Samoczynne przełączanie z gazu na benzyne...POMOCY

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez dembzej » 29 mar 2008, o 00:02

witam. jestem nie doświadczony więc na samym wstępie prosze o wyrozumiałość. a chodzi o to, że mam od gdzieś roku auto na gaz. no i wszytsko bylo ok. ale gdy zmieniłem kopułke , samochód raz na jakis czas sam przełącza mi się z gazu na benzyne, i po jakiś 20 sekundach moge spowrotem przełączyć na gaz. nawet jak stoi na luzie, to za jakiś czas przełącza sie ne benzyne. może mi ktoś pomóc w tej kwestii??????
dembzej
Berbeć

Re: Samoczynne przełączanie z gazu na benzyne...POMOCY

Postprzez Niedzwiedz » 29 mar 2008, o 02:03

mam tylko jedno pytanko do kolegi czy instalacja gazowa którą masz jest zabezpieczona czujnikiem temperatury tzn.czy masz taki warunek ze po spełnieniu warunku tęperatury zadanej w sterowniku gazowym i obrotów silnika przełacza ci na gas na moje jesli tak jest to broi ci ten czujnik badz kabel łączący ten czujnik jest przerwany.Czyli czaseł łączy a czasem nie .W do mieszalnika wkrecony jest czujniczek podłączony dwoma kabelkami nie bój się i pociągnij delikatnie za te przewody jesli trzymają to rozizoluj i je zewrzyj tzn skręc razem i odpal silnik .Mozliwe ze on nie zwiera jak powinien .Jesli zewrzesz pomijasz czujnik to tak jak by go nie było sprawdz to.Pozdrawiam powodzenia.
Niedzwiedz
Berbeć

Postprzez dembzej » 29 mar 2008, o 12:55

a więc mam taka inastalacje gazowa na tak zwaną "przygazówke". przygazuje mu i sie przelącza mi na gaz , bez względu na temperature silnika. dodam jeszcze ze dzisiaj juz kompletnie nie mogłem ujechac na gazie bo co troche mi gaz rozłaczało(na odcinku 3 km rozlaczylo mi z 15 razy). no i musze jezdzic na paliwie;/ a ze ten silnik to maly smok :) wiec prosze o dalsza pmoc
dembzej
Berbeć

Postprzez Niedzwiedz » 31 mar 2008, o 23:03

Witam ponownie jesteś pewny ze nie masz czujnika tęmperatury w mieszalniku instalacji gazowej bo ja miałem kiedyś ten sam problem i znalazłem przyczyne obecnie ten czujnik pominełem tzn. zwarłem dwa kabelki i po prostu oszukałem sterownik ze zadana tęperatura jest spełniona.Ale jesli faktycznie go nie masz to masz tak zwane AWARYJNE uruchamianie na gazie u mnie trzeba przytrzymać 7sek przełącznik i automatycznie przełancza na gaz (ja mam przełącznik w postaci małej kosteczki na tak zwanego czipa )Upewnij sie czy nie masz tego czujnika w mieszalniku gazowym jest to malutki czujnik wkręcony do mieszalnika o gwincie bodajże M5
Niedzwiedz
Berbeć

Postprzez dembzej » 31 mar 2008, o 23:28

no nie mam nie mam. u mnie da sie tylko odpalac na benzynie. a paytrzylem tak jak mowisz i nic;/ ale umowilem sie z gazownikiem na srode no bo juz nie wyrabiam z kasa na benzyne:) . i bede wiedzial co sie stalo. bylem u jednego to nic nie zrobil, wzial 10 zeta i jest jak jest.
dembzej
Berbeć

Postprzez Niedzwiedz » 26 kwi 2008, o 00:20

I jak przyczyna usunięta mam nadzieje ze tak.Nie było mnie tyle czasu bo sam mniałem zajebisty problem duze cisnienie w układzie chłodzącym i okazało sie ze uszczelka pod głowicą męczyłem sie sam z tym ale 100% uszczelka bo cała przegnita tak to nazwe bo inaczej nie mozna .Napisz co z twoim mk3 było z instalacją gazową i czy jest oki.Pozdro
Niedzwiedz
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe