnostycznym VAG czy jakoś ręcznie poprzez odłączenie akumulatora ?

Pomocy Prosze
bubasek1
Berbeć

Problem zsilnikiem

Postprzez KUBALA » 23 sty 2009, o 22:32

witaj
zdecydowanie spraw dotyczy przepustnicy choc jeszcze sprawdziłbym silniczek krokowy, jeżeli silnik wmiarę dobrze pracuje na zimno tzn. że po wyłączeniu autoatycznego ssania ( jak się rozgrzeje ) silnik dostaje zbyt uboga miesznkę paliwowo powietrzną i dlatego gaśnie. sterownik silnika do tworzenia mieszanki potrzebuje kilka inforamcji
- połozenie przepustnicy
- temperaturę silnika
-prędkość pojazdu
-ilość tlenu w spalinach
-temperature i cisnienie powietrza w kolektorze ssącym
Jezeli czujnik położenia przepustnicy podaje złą jej pozycję,
sterownik silnika dobiera zupełnie inną ilość wtryskiwanego paliwa oraz czas wtrysku.
jeżeli silnik chodzi na zimno toznaczy że silnik dostaje zamało paliwa, mimo wciśniętego pedału gazu , otwartej przepustnicy mieszanka jest niewystarczająca aby podtrzymać praca silnika
recepta
wymień czujnik lub sprawdz połączenie elktryczne lub samą prace przepustnicy może się zacinać na pedalegazu tego nie poczujesz

pozdro
czarna perła
KUBALA
Czytacz

Postprzez bubasek1 » 24 sty 2009, o 15:15

Czujnik położenia przepustnicy mam napewno rozwalony. To mi mówiło już paru dobrych mechaników w mieście i napewno musze wymienic całość. Całość w sensie całą przepustnice bo ona jest razem z czujnikiem. Jak były ostatnio duże mrozy to odpalił za pierwszym razem. Automatyczne ssanie i silnik krokowy jest w porządku. Ja sam podejrzewam że to jest wina czujnika przepustnicy i czujnika temperatury płynu chłodzącego. Chociaż ten ostatni to był wymieniany rok temu. Niektórzy mi mówili że może być jeszcze uszkodzony czujnik halla i że on będzie podawał błędny sygnał do sterownika.

Co o tym myślicie??
bubasek1
Berbeć

Postprzez Imper » 24 sty 2009, o 16:33

a jakie masz oznaczenie silnika?? ktory rocznik? bo jesli to nowszy 1.4 to moze masz ta przepustnice co w nowszych silnikach MKIII (calosc zintegrowana) wiec nie ma szans ze wymienisz sam silniczek krokowy bo go po rpostu tam nie ma
a wyglada to tak w calosci http://moto.allegro.pl/item529169472_pr ... _nowa.html
Imper
Members

Postprzez bubasek1 » 24 sty 2009, o 21:14

Silnik 1,4 ABD z 1993 roku. Stary typ przepustnicy. Silnik krokowy jest w porządku. W poniedziałek pójde do sklepu i kupie tą przepustnice i nie bede sie bawił.
bubasek1
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe