Spalanie 2.0 8v

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Spalanie 2.0 8v

Postprzez sebadure » 30 kwi 2012, o 20:05

Witam ile wam teraz palą autka z tym silnikiem jak się ciepło zrobiło ? Ja przy takiej normalnej jeździe po mieści schodzę do 8l, ale może się da niżej ?
sebadure
Badacz tematu

Spalanie 2.0 8v

Postprzez trollu » 1 maja 2012, o 00:39

zależy jakie miasto ale wątpię że do 8L w mieście się zejdzie, przy małym ruchu i eco drivingu może ale predzej w trasie taki wynik. mi wokół komina po wsiach 9L, wjeżdżając w Częstochowę, kilka świateł i już na MFA 10+ przy zwykłej jeździe ( a ja raczej typowo eco stosuje :-P )
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez Opik » 1 maja 2012, o 00:47

Ja generalnie w trasie raz jechałem na waszce nieco dłużej (dłużej - 50km :lol: ) i MFA mi pokazało 6,6l, więc myślę że w granicach tych 7-7,5 było. Ale to calutki czas jednostajne 90/h

I też mi się wydaje że 8 w mieście to ściema, chyba że to jedne światła i cały czas stała prędkość :P
Opik
Members

Silnik: 2.0
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez trollu » 1 maja 2012, o 00:54

nie no, ja ogólnie ufam MFA, nigdy jakoś specjalnie nie sprawdzałem ale nie zauważyłem żeby na mfa było 8 a w rzeczywistości wyszło np 12 :->
wyniki ponizej 7 tez widziałem, wystarczy tak jak Opik napisał trzymać stałą prędkość ok 80-90km/h. ale ogólnie realnie to 8-9 przy lekkiej jeździe i to nie w mieście
jako ciekawostkę - trasa czwa-wawa w 4 osoby bez zamulania na prawym pasie :mrgreen: 9L, sam się zdziwiłem że nie było jakichś 11-12 a but był, tyle że cały czas praktycznie stała prędkość
trollu
VIP

Postprzez sebadure » 2 maja 2012, o 15:04

Mieszkam w mieście 100k ludzi i jest to duże miasto i co chwile przynajmniej w mojej dzielnicy są światła. Dziś przy normalnej jeździe tak do 60km/h bo nie było jak szybciej jechać to mi MFA pokazywało 7,4l.
sebadure
Badacz tematu

Postprzez rastamaniek » 2 maja 2012, o 16:48

W trasie przy 80km/h na skrzyni biegów od 1.8 pali mi średnio 6.5, przy 110-120km/h 8.
W mieście przy rozsądnej jeździe 10,5, ale z reguły przy mojej jeździe po mieście 12-13.

Nierealne w mieście 8 litrów, bajki opowiadasz kolego.
rastamaniek
Czytacz

Postprzez slawek5t » 2 maja 2012, o 17:19

rastamaniek napisał(a):Nierealne w mieście 8 litrów, bajki opowiadasz kolego.

Też jestem tego zdania :)

Tyle (7-8l) to na prostych odcinkach tak jak piszesz przy OKOŁO 100 kmh.
Benzynka , zwłaszcza 2.0 musi swoje wypić. A piszecie że nie wiele wiecej pali niż Diesel. To po co ludzie ropniaki kupują ? ? :D
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez trollu » 2 maja 2012, o 17:53

rastamaniek napisał(a):na skrzyni biegów od 1.8 pali

hmm z tego co pamiętam to w "sam naprawiam g3" niby jest że GTI miały krótsze 4 i 5 biegi, więc teoretycznie oszczędniej powinieneś jeździć niz zwykłe GTI :->
slawek5t napisał(a): A piszecie że nie wiele wiecej pali niż Diesel. To po co ludzie ropniaki kupują ? ?

no ja nie wiem po co teraz ktoś ropola kupuje skoro 2.0 na podtlenku lpg jeździ przynajmniej za te same pieniądze jak nie mniejsze ale nie o tym temat ;-)
trollu
VIP

Postprzez slawek5t » 2 maja 2012, o 18:18

trollu napisał(a):no ja nie wiem po co teraz ktoś ropola kupuje skoro 2.0 na podtlenku lpg jeździ przynajmniej za te same pieniądze jak nie mniejsze ale nie o tym temat

No okej - lpg też tanio jeździ. Ale dochodzą jeszcze inne aspekty, np charakterystyka mocy.
Dla mnie diesel jest w tym względzie super i juz nie chciałbym benzyny. Są jeszcze inne aspekty.
Kazdy silnik i auto ma swoje zalety oraz wady. Kazdy kupuje co chce.
Wczesniej miałem i benzyne i gaz, więc prosze nie pisac że mam diesla i tylko jego chwale :)
To tak na marginesie.

Co do tematu to juz sie wypowiedziałem.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez sebadure » 2 maja 2012, o 18:39

To czy mi wierzycie czy nie to osobiście mi głęboko wisi ja swoje wiem i się tego trzymam. Założyłem temat żeby się dowiedzieć ile innym ludziom pali taka jednostka. Dla przykładu ostatnio tankowałem za 100zł i wbiło do baku 16,97l i przejeździłem na tym już 190km i jeszcze sporo do rezerwy jest.
sebadure
Badacz tematu

Postprzez rastamaniek » 2 maja 2012, o 21:12

trollu napisał(a):
rastamaniek napisał(a):na skrzyni biegów od 1.8 pali

hmm z tego co pamiętam to w "sam naprawiam g3" niby jest że GTI miały krótsze 4 i 5 biegi, więc teoretycznie oszczędniej powinieneś jeździć niz zwykłe GTI :->
slawek5t napisał(a): A piszecie że nie wiele wiecej pali niż Diesel. To po co ludzie ropniaki kupują ? ?

no ja nie wiem po co teraz ktoś ropola kupuje skoro 2.0 na podtlenku lpg jeździ przynajmniej za te same pieniądze jak nie mniejsze ale nie o tym temat ;-)

no trollu racja w 100%, z tą skrzynia powinien być nieco bardziej ekonomiczny ze względu na przełożenia, 1-2-3 są takie same za to 4-5 bardziej ekonomiczne. W praktyce różnica jest nieodczuwalna a to moja 3 skrzynia w tej budzie już. Oczywiście jeżdże bez LPG mówie tylko i benie i ostatnio zacząłem tankować 98 ale wracam na 95 bo żadnych efektów. W sumie paliwo tanieje to można i verve lać nie :D :D :D no nie?
rastamaniek
Czytacz

Postprzez Opik » 2 maja 2012, o 21:42

To w takim razie mi w mieście pali 7 litrów wachy i 8 litrów gazu przy butowaniu non stop :)

Jeżeli chciałeś się pochwalić to raczej w swoim towarzystwie, bo tutaj się to nie uda, za dużo tu masz ludzi obeznanych w temacie, którzy mają pojęcie nie tylko o tym czym jeżdżą, ale o tym co napędza ich wozidła. I skoro 99% ludzi twierdzi że spalanie dwulitrówki w trasie waha się 7-9 litrów a w mieście 9-11, to albo ściemniasz, albo z 2.0 to tam masz tylko plakietkę pod klapą ;)

pokój
Opik
Members

Silnik: 2.0
Nadwozie: 3-drzwiowe

Następna strona

- - - producent taśm led

Powrót do Silniki benzynowe