sonda lambda

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

sonda lambda

Postprzez piczon_2004 » 13 kwi 2009, o 10:15

otoz niedawno podlaczylem samohod pod komputer pokazlo mi na VAG ze sonda lambda zwarcie do masy- blad 525? pomyslalem ze oki katalizator mi sie sypie wiec wstawilem strumiennice i zakupilem nowa orginalna sonde lambda bosch! przyznam iz troche mnie to kosztowalo.... co sie okazalo? snda lambde wstawilem w strumiennice wspawajac stary uchwyt z katalizatora i wkrecajac ja jak by byl to kat! wszystko bardzo ladnie ale po podlaczeniu do komputera VAG pokazuje mi cytuje: BLAD 525 SONDA LAMBDA G-39 ZWARCIE DO MASY-BLAD SPORADYCZNY? skasuje ten blad ale po przejechaniu paru kilometrow i ponownym podlaczeniu VAG blad jest dalej ten sam! pytalem sie kilku mechanikow i elektrykow co to moze byc doradzili mi zebym podjechal do gazownika i obadal sprawe? jestem bezradny pomozcie?? :-/
piczon_2004
Berbeć

sonda lambda

Postprzez marcinkoz2910 » 13 kwi 2009, o 10:36

No tak masz LPG to podjedź do gazownika niech popatrzy

A teraz kilka pytań:

Kupiłeś taką samą sondę? Liczba przewodów się zgadza?
Czy podczas montażu nie uszkodziłeś sondy? Nie uderzyłeś nią bo to stosunkowo dość delikatne urządzenie.
No i czy jest podłączona prawidłowo bo jak kupiłeś sondę z wtyczką to nie ma problemu ale jak było lutowane to złe luty mogą potem dawać nieźle w dupsko
marcinkoz2910
Members

Postprzez piczon_2004 » 13 kwi 2009, o 11:17

sonda jest taka sama jak byla ilosc przewodow sie zgadza! jedno zylkowa na 4 piny:) wyciagnalem stara i pojechalem do sklepu zeby mi dali taka sama orginalna a nie jakis tam zamienik! mysle ze sonda podczas montazu nie zostala uszkodzona nie walilem nia anie nie rzucalem? sonda jest z wtyczka i wszystko jest podpiete tak jak bylo przedtem! dla sprawdzenia podlanczam VAG i odlanczam sonde pokazuje mi ze sonda zostala odlaczona, jak podepne sonde z powrotem to pokazuje mi zwarcie do masy blad sporadyczny! wyczytalem gdzies na internecie ze moze to tez byc wina emulatora sondy lambda? bo mam w samochodzxie instalacje gazowa? po swietach pewnie podjade do pana gazownika? :-| niech to obada :oops: bo juz nic mi nie przychodzi do glowy?
piczon_2004
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 13 kwi 2009, o 11:41

Emulacja sondy, puki co niech gazownik to poogląda
marcinkoz2910
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe