Przeszczep 2,0 GTI 16V

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Przeszczep 2,0 GTI 16V

Postprzez ski_man » 24 mar 2008, o 16:41

Witam, chce prosic o pomoc, a wiec pokolei,mam golfika 3 <taki jak na zdjeciu-moc 75KM, silnik AAM> no i jest on troszke za slaby:/ dlatego pomyslalem o malym przeszczepie, a mianowicie chce wlozyc do swojego golfika silniczek 2,0 GTI 16V, tylko jest kilka pytan ktore mnie mecza, tzn.:
1.Czy silnik bedzie bez problemow pasowal pod maske?
2.Czy procz silnika bede musial jeszcze dodatkowo cos dokupic?<skrzynia, itd.>
3.Czy trzeba wymienic cos w nadwoziu,zawieszenie, uklad kierowniczy?
4.Jaka bylaby wstepna cena za wymiane wszystkiego?
5.Czy nie lepiej kupic golfa 3 z tym wlasnie piecem, a potem dac oba golfiki do mechanika i zrobic poprostu wymiane?

Odnosnie 5.pytanie, mysle ze problemu by ni ebylo bo wyjezdzam do Holandii i tam bym sobie upatrzyl taka maszyne, tylko nie wiem czy warto?

Prosze o pomoc, ski_man
ski_man
Berbeć

Przeszczep 2,0 GTI 16V

Postprzez PiJey88 » 24 mar 2008, o 16:47

chyba bardziej opłacalne jest kupienie Golfa z takim silnikiem, a sprzedać tego co masz, bo przekładka tania nie jest i nigdy nie jest bezproblemowo, pozatym musisz zmienić duuuuuzo rzeczy, silnik, skrzynie, zawieszenie, chłodzenie, elektryke, komputery, chłodnice, wydech i pewnie jeszcze się cos znajdzie ;-)
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez ski_man » 24 mar 2008, o 16:52

Uuu... tylko mi tu najbardziej sie rozchodzi o to zeby zostawic wszystko w tej budzie... Bo jakby to powiedziec jestem w niej zakochany i nie chcialbym tego sprzedac"byle komu"... Orientacyjnych kosztow przekladki nie znasz? Mysle rowniez na tej zasadzie, zeby przelozyc wszystko ewentualni i potem tego drugiego z wnetrznosciami mojego gdzies opchnac... :] a silnik, tzn.lapy i jakies zaczepy beda pasowac bez problemu?
ski_man
Berbeć

Postprzez PiJey88 » 24 mar 2008, o 17:00

nigdy tego nie robiłem więc nie wiem czy wszystko pasuje idealnie, ale myśle ze nie bedzie problemu, ewentualnie jakieś małe elementy do wymiany

a koszty to zalezy za ile trafisz taki silnik i kto ci to zrobi, pozatym jeszcze cena części których nie będzie przy silniku, więc tak myśle ze 4 tyś to minimum musisz szykować, jak nie lepiej
PiJey88
Administrator

Postprzez ski_man » 24 mar 2008, o 17:07

Hmm... to rzeczywiscie spore koszta w porownaniu do jakosci... ale nawet daloby rade sie poswiecic i tyle zainwestowac... Choc teraz jak spojrzalem, to znalazlem cos na co moglbym sie zamienic:) poki co to sa tylko spekulacje, ale rzeczywiscie jak sie poszuka to mozna znalezc cos rownie pieknego z pelnym wypasem i do tego sliczne z zewnatrz:)

Na ta maszyne to moglbym poswiecic swojego,ale z wielkim zalem... Siostra chce za to kupic mojego golfika, wiec moze rzeczywiscie warto by bylo cos zainwestowac i kupic mlodszego:)
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4616624 a oto on. Sliczny co nie? Klima, itd.
A moj poki co to tylko lustra elektryczne, wspomaganie i central z pilota...:/

Wogole to dziekuje za odpowiedzi :) i wstepna pomoc:) Ciekawe czy vr6 znajda sie lepsze:)
ski_man
Berbeć

Postprzez PiJey88 » 24 mar 2008, o 17:11

ski_man napisał(a):http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C4616624 a oto on. Sliczny co nie?

nie podoba mi się, wolałbym jakiegos bardziej seryjnego, bo ten pewnie ma bogatą historię :lol:
PiJey88
Administrator

Postprzez ski_man » 24 mar 2008, o 17:23

Tu masz racje, bo zapewne nie bedzie to autko tuningowane od tak sobie, tylko raczej z przymusu...:/ Zreszta po moim tez nie widac bogatej historii:) a jest jak seria, na szczescie wiem co kupowalem...:) a teraz szkoda by mi go byla sprzedac jedynie dlatego ze ten lakier jest piekny i zadko spotykany:) Moze troche zle podejscie do samochodu... ale co tam:)

znalazlem wlasnie jednego co moglby poniekad spelniac warunki przy kupnie
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4545218

tylko cos z ta biala skora mi nie pasuje, no chyba ze fotele byly jakies juz dobite.W kazdym razie jesli mialbym na cos zmieniac to golfik 3 2.0 GTI 16V badz 2.8 vr6, tylko podobno te vr6 lubia sie jeb**:/ co bys poradzil, sprzedac go przed wyjazdem do Holandii i tam szukac czegos za konkretna kase? Czy moze poprostu przyjechac i wtedy myslec?
ski_man
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe