przepustnica

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

przepustnica

Postprzez Minmar » 20 cze 2008, o 17:55

Witam!
Czy przy odłączeniu wtyczki od czujnika położenia przepustnicy silnik powinien zgasnąć, czy nie? Wcześniej w momencie odłączania tej wtyczki gasł, a dziś ( przemywałem ten czujnik, styki, przewody benzyna ekstrakcyjną) po wyjęciu wtyczki zero reakcji... I tu drugie moje pytanie, we wtyczce od tego czujnika sa cztery styki, gniazda. W ilu i których powinien być prąd? Sprawdzałem miernikiem i jest tylko na jednym... nie wiem czy to ok.
Tak w ogóle to działam przy tym czujniku bo komp pokazuje jego sporadyczny błąd, a silnik przy wciśnięciu gazu do oporu dławi się, dostaje przyśpieszenia dopiero po lekkim odpuszczeniu gazu. I do tego jak już przyśpiesza to nierówno, ma jakieś dziwne skoki...
dzieki i pozdro!!!!
Minmar
Berbeć

przepustnica

Postprzez vasyl00 » 1 lip 2008, o 22:35

Witam
ja mialem ten sam problem tylko ze nie wiedzialem co moze byc przyczyna wiec pojechalem podpiac golfine do kompa na servis
wykazalo ze jest uszkodzony czujnik przepustnicy ktory kosztuje okolo 150 pln
nie mialem nic do stracenia wiec nie powinno sie tego robic (ponoc) ale ja go rozkrecilem przeczyscilem sprayem do stykow zakrecilem i dziala jak na razie obroty okolo 800 nie faluje zobacze jak bedzie dalej
a jesli chodzi o odlaczenie czujnika to u mnie obroty spadaja ale nie gasnie i chodzi nie rowno :roll:
vasyl00
vasyl00
Berbeć

Postprzez dziabi3 » 1 lip 2008, o 23:09

jak odłanczysz to powinien zgasnąc

a napiecie zdaje mi sie ze powinno być na 2 stykach tych od przegrody
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez Minmar » 2 lip 2008, o 20:57

A powiedz mi jeszcze... jak zdjąłeś czujnik to zaznaczałeś jakoś jego pozycję? Bo zdaje się że ma regulację i polega ona na tym, że na poluzowanych śrubach możesz nim lekko przesuwać, zgadza się? Dzięki i pozdro!!!
Minmar
Berbeć

Postprzez vasyl00 » 2 lip 2008, o 22:18

Witam
Odkrecajac oslonke czujnika musisz sobie ja dokladnie zaznaczyc (jej polozenie) zaznaczyc na obudowie ja zrobilem to rysikiem na rogach po odkreceniu zobaczylem tylko sciezki elektryczne i jakies ciegno ktore po nich chodzi wiec nic co mozna samemu naprawic lub wyregulowac (nie dotykaj ciegna w koloze niebieskim przynajmniej ja ten kolor mam)
wiekszosc zdan na ten temat i tak przemawia za tym ze bez ponownego ustawienia sie nie obejdzie(na kompie)
niewiem ale mi to pomoglo i nie traktuj tego jako porada bo nie wiadomo co moze byc u ciebie
jesli chodzi o sam regulator polozenia przepustnicy to sie nie oplaca kupic tylko tej czesci bo koszt tego regulatora to okolo 150 pln a ja dzisiaj na autozlomie kupilem sobie cala podstawe gaznika z monowtryskiem silnikiem krokowym caly ful zestawik gotowy do zamontowania za 150 pln

jesli ktos jest z zabrza lub okolic to polecam auto gracik na zabrze konczyce
pozdrawiam :-)

[ Dodano: 2008-07-02, 22:25 ]
jesli jestes cierpliwy to poczekaj do jutra i zrobie fotki i wstawie tu na forum takiego czujnika po rozlozeniu moze to w czyms pomoze
pozdrawiam
:?:
vasyl00
vasyl00
Berbeć

Postprzez Minmar » 3 lip 2008, o 06:26

ok. poczekam :)
A u ciebie była konieczna regulacja na kompie? pozdro!
Minmar
Berbeć

Postprzez vasyl00 » 3 lip 2008, o 22:36

przepraszam ale dopiero teraz jestem z pracy a mam tylko telefon z aparatem i niestety nie wyszly by te fotki ale napewno wstawie
jutro mam luzik wiec z rana je zrobie a jesli chodzi o kompa do podpinalem w celu sprawdzenia i nic nie pokazalo
Jesli chodzi o nasze sprzeciki 1,6 8 v to tez na kompie za duzo nie pokazuje bo czesc czujnikow nie jest pod centralka tylko stanowi uklad i jesli jest cos konkretnego to tak ale np lekkie zaburzenia sondy czy inne takie bledy ktore pokazaly sie raz czy dwa to komp nie rejestruje
(tak powiedzial mi kolo z serwisu)
ze nasze 3 sa za ubogie w elektronike pod tym wzgledem
nie wiem jak wy ale ja za podpinke do vag-a zaplacilem 30 pln bez znajomosci kolo bierze 40 to i tak nie duzo bo servis vw zaspiewal mi 130 za taka usluge jesli ktos jest ze slaska to podam adres i nr telefony serwisu
SIRIUS
43-178 Ornontowice
ul. Zwyciestwa 177
telefon wlasciciela 502 645 966
robi tez klimke znaczy nabija za okolo 100 pln
TO NIE JEST REKLAMA ALE POMOC W OSZCZEDNOSCI NASZEGO PORTFELA
:-)
vasyl00
vasyl00
Berbeć

Postprzez Minmar » 4 lip 2008, o 17:46

Kolego da rade wstawić te zdjęcia? Byłbym wdzięczny bo chciałem jutro zabrać się za to i miałem nadzieję, że zerknę najpierw na zdjęcia jak to wygląda... pozdro!
Minmar
Berbeć

Postprzez vasyl00 » 4 lip 2008, o 18:53

witam
wstawiam fotki z poslizgiem ale wreszcie sa :!: przypominam ze ta czesc ktora jest na foto jest zepsuta i nie zalezalo mi na niej :!: radze sobie dobrze zaznaczyc polozenie poszczegolnych czesci zamocowanych na obudowie by uniknac komutera

[ Dodano: 2008-07-04, 19:05 ]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e26 ... b918c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1b6 ... 7d2ab.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d84 ... 893ac.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/913 ... f69e8.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/de1 ... 6c63f.html

:idea: Fotki robione telefonem ale zawsze cos :idea:
jesli chodzi o ponowna regulacje na kompie to ponoc nie jest wymagana(o ile czesc jest ok)
ja podpinalem tylko w celu sprawdzenia czy nie ma wiecej bledow
Pozdrawiam mam nadzieje ze sie przydalo
vasyl00
vasyl00
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe