Skoki obrotów

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez BboyBulli » 8 kwi 2009, o 20:51

Tak niestety jest to zarąbiście droga sprawa.Ja za swoją przepustnice dałem 800zł razem z wymianą.
BboyBulli
Berbeć

Postprzez Jakamo » 9 kwi 2009, o 13:15

dycha a ile dałeś za cała przepustnice ???
Jakamo
Berbeć

Postprzez daniel_ania_84 » 8 paź 2009, o 15:39

Witam koledzy.Miałem wszystkie objawy w swoim golfie 1.6 AEE poczynając,ze jak go kupiłem trzymał obroty na 900 po temfalowały i spadły na ok 600,gasł,łapał też 2000 i nawet 3000...
Czyściłem przepustnicę i nic z tego.Dodam też,że słychać jest tzw pisk,jak już niektórzy pisali.Byłem też parę razy u nie jednego mechaniora pod kompa podpiąć i nic z tego.Kupiłem wtedy używaną,ale oryginał VDO, przepustnicę od gościa który twierdził,że auto miało wypadek i jest ona sprawna.Zamontowałem ją,a obroty dalej ok 600,ale wydaje mi się,że lepiej sobie dodawał gazu przy odpalaniu na zimno,no i nie ma już tych skoków na 2000.Jeżdżę tak już rok i niby to nie przeszkadza.Ale znalazłem też na allegro zamienniki przepustnicy w cenie ok 360 zł i tak se zastanawiam czy nie kupić.Ciekawe czy coś by dało.Aha...i jeszcze jedno..mój ojciec ma skodę Felicję ima taką mądrą książkę w której są opisane różne silniki.No i jest tam ten sam silnik 1.6 AEE,ma wpisana wysokość obrotów na biegu jałowym właśnie 650 do 720...no i mamy dylemat :-o
Jak ktoś ma jakiś pomysł,to słucham...
daniel_ania_84
Berbeć

Postprzez SlodkiM » 9 paź 2009, o 23:07

A sprawdzał ktoś podstawę wtrysku, bo z taką opinią się też spotkałem. To jest uszczelka z jakiegoś tworzywa, która po ok. 50000 km. przestaje być szczelna i wtrysk dostaje lewe powietrze, które z kolei sprawia że obroty są nie równe. Tak jest akurat w moim przypadku i zamierzam to sprawdzić, koszt ok. 20 zeta
sweete
SlodkiM
Berbeć

Postprzez Jakamo » 10 paź 2009, o 18:19

powiem wam cos smiesznego:) bylem w koncu z swoimi skokami obrotów u 4 mechaników w tym w serwisie wszyscy jak jeden mąż powiedzieli przepustnice trzenba wymienić - no jak już serwis vw powiedział tak to też tak uczyniłem koszt wymiany 950 zł serwis chciał 1600:) po wymianie jak mi falowały obroty tak falowały. Płakałem jak bóbr:( wkurzenie było na maksa.... pojechałem przez przypadek do teścia i do jego mechanika bo wymieniałem opony oni zajrzeli pod maske 5 minut i po sprawie miałem zle ustawiony zapłon - normalnie masakraaaaaaaaaa 4 mechaników przed nim i rzaden na top niewpadł i pod kompa byłem podłaczony i nic - a tacy to mechanicy:(
Jakamo
Berbeć

Postprzez daniel_ania_84 » 11 paź 2009, o 11:06

SlodkiM napisał(a):A sprawdzał ktoś podstawę wtrysku, bo z taką opinią się też spotkałem. To jest uszczelka z jakiegoś tworzywa, która po ok. 50000 km. przestaje być szczelna i wtrysk dostaje lewe powietrze, które z kolei sprawia że obroty są nie równe. Tak jest akurat w moim przypadku i zamierzam to sprawdzić, koszt ok. 20 zeta

Sprawdzałem podstawę ale właśnie tej przepustnicy i dałem ją nawet delikatnie na silikon.Jeśli by to było te lewe powietrze,to nie było by słychać tego brzeczenia z przepustnicy,prawda?
Ostatnio rozmawiałem z jednym mechanikiem i mówił też,że może być tez lewe powietrze brane z pomiędzy kolektora a głowicy.

[ Dodano: 2009-10-11, 11:07 ]
Jakamo napisał(a):powiem wam cos smiesznego:) bylem w koncu z swoimi skokami obrotów u 4 mechaników w tym w serwisie wszyscy jak jeden mąż powiedzieli przepustnice trzenba wymienić - no jak już serwis vw powiedział tak to też tak uczyniłem koszt wymiany 950 zł serwis chciał 1600:) po wymianie jak mi falowały obroty tak falowały. Płakałem jak bóbr:( wkurzenie było na maksa.... pojechałem przez przypadek do teścia i do jego mechanika bo wymieniałem opony oni zajrzeli pod maske 5 minut i po sprawie miałem zle ustawiony zapłon - normalnie masakraaaaaaaaaa 4 mechaników przed nim i rzaden na top niewpadł i pod kompa byłem podłaczony i nic - a tacy to mechanicy:(

O zapłonie też słyszałem...trzeba sprawdzić.
daniel_ania_84
Berbeć

Postprzez Gab » 4 lis 2009, o 20:19

Witam. Czytajać wasze posty ogarnia mnie lekki niesmak dlaczego posiadacze silników bezynowych uważaja ze golfik z silnikiem 1.4/1.6/1.8 powinien miec oborty 900 ? Skad wzięła się ta teoria ? Ja w moim jokerku od kąd pamietam zawsze miałem 630/680 obrotów i nigdy nie drżał. Nie wiem dlaczego dążycie do ustawienia 900 ja zawsze uważałem ze 900 to jest za dużo i to jest własnie problem (co za tym idzie pare procent wieksze spalanie).
Gab
Berbeć

Postprzez bart_GT » 4 lis 2009, o 21:48

Gab napisał(a):Witam. Czytajać wasze posty ogarnia mnie lekki niesmak dlaczego posiadacze silników bezynowych uważaja ze golfik z silnikiem 1.4/1.6/1.8 powinien miec oborty 900 ? Skad wzięła się ta teoria ? Ja w moim jokerku od kąd pamietam zawsze miałem 630/680 obrotów i nigdy nie drżał. Nie wiem dlaczego dążycie do ustawienia 900 ja zawsze uważałem ze 900 to jest za dużo i to jest własnie problem (co za tym idzie pare procent wieksze spalanie).

:lol: 680 to chyba powinno byc dla amerykancow dla silnikow wolnoobrotowych nie do golfa :lol:
Mój golfik ===> moj-golf/golf-by-bart-gt-t18305.html

Zapraszam :)
bart_GT
Members

Postprzez Lucas » 5 lis 2009, o 07:47

Gab napisał(a):Ja w moim jokerku od kąd pamietam zawsze miałem 630/680 obrotów i nigdy nie drżał. Nie wiem dlaczego dążycie do ustawienia 900 ja zawsze uważałem ze 900 to jest za dużo i to jest własnie problem (co za tym idzie pare procent wieksze spalanie).

a ja odkąd pamiętam miałem obroty na poziomie ok 900 obr/min (co wydaje mi się prawidłowe bo auto pracowało równiutko na jałowym) aż nagle spadły i już tak zostały, ale dałem sobie już z tym spokój.
Lucas
Badacz tematu

Postprzez Gibon » 7 lis 2009, o 18:45

posiadam silnik 1.8 ABS i zauważyłem dzisiaj że jak się trochę nagrzał (czyli 75stopni) to na wolnych obrotach wskazówka obrotomierza zatrzymuje się na drugiej kresce a silnik jakby miał zaraz zgasnąć :-| Gdy silnik ostygnie to jest ok :!: Wie ktoś gdzie może leżeć tego przyczyna :?: :?: :?:
Gibon
Badacz tematu

Postprzez shift26 » 12 lis 2009, o 13:59

Jakamo napisał(a):powiem wam cos smiesznego:) bylem w koncu z swoimi skokami obrotów u 4 mechaników w tym w serwisie wszyscy jak jeden mąż powiedzieli przepustnice trzenba wymienić - no jak już serwis vw powiedział tak to też tak uczyniłem koszt wymiany 950 zł serwis chciał 1600:) po wymianie jak mi falowały obroty tak falowały. Płakałem jak bóbr:( wkurzenie było na maksa.... pojechałem przez przypadek do teścia i do jego mechanika bo wymieniałem opony oni zajrzeli pod maske 5 minut i po sprawie miałem zle ustawiony zapłon - normalnie masakraaaaaaaaaa 4 mechaników przed nim i rzaden na top niewpadł i pod kompa byłem podłaczony i nic - a tacy to mechanicy:(

mój mechanik, chyba już też 4, też pogrzebał w zapłonie i miód malina, wsio działa tak jak powinno :-D inni proponowali mi wymiane przepustnicy, czyszczenie nic nie pomogło. wymieniłem po drodze jeszcze lambde co także nic nie pomogło.
shift26
Czytacz

Postprzez yopek19 » 13 lis 2009, o 14:42

Witam w moim Goferku 1.4 wersja Movie z 95roku także mam skoki obrotów i często gaśnie. Czytając posty zgłupiałem bo nie wiem czy to wina krokowego czy przepustnicy lub czegoś innego. Proszę o wskazówki innych posiadaczy Goferka Movie co to może być. :zalamany:
yopek19
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe