Problemy ze spalaniem - GolfIII 1,8 GT benzynka

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez SiCK » 8 kwi 2008, o 07:54

Witam wszystkich. Jest to mój 1 post na tym forum więc przepraszam jeżeli się z jakimś tematycznie pokryje :).

Zakupiłem ostatnio Golfa III 1,8 GT benzyna, z 1994. Ogólny stan rewelacja, silnik suchy, autko ... cudo. Ale martwi mnie jego spalanie.

Uruchomiłem jakiś tam komputerek który niby ma pokazywać ile to pali na 100km. Nie wiem do końca jak to działa i jak to czytać (jak ktoś wie chętnie się dowiem :) ) ale po jakiś paru kilometrach z 99,9 uśrednił sobie i pokazuje w przedziale 18-28 (niby l/100km) ... co jest chyba nie możliwe ...

Więc podjąłem wczoraj kolejny (niezawodny :) ) test. Zalałem go do pełna, wyzerowałem licznik (trip) i czekam aż przejadę 100km i doleję do pełna będę wiedział ile w realu spala.

Choć po przejechaniu na pełnym baku 13km (i to raczej omijając korki), na wskaźniku paliwa spadła mi 1/2 podziałki ... to chyba sporo jak na taki dystans.

Czy może ktoś spotkał się z podobnym problemem ? co może się dziać ? (czy to filtry ... sonda ... katalizator ?? )

pozdrawiam
Piotr

i z góry dziękuję :)
SiCK
Berbeć

Postprzez szulzykk » 8 kwi 2008, o 08:01

Mi nie wiem czemu na gazie jak jade pokazuje 25l :help: I o co tu chodzi.
szulzykk
Berbeć

Re: Problemy ze spalaniem - GolfIII 1,8 GT benzynka

Postprzez barrister » 8 kwi 2008, o 09:01

siemanko
jak rozumiem zjadł ci pół zbiornika, z komputerem jest tak na krótkich dystansach zawsze komputer pokazuje większe zurzycie od faaktycznego ponieważ takie ma wyliczenia i przypuszcza takie spalanie po jeżdzie na odcinkach zaczyna gwałtownie redukować wskazania.
ja ci powiem tak moja wersja spala w okolicach 10 litrów co ciekawe na gazie spala mi 8 litrów chcąc sprawdzic go zalałem gazu do pełna i waliłem jak wariat po 150-180km/h spalanie doszło do 9 litrów gazu maksymalnie przy ostrej jezdzie na 100km zatankowałem za 20zł 50 groszy. jedyne jak mozesz sprawdzic faktyczne spalanie to zalej zbiornik walni 100 km i zatankuj i zobaczysz ile wzioł. 25 litrów to za jebiście duzo. kiedys miałem 2 golfa który brał mi 17 litrów mechanior wyregulował i brał 9 litr. moja wersja jest jak twoja 1.8 pozdro
barrister
Czytacz

Postprzez miras » 8 kwi 2008, o 09:25

SiCK[b] [b]w czasie jazdy przełącz aby komputerek pokazywał ci aktualne spalanie i wtedy go wyzeruj po chwili będziesz miał wskazanie ile ci pali w danym momencie.Mam taki sam silnik + gaz i w czasie jazdy do 100km/h komputerek pokazuje mi około 8l spalanie, jak przełącze na paliwo spalanie spada do około 7 litrów ale jak mu daje po garach to i 12 litrów spali. Sprawdz w ten sposób jeśli w trasie pali ci około 8 litrów na paliwie to jest względnie, a jak więcej to pisz będziemy myśleć.[/b][/b]
miras
Czytacz

Postprzez barrister » 8 kwi 2008, o 09:31

miras a co myslisz o moim problemie z obrotami czytaj post. pozdro
barrister
Czytacz

Postprzez SiCK » 8 kwi 2008, o 09:43

dzięki za takie szybkie reakcje :)

- barrister - spalił 1/2 z 1 podziałki (nie 1/2 baku :) ) gdyby mi tak zrobił po 13km to bym pewnie szukał dziury w baku :)

- miras - a co do komputerka to go wczoraj zresetowałem zaraz po zatankowaniu i ze stacji zaraz ruszyłem do domu. Spróbuje dziś już jadąc, może coś zmieni.

pozdrawiam
Piotr
SiCK
Berbeć

Postprzez szulzykk » 8 kwi 2008, o 10:29

Tez tak zrobie z resetem tylko go z warsztatu odbiore. Tez sie dziwie ze tak pokazuje poniewaz zatankowalem za 30zl LPG - ok 13.3 litra gazu. Dopiero od niedawna mi pokazuje sie delikatnie "rezerwa", w dodatku przejechalem 70km po miescie :D
szulzykk
Berbeć

Postprzez jankers » 8 kwi 2008, o 13:29

Tez mam 1.8 GT,po zakupie,przez jakies 2-3 tygodnie tez mi tak wariowal,zresetowalem go ale to i tak nie jest to :-/ Juz nawet nie patrze na wyswietlacz,bo jadac po miescie i ostro go wkrecajac pokazuje mi 9-9.5l :lol: gdzie w praktyce wyszlo mi jakies 13...Wiec lepiej zbadaj sam,praktyczniej...
jankers
Berbeć

Postprzez SiCK » 8 kwi 2008, o 14:49

No to zrobiłem jak miras napisał. Po ok 2km jazdy na mieście w lekkich korkach (bo to 14 była) zresetowałem komputra. Wynik lepszy ... acz ...
wahało się 16-19l/100km ... mam nadzieję ,że źle pokazuje :) teraz poczekam jeszcze aż przejadę 100km, wtedy doleję znów do pełna i napisze ile poszło :) choć jak na razie przeraża mnie ten komputerek :D
SiCK
Berbeć

;-)

Postprzez Czarny1978 » 8 kwi 2008, o 17:50

Siemka, przy dodawaniu gwałtownie gazu komputer zawsze!!! będzie wskazywał Ci bajońskie wyniki. Ja mam 2.0 GTI i mam podobnie, lecz jak uspokoję jazde to spalanie wychodzi mi od 9 do 11l benzyny, bo nie mam gazu a na baku robię ok 450km i dop tankuję, nie jeżdzę nigdy tak aby zabrakło wahy bo w baku różne syfy pływają. Przejedź 100km i sprawdź,powodzenia;-)
Czarny;-)
Czarny1978
Berbeć

Postprzez MarcinKowalczuk » 8 kwi 2008, o 18:26

Tez ma 1,8 GT + Gaz mi pali 6,2l/100km benzyny w trasie natomiast w miescie ok 7-8l/100km, a jesli chodzi o spalanie gazu to miasto ok 9l/100km a trasa ok 7l/100km. W wiec jestem bardzo zadowolony ze swojej golfiny. Na twoim miejscu w pierwszej kolejnosci sprawdzil bym sonde lambde mi tez tyle palil co tobie a po wymianie sondy jw.
MarcinKowalczuk
Czytacz

Postprzez SiCK » 8 kwi 2008, o 19:40

- pojeździłem jeszcze po osiedlu, bez korków i szaleństw to kompustr wahał się w granicach 12-16l / 100km
- po przejechaniu 50km na wskaźniku baku spadły 2 podziałki ... czyli teoretycznie 1/4 baku (choć to zawsze różnie bywa z tymi wskaźnikami)
- co do sondy to tak ... muszę zmienić. dziś zajrzałem do mechanika ... nie miał czasu pogrzebać ale wymienił wstępnie 3 rzeczy: 1 - przede wszystkim sonda, 2 - filtr powietrza, 3 - katalizator.
- dojadę do tej 100km i sie okaże ... ale wstępnie nie wygląda to rewelacyjnie. Zmienię sondę i będę Wam pisał. Mam nadzieję, że to pomoże bo choć jeżdżę nim niecałe 2 tygodnie ... to autko urywa dupę :)

pozdrawiam i dziękuję za kolejne porady :)

[ Dodano: 2008-04-14, 08:18 ]
Minęło kilka dni od ostatniego postu, przez ten czas udało „mi” się rozwiązać problem:
- przejechałem 100km, dolałem do pełna (prawie ½ baku) 23litry (komputr niestety się nie mylił :))
- już prawie kupowałem sondę lambdę ... ale coś mnie tknęło i zawiozłem Golfika na diagnostykę. (krypto reklama :) ) Do zakładu „Porcz” we Wrocławiu. Choć opinie różne o nich czytałem
- chłopaki zrobili przegląd, regulację, wymienili mi : podstawę aparatu zapłonowego, palec rozrządu i pasek rozrządu. Wgrali też nowsze oprogramowanie do komputerka. Sonda lambda okazała się dobrą.
- teraz Golf pali jak powinien, po mieście od świateł do świateł 9-10. A po dróżkach osiedlowych (bez szaleństwa) 6-8l/100km. Muszę jeszcze tylko dolać znów do pełna i przejechać ze 100km. Ale jak na razie patrząc na wskazówkę baku, jest miło.
- jedynym nie miłym zdarzeniem (ale to już poza tematem ... sorry ale musze się wyżalić :) ), to jakieś pi**y zarysowały mi lekko drzwi pasażera kluczem czy czymś ... a nigdy nikogo nie zastawiam i stawiam samochód tak by było jak najmniejsze prawdopodobieństwo jego zarysowania przez innych. Chamstwo :/.
- dziękuję Wam za porady :) i pozdrawiam
SiCK
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe