Remont czy wymiana??

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Remont czy wymiana??

Postprzez dave20 » 26 sty 2012, o 21:05

Koledzy proszę o poradę w sprawie remontu silnika. Ostatnio mój 2E zaczął mi jeść spore ilości oleju (nie ma nigdzie wycieków sprawdzałem) i pytanie czy opłaca się remontować ten silnik czy lepiej wymienić? słyszałem opinie, że silnik po remoncie to już nie to samo. dodam jeszcze że kolega niedawno skasował swojego gofra z silnikiem AGG. silnik miał w stanie bdb jednak nie wiadomo czy sie z nim nic nie stało podczas dachowania. i tu dylemat remontować czy przekładać silnik. jeśli ktoś się orientuje proszę o podanie oreintacyjnie kosztów remont/zmiana silnika. z góry dzięki. pzdr

dodam link do fot potencjalego dawcy serca:/

http://bydgoszcz.naszemiasto.pl/galeria ... ze-zdjecie
dave20
Czytacz

Remont czy wymiana??

Postprzez prezesik » 26 sty 2012, o 23:21

Jak wiesz co to za silnik, jak właściciel nim operował to bierz na przekładkę. Za remont silnika podczas sprzedaży golfa nikt Ci nie wróci kasy.
Takie jest moje zdanie. Teraz mało kto bawi się w remonty silnika, to jest nieopłacalne.
prezesik
Members

Postprzez trollu » 27 sty 2012, o 02:07

z fot wiele nie widać ale ja bym dokładnie obejrzał tego AGG i jak coś to robił przekładkę.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez dave20 » 27 sty 2012, o 17:26

Prawda taka, że tego AGG miałbym prawie za darmo tylko nie wiem czy przy dachowaniu z predkoscia 150km/h nic sie z tym silnikeim nie stalo. Przekulał sie ten samochod z 7 razy. A moj 2E suchy, moc też ma tylko żre olej. Myślę, że to uszczelniacze. pojade jeszcze na dniach do mojego mechanika zobaczymy co powie.
Ostatnio edytowano 27 sty 2012, o 17:36 przez dave20, łącznie edytowano 1 raz
dave20
Czytacz

Postprzez nolan22 » 28 sty 2012, o 02:29

oj to nigdy nic nie wiadomo ale zawsze mozna sprawdzic
MOJE MK3

SPRZEDAM GOLFA GTI NA CZESCI CO POTRZEBA TO PISAC PW ALBO GG 21284534
nolan22
Ekspert

Postprzez pablomed » 29 sty 2012, o 17:31

dave20, 2E ma to do siebie że wytrzymuje ogromne przebiegi bez remontu. Dlatego możesz założyć że jeśli tego wcześniej nie robiono to wystarczy mu tylko zmienić uszczelki zaworowe. Można to zrobić w ciemno bez wstępnej diagnostyki, bez zdejmowania głowicy opisy znajdziesz, bo koszt naprawy bardzo niski a szansa powodzenia bardzo duża. Ja mam dwa auta z 2E w jednym robiłem to z bardzo dobrym efektem przy przebiegu 250 tysięcy, w drugim które ma 345 tys - jeszcze nie musiałem bo bierze małe ilości oleju. Koszty części to uszczelniacze po kilka zeta i uszczelka pod pokrywę zaworów za 4 dychy.
Teraz jest taka kwestia że większość mechaników nie podejmuje się tego robić bez zdejmowania głowicy, a przy zdjęciu rosną znacznie koszty o uszczelkę , śruby i planowanie - którego właściwie nie powinno się robić w ogóle w głowicy tego silnika. Więc bardzo polecem ci znaleźć spece który zrobi to bez zdejmowania, albo rób to sam, nic trudnego tylko potrzebne są narzędzie specjalne: odpowiednie szczypce do wyjęcia starych uszczelek - bardzo mocno siedzą, oraz urządzonko do naciskania talerzyków spręzyn, no i parę metrów grubego miękkiego sznurka do podparcia rozpiętych zaworów
pablomed
Members

Postprzez krzysiek1992 » 29 sty 2012, o 17:47

ja bym zrobil remont silnika troche roboty ale wiesz co masz :))
krzysiek1992
Badacz tematu

Postprzez nolan22 » 30 sty 2012, o 02:16

nom dokladnie tak jak kolega wczesniej powiedział
MOJE MK3

SPRZEDAM GOLFA GTI NA CZESCI CO POTRZEBA TO PISAC PW ALBO GG 21284534
nolan22
Ekspert

- - -

Powrót do Silniki benzynowe