Przymulenie silnika przy naglym dodaniu gazu

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez dani3lo » 6 maja 2010, o 14:26

Siemka. Ostatnio zauważyłem ze jak jade na pb na rozgrzanym silniku to po wcisnieciu pedału gazu dostaje mula dopiero po sekundzie idzie do przodu. Na codzien jezdze na lpg tylko odpalam z pb i na gaz przelacza po osiagnieciu 30st. Wiec na poczatku myslalem ze zrobie reset i pomoze, zrobiłem tak jednak nie pomogło. Wiec znowu mysle to pewnie emulacja zła, Wiec w ustawieniach BingoM emulacje dałem na wył, co wczesniej byla ustawiona na masse. No i znowu nic nie pomogło, zrobiłem kolejny reset i nic. Hmm wiec przełaczyłem sobie na zakladke odczyt i patrze jak tam sonda.... Wiec sonda sobie ładnie, plynnie oscyluje, ale po wcisnieciu pedalu gazu do spodu robi sie ubogo i po sek bogato i jest ok. Ale pytanie czemu robi sie ubogo?? i to własnie przymyla. Dzieje sie tak gdy silnik jest rozgrzany. Czy jak odepne kostke czujnika temp plynu na rozgrzanym silniku to obroty powinny wzrosnac?? bo jak odepne to nie ma zadnej roznicy. Wiec byc moze czujnik. Ale własnie jest tu pytanie czy obroty powinny wzrosnac? Ostatnio zaniedbałem zbiornik paliwa poniewaz jezdziłem do puki nie braknie paliwa i dolewałem po pare groszy( kiepsko jak narazie z kasa). Wiec moze filt paliwa zapchany? ale wydaje mi sie ze nie bo by cały czas mula mial a ładnie idzie do przodu po tym mule. o pompe paliwa sie nie martwie bo mam zrobiony wylacznik. Wiec czy to ten czujnik??
dani3lo
Czytacz

Postprzez prezesik » 6 maja 2010, o 14:47

czujnik temp. płynu odpowiada za dawkowanie paliwa w zależności od temp. silnika.
Ja zacząłbym pierw od wymiany czujnika temp., tylko nie zamiennika a oryginał, najlepiej z ASO, zamienniki przekłamują wskazania zegarów.
Następna rzecz to wymiana filtra paliwa - piszesz, że jeździłeś na końcówce paliwa, więc pompka zbierała cały syf z dna zbiornika, a wtedy filterek moment się zapakuje.
prezesik
Members

Postprzez dani3lo » 6 maja 2010, o 14:49

Własnie wiem co do tych czujnikow. Słyszałem ze one odpowiadaja za sklad mieszanki na zimnym silniku. Mam teraz zamiennik jezdze na nim od wakacji i za 4 razem trafiłem na dobry(obecny) ale chyba juz <papa> podepne stary i zobaczymy. Na starym byl taki problem ze chodził cały czas na ssaniu bo zle odczytywal temp. Ale mula nie bylo wiec zobacze.

A moge jakos przez internet dostać ten czujnik z ASO??
dani3lo
Czytacz

Postprzez mani51 » 6 maja 2010, o 14:56

ja zacząłbym od filtra powietrza jeśli dawno go nie zmieniałeś a dopiero brał się za czujniki bo moim zdaniem akurat ten czujnik nie ma nic do tego co tu opisujesz.
mani51
Members

Postprzez dani3lo » 6 maja 2010, o 15:15

Wiec czujnik temp cieczy podmieniłem i nic nie pomoglo, filtr powietrza wyjalem i tez nie pomoglo... dodam jeszcze ze tankowalem na niezbyt dobrej stacji paliw... No ale paliwo tez ma wspolnego z czyms takim? jakby wina paliwa to by caly czas byl mul a nie tylko przy naglym wcisnieciu gazu
dani3lo
Czytacz

Postprzez Goral1985 » 6 maja 2010, o 15:27

Moze najpierw wymien filtr Paliwa!!!! Jezeli dawno tego nie robiles ;-) koszt nie duzy a moze pomoze :-)
Goral1985
Badacz tematu

Postprzez dani3lo » 6 maja 2010, o 15:29

hmmm nom nie wymieniałem w ogole od kad mam auto czyli od lutego 2009 :)
dani3lo
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe