pytanie dotyczace rozrzadu

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez piotrus23 » 14 cze 2008, o 13:44

mam pytanko mam golf 3 1.8 abs i z tego co wiem to sa tam 3 znaki dwa na kolach i jeden na skrzyni noi dzisiaj patrzałem to jak ustawie te dwa na kołach to nie zgadza mi sie na skrzyni,a jak ustawie na skrzyni to nie zgadzajom mi sie na kołach silnik w sumie pali ok ale troche mułaowaty jest co myslicie o tym?
piotrus23
Members

Postprzez SotoM » 15 cze 2008, o 01:04

poprostu masz przestawiony rozrząd.znaczek na kółku rozrządu walka rozrżądu powinien sie pokrywac ze znaczkiem na plastikowej osłonie - w pionie a znaczek na kole zamachowym przxy skrzyni w okienku powinien sie pokrywać z jakby strzałeczką obudowy skrzyni
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez piotrus23 » 15 cze 2008, o 07:58

no tak ale czemu silnik mi dobrze pali skoro mam przestawiony rozrzad????????jest troche mułowaty czy moze byc winnien rozrzad?
piotrus23
Members

Postprzez SotoM » 15 cze 2008, o 10:54

a o ile zembów jest przestawiony rozrząd?? słuchaj ja kiedys miałem 2.0 115KM i miałem taki myk ze miał muła okrutnego. okazało sie ze poluzowała sie śruba koła rozrządu od wałka posredniego który napędza aparat zapłonowy. wytłukł sie klin poszerzyło sobie otwór klina w wałku i w kole paska. powodem muła było to ze przestawiał sie kąt wyprzedzenia zapłonu. i do tego miałem rozrząd przestawiony o 1 lub 2 ząbki w lewą stronę - czyli zapłon był za wczesny.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez piotrus23 » 15 cze 2008, o 11:41

jak ustawie na znak na kole zamachowym to wałku mam chyba z 15 zebób w prawo przestawionych

[ Dodano: 2008-06-15, 20:55 ]
dajcie jakas podpowiedz co mam z tym dalej robic
piotrus23
Members

Postprzez lizardking » 27 cze 2008, o 21:15

często ludziska mylą znak na kola zamachowym z takim pierdułkiem który też tam jest, to taki walcowaty wyrostek o średnicy jakieś 4 mm.
Mędrcy znają wszystkie pytania a głupcy wszystkie odpowiedzi.
lizardking
Czytacz

Postprzez piotrus23 » 27 cze 2008, o 21:49

napisz cos wiecej i dokładniej
piotrus23
Members

Postprzez lizardking » 28 cze 2008, o 11:31

Znak na kole zamachowym zobaczysz jak zajrzysz do otworu i tam taka strzałka od strony bloku cylindrów, niemalże dotykająca wsponianego koła zamachowego wskaże ci maleńką ryskę. To jest znak. Kilka razy koledzy przychodzili do mnie z płaczem że VW czy audi nie pali po ustawieniu paska a oni ustawiali na ten wyrostek o którym pisałem. Nie wiem czy to nie służy przypadkiem do ustawiania zapłonu stroboskopem. To taki metalowy walec o średnicy jakieś 4-5 mm i wysokości 10-15 mm przyczepiony do zamachu bardziej od strony sprzęgła niż znak swoją podstawą. Tyle że np. w moim MK3 TDI tego nie widziałem /mogłem też przeoczyć/. Rozrząd ustawiasz na znak a koło pompy oleju i zarazem aparatu zapłonowego najlepiej na mniej więcej a po odpaleniu stroboskopem i po zawodach. Nie wiem czy to dobry sposób ale ja tak robie bo zwykle na tych kółkach od rozrządu i od aparatu masz pobite przez "fachofców" po jedenaście znaków.
Mędrcy znają wszystkie pytania a głupcy wszystkie odpowiedzi.
lizardking
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe