Rozrzad 1.6 ABU

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Rozrzad 1.6 ABU

Postprzez Jacol » 6 lip 2009, o 18:08

Przymierzam sie do wymiany paska rozrzadu, pompy wody, popychaczy, paska wielorowkowego alternatora i rolki napinajacej od tego paska. Za wymiane calosci zawolali mi 250zl bez czesci, bo jak zwykle kupuje je sobie sam.

I tu pytanie: rolka napinajaca pasek od alternatora w ABU kosztuje od 200 do ponad 300zl za skfa. Musze az tyle wydawac kupujac kompletna rolke napinajaca z metalowa obudowa czy da sie wymienic sama plastikowa rolke ?(tylko obracajace sie kolko). Ten pieprzony napinacz jest drozszy niz pompa wody i szkoda abym wywalal tyle pieniedzy na to gowno a niestety juz szumi od czasu do czasu.

Tak wyglada oryginal:
[img]http://katalog.fota.pl/Katalog/(S(tiduqs45h1ag53mlfk41c3fu))/ShowPhoto.aspx?img=D:\Photo200902\050\VKM%2031023.jpg[/img]

Da sia ja zastapic rolka od AEA lub AEE ? Troche komplikuje mi ona plany bo braknie mi kasy a mam prawie na styk.
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D

kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
Jacol
Badacz tematu

Rozrzad 1.6 ABU

Postprzez pablomed » 6 lip 2009, o 21:13

Akurat samą rolkę do napinacza paska wielorowkowego ale do mojego 2E kupiłem przedwczoraj za 40 zeta, i byłem cholernie wk....wiony, bo w środku po rozbiórce starej znalazłem zwykłe łożysko za kilka zeta które bardzo łatwo wymienić. Nr albo 6203 albo 6302. Mógłbym sprawdzić ale mam inny napinacz więc spokojnie spróbuj rozebrać swój, łożysko siedzi w plastyku na zatrzaski bardzo łatwo wyjąć, chyba że masz inną konstrukcję jak u mnie
pablomed
Members

Postprzez Jacol » 6 lip 2009, o 21:17

U Ciebie jest troche inna, bo albo jest sama rolka plastikowa abo taka dziwna w metalowej obudowie, inna niz ta wyzej. Zapytam sie mechanika co z ta rolka, czy da sie ja rozebrac i ew wymienic lozysko.

Tak to jest, najpierw sie ciesze, ze mam najprostszy rozrzad na swiecie tylko na pompie wody, to dojebali mi napinaczem drugiego paska...
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D

kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
Jacol
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe