Skoki obrotów

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Kuba018 » 26 lis 2009, o 00:47

Witam miałem podobny przypadek ze "skaczącymi obrotami" silnik 1,8 ABS
obroty gwałtownie wzrastały po czym od razu spadały i tak w kółko. Wymieniłem kilka części ale problem tkwił w silniczku krokowym- kupiłem więc zamiennik ok 120 zł i problem natychmiast znikną.Mam nadzieje ze ta informacja komuś pomoże. Pozdrawiam
;-)
Kuba018
Czytacz

Postprzez rob90son » 30 lis 2009, o 17:29

mialem ten sam problem ;-) ale wziolem wszystko przeczyscielem i teraz smiga i jak sie silnik rozgrzeje to obroty ok 650 na zimnym jest kolo1000
rob90son
Czytacz

Postprzez przemo » 5 gru 2009, o 01:59

częstą przyczyną falowania obrotów jest potencjometr przepustnicy nie za kazdym razem pomoże wymiana krokowca tam w potencjometrze wycieraja sie ścieżki i nie ma styku i przez to obroty falują.
Był Golf 3 GT 1.8ABS
Obecnie Seat Leon Top Sport 1.9TDI ARL 150PS
przemo
Badacz tematu

Postprzez CezarC-4 » 1 lut 2010, o 22:06

U mnie dokładnie było to samo.Walnął czujnik położenia przepustnicy i obroty wariowały.Czasem jak zgasł to w ogóle nie odpalał.Chodziło o to, że silnik pracował cały czas na ssaniu i zalewało świece.A przyczyniła się do tego zamarznięta odma-wywaliło olej miarką oleju,poszło też trochę wężem do wtrysku i narobiło szkód.Wyczyściłem odmę i separator oleju, ale od tamtej pory zaczęły dziać się dziwne rzeczy z obrotami, był też podniesiony stan oleju, nie przepalona benzyna lała się do oleju, zapalała się kontrolka i piszczyk.Mechanik podpiął pod VAG ,wykazało błąd czujnika przepustnicy.Wymienił go na nowy, wyczyścił układ wtryskowy ,wymienił jakiś oring, ustawił obroty 900 obr/min i wszystko OK . A i olej musiałem wymienić , bo był rozrzedzony benzyną, a zrobiłem 1000 km na poprzednim :kwasny:
CezarC-4
Czytacz

Postprzez Wincent1611 » 19 lut 2010, o 14:03

Witam. Jestem posiadaczem Golfa z silnikiem 1.6 AEE i mam podobne problemy. Samochod potrafi zgasnac w czasie dojazdu do skrzyzowania. Czyszczenie przepustnicy nie zawsze pomaga. Wymiana tez nie. Mam samochod dwa lata, a pracuje w nim juz trzecia przepustnica i dalej wykazuje bledy na VAGu i nie wiem co robic dalej z tym problemem.. Czy naprawde ustawienie zaplonu moze cos pomoc, jak doradzaja niektorzy forumowicze???
Wincent1611
Berbeć

Postprzez rogal133 » 20 lut 2010, o 12:39

u mnie obroty wariowały i wymieniłem czujnik temp wody i od tej pory jak ręką odjął
rogal133
Badacz tematu

Postprzez terms » 4 mar 2010, o 14:49

1.6 AEE
Wymieniłem :
-Poduszke pod silnikiem (przestało telepać budą)
-Sprzęgło (slizgało się)
-Olej silnikowy w normie
-Filtr powietrza wiadomo przy wymianie oleju
-Płyn chłodniczy wymieniany w normie
-Płyn hamulcowy w normie
-Olej skrzyni iegów w normie
-Filtr paliwa wymieniony
-Wlewałem denaturat do baku
-Akumulator dobry
Dziś wymieniłem świece, palec , kopułke ,przewody WN poprawiło się
obroty nie falują na luzie. Po wymianie pierwszy raz miałem przy 60km/h że wskazówka spadła do zera , lekko szarpneło i po chwili uniosła się . Obroty na luzie zawsze miałem 600-650 . Po zatrzymaniiu ruszając , skręciłem kołami i zgasł raz , drugi , pożniej ruszył normalnie .Do tej pory wyeliminowałem drgania budy , falujące obroty,gaśnięcie przy nagłym hamowaniu . Czy takii spadek obrotów jak w/w jest normalny po wymieieniu swiec itd ?
Z waszych postów spisałem rzeczy które pokoleji musze sprawdzić od czego zacząć ...
Przekażnik sterowania silnikiem
Sonda lambda
czujnik halla
silniczek krokowy (włoski)
odma
przepływomierz
ustawienie zapłonu
potęcjometr przepustnicy
czujnik temp. wody
diagnostyka komputerowa

POZDRAWIAM :-o
terms