słychać jak klepią zawory!!!!!

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Piotr Maciaszek » 22 sty 2009, o 19:07

mam taki problem . Wczoraj zaczeła mrugać lampka oleju oraz sygnał daje znac ze coś jest ze smarowaniem. Słychac jak klepia zawory. Mam motor 1.4 . wymieniłem olej oraz filtr i dalej to samo. Fachowiec stwierdził że to pompa olejowa. Jaka to przyczyna i co sie mogło stać. Pompa jest napedzana łańcuszkiem z wału korbowego. Pompa jest juz zdemontowana ale nie wiem po czym stwierdzic ze to jej wina!!!!!!!! Pomóżcie!!!!!!
Piotr Maciaszek
Berbeć

Postprzez mani51 » 22 sty 2009, o 19:47

gdzieś przy pompie powinien być zaworek którym ustawione jest odpowiednie ciśnienie oleju...jeśli to stało się nagle to może się zaciął albo pękła w nim sprężyna...gdzie on dokładnie jest to nie wiem ale na pewno jest - sprawdź go
mani51
Members

Postprzez kruchy_ » 22 sty 2009, o 19:55

odkręc miskę olejową i wyjmij smok. W nim jest zawór... Najwyzej tylko smok wymienisz

[ Dodano: 2009-01-22, 18:57 ]
u mnie zatarl się na zamkniętym i miałem 16bar na ciepłym. Rozsadzilo mi filtr oleju :(
kruchy_
Badacz tematu

Postprzez Piotr Maciaszek » 22 sty 2009, o 20:44

Zauważyłem tam własne cos takiego jakby zaworek który mimo ruchów pompa niereaguje. a otwórek przez którego go widac jest ciągle zamkniety.Pompa wydaje taki cykl pracy poprostu jak wdech i wydech a kojaże ze niepowinno tak być> dzieki za pomoc. Pozdro dla was >
Piotr Maciaszek
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe