PRZEPUSTNICA W 1.6 AEE 95r

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Wincent1611 » 6 lis 2008, o 21:32

Od jakiegos czasu mam problem z falujacymi obrotami, auto nawet gasnie. Przeczytalem juz mnostwo postow w tym temacie, zarowno na tym, jak i na innych forach, ale dalej nie wszystko jest dla mnie jasne. Spore grono kaze czyscic przepustnice. Chce sie za to zabrac, ale czy ona sie sama zaadaptuje? Jedni twierdza, ze tak, drudzy ze konieczny jest kontakt z VAGiem. Wiec powiem szczerze, sam juz nie wiem.
Czy rodzaj benzyny moze miec na to wplyw(na falujace obroty, gasniecie)? Wczesniej jezdzilem na 95, teraz na 98(bp ultimate).
I jeszcze jedno: czy w 1.6 AEE jest silnik krokowy czy go nie ma? Bo tu zdania tez sa na forach mocno podzielone.

PROSZE O POMOC!
Wincent1611
Berbeć

Postprzez Imper » 7 lis 2008, o 12:52

Wincent1611, AEE nie ma silnika krokowego...na 100% (przynajmniej nie wyglada on tak jak u innych golfow, nie stanowi odrebngo elementu) jest on wbudowany ze tak powiem w przepustnice a w zasadzie wolne obroty sa sterowane elektronicznie... wiem bo sam rozbieralem u siebie przepustnice ja rownierz mialem z nia male problemy... wyczyscilem ja samemu i zrobilem adaptacje poprzez zdjecie klemy itp. pozniej probowalem to zrobic za pomoca VAGa ale nie dalo sie bo wychodzil jakis blad TPSu czy cos taiego... tak to wyglada w calosci mniej wiecej(nie jest to ta czesc idealnie ale rozni sie tylko paroma szczegolami)http://moto.allegro.pl/item472038745_przepustnica_vw_golf_skoda_seat_polo_nowa.html wiec jak widac wszystko jest zintegrowane ze soba
Imper
Members

Postprzez Wincent1611 » 7 lis 2008, o 18:26

dzieki wielkie, jutro ja przeczyszcze i dam znac czy cos sie zmienilo
Wincent1611
Berbeć

Postprzez maciek25_83 » 8 lis 2008, o 11:22

witam,
adaptacje musisz zrobic vagiem, u mnie zdjecie klam nic nie pomoglo. A po czyszczeniu silnik juz nie faluje chodzi rowno.
Pozdrawiam
maciek25_83
Czytacz

Postprzez shift26 » 8 lis 2008, o 13:43

ja mam podobny problem z tymi obrotami i mimo że przepustnica była czyszczona nic to nie pomogło :zalamany: czy czeka mnie jej wymiana czy to może być jeszcze coś innego?? Dodam tylko, mechanicy u których byłem /a bylo ich kilku/ rozklaali ręce...
PozdraVWiam
shift26
Czytacz

Postprzez Wincent1611 » 8 lis 2008, o 14:05

dzis przeczyscilem przepustnice, okazalo sie ze byla cala zasyfiona. zdjalem klemy jak radzil kolega Imper. potem wszystko zlozylem i na razie wyglada na to, ze wszystko jest ok, zrobilem 10 kilometrowa jazde probna, zobaczymy jak bedzie dalej. takze wielkie dzieki za wskazowki.

Do Shift26: mechanicy na ogol rozkladaja rece, bo dla nich nie jest to robota zbyt oplacalna. Bo duzo kombinowania, jesli nie wiedza od razu o co chodzi, a zarobek marny. Radze diagnostyke na komputerze, zreszta ja sam zamierzam to zrobic, zastanawiam sie powaznie nad kupnem kabla podlaczajacego Golfa pod komputer..............
Wincent1611
Berbeć

Postprzez shift26 » 8 lis 2008, o 14:29

Moja czarna strzała była podłączana już pod kompa ale specjalista nic nie stwierdził :-? chyba zmienie warsztat :looka:
Fajnie że udalo Ci się rozwiązać ten problem bo to upierdliwa dolegliwość
shift26
Czytacz

Postprzez Wincent1611 » 8 lis 2008, o 16:04

na razie jeszcze sie nie ciesze, jak przejade z 200 km i nic sie nie bedzie dzialo, to wtedy bede wiedzial, ze jest ok.
zmien warsztat, skoro nie potrafia pomoc Twojemu Golfowi, to znaczy ze sie nie znaja.
Wincent1611
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe