Silnik 1,4 OK, czy tzw. "mina"?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez mirekwr1 » 22 lip 2008, o 15:06

Witam serdecznie. Mam na oku ładną trójeczkę z 1994r. z silnikiem 1,4l. Auto mi się podoba, nie jest to "golec" i cena mi odpowiada. Zostało przyprowadzone z Niemiec, a poprzedni właściciel, Niemiec, dbał o nie. Wszystko OK, tylko jest jedno malutkie "ale". Dotyczy to "ale" właśnie silnika 1,4. Otóż rozglądam się od jakiegoś czasu za Golfem III, rozpytuję kolegów, którzy mają takie auta, pytałem też kilku mechaników. Zdania, jakie słyszałem o tych silnikach są bardzo różne, w zasadzie diametralnie się różnią. Słyszałem, m. in. że nie nie są to udane silniki, że ponoć mają jakąś wadę z odpowietrzeniem skrzyni korbowej, czy coś takiego. Inni znów sobie je chwalą za ekonomikę. Wiem, ze samochód z takim silnikiem "bolidem" nie będzie, ale i ja nie chcę wygrać Grand Prix. Podzielcie się ze mną uwagami odnośnie codziennej eksploatacji, awaryjności itp. Proszę o opinie użytkowników i osoby serwisujące takie auta. Pozdrawiam i z góry dziękuję za rzeczowe opinie.
mirekwr1
Berbeć

Postprzez Dam88 » 22 lip 2008, o 16:53

auto z 94 roku czyli silni,k abd, ja mam taki od 8 miesiecy i zadnej powaznej awarii, a autko ma juz 210000km przebiegu:) prektycznie auto nawalilo tylko raz, jak padl czujnik oleju, a tak to silnika przez te 8 miesiecy nawet nie musialem dotykac, ja go jaknajbardziej polecam! :-)
Papier ścierny: kilka złotych, Golf mk3: kilka tysięcy złotych, ścierać z niego lakier -> Bezcenne :)

>>mk3 abd by Dam88 <<
Dam88
VIP

Postprzez golfik60 » 26 lip 2008, o 11:24

ja równierz chwale 1.4 tylko ze mój to silnik aex wiec jest pare różnic ale od 2 lat nie bylo zadnej powaznej awarii silnika
golfik60
Badacz tematu

Postprzez DrSzpila » 26 lip 2008, o 13:31

Ja też pochwalę swój silniczek. Żadnej awarii przy nim już do grudnia zeszłego roku. Mało spala. Moc ma taką 60 kucyków, ale zachowuje się jak 100 konne auto na autostradzie bez problemu rozpędza się do 130 :).
DrSzpila
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe