Spalanie....... a mfa

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Spalanie....... a mfa

Postprzez Ryju » 24 lut 2009, o 21:17

Mam takie pytanie na jakiej zasadzie komputer wylicza spalanie ????? Bo jak odpale samochod ( zimny silnik ) i pochodzi troche na biegu jałowym to komputer pokazuje spalanie w granicach 80 l :) a czasami nawet 99 mu sie zdarzało :) natomiast kiedy troche nim pojezdze ( na zimnym silniku ) to pokazuje spalanie w granicach 20-30 l na trasie zas ( cieply silnik i stala predkosc) juz pokazuje w granicach normy czyli 9-10 l :)
Ryju
Berbeć

Spalanie....... a mfa

Postprzez michał1903 » 24 lut 2009, o 21:21

nom u mnie jest podobnie, nie wiem na jakiej zasadzie to wylicza, ale to jest chyba prawidlowo :-P
michał1903
Badacz tematu

Postprzez Stealth » 24 lut 2009, o 21:27

Komputer wyświetla średnie spalanie paliwa na 100 km. Jak masz zimny silnik, który co dopiero odpaliłeś, to wszystko jest w porządku, gdy komputer wyświetla Ci spalanie od np. 90 litrów - jednak ta wartość będzie spadać wraz z przebytą trasą oraz tym, że silnik się nagrzeje. Np. gdy staniesz na światłach, to komputer pokaże, że zwiększa się ilość paliwa, które silnik zużyje na 100km. Najprościej mówiąc im więcej jeździsz a mniej stoisz, to mniej paliwa spalisz w przeliczeniu na 100km.
Gdy silnik jest nagrzany i jedziesz ze stałą prędkością, to wtedy komputer wskazywał będzie najmniejsze średnie spalanie na 100km o ile oczywiście z silnikiem i całym układem paliwowym wszystko jest jak trzeba.
Stealth
Members

Postprzez LeszekGT » 24 lut 2009, o 23:16

Dokładnie, u mnie też pokazuje na dzieńdobry 90l/100km, jest dokładnie jak napisał Stealth, czyli MFA pokazuje średnie spalanie na 100km w danej temperaturze silnika. To jakby informacja, że jeżeli w tych warunkach przejedziesz 100km, to spalisz 90l benzyny :mrgreen: To oczywiście praktycznie niemożliwe, bo silnikowi wraz z przebytymi km jest lżej, bo się dogrzewa ;)
To 90l/100km mi spada po 5 km do jakichś 15l/100km itd. :ok:
LeszekGT
VIP

Postprzez Sivy » 24 lut 2009, o 23:20

Wszystko sie zgadza, tylko jestem ciekaw jak blisko rzeczywistosci jest wynik z mfa..
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Sivy
Members

Postprzez FOKUSMOK » 25 lut 2009, o 01:14

ja mialem i w sumie mam podobnie:D
mfa podczas jazdy wyswietlal mi ze spala mi srednio 25l co mnie strasznie wkurzalo bo i wskazowka tez mi podobnie pokazywala, co zatankowalem to ciagle opadała do rezerwy. wkoncu oddalem go do mechanika i okazalo sie ze kostka od sondy lambda miala cale pordzewiale styki i wszystko trzeba bylo lutowac na nowo. teraz poki co pali mi normalnie lecz tak jak bylo z mfa pokazuje mi nadal spalanie w granicach 25 i maleje podczas jazdy nawet do 7,9:D
FOKUSMOK
Berbeć

Postprzez waszka1985 » 26 lut 2009, o 00:15

Mi za to nigdy nie spad na miesice ponizej 23 jak na trasce go wyzeruje to pokaze 11 ale mowie na gazie a tak naprawde spal mi okolo 13-14 w miescie
waszka1985
Badacz tematu

Postprzez buc3k » 9 mar 2009, o 15:15

ja mam z kolei następujące pytanie:

Od jakiegoś czasu pokonuje więcej krótkich odcinków, spalanie po kilometrze spada juz do około 20l/100km. Dziwi mnie jednak wskazanie MFA na postojach (jazda tylko w miescie - od świateł do świateł), kiedy spalanie wzrasta w tempie 0,1l/100km co 2-3sek. Następnie ruszam, przejeżdżam dłuższy odcinek (jakieś 2 km) i momentalnie spada (znacznie szybciej).

Czy jest to normalne? Wcześniej jeździłem przeważnie dłuższe trasy. Rzeczywistego spalania jeszcze nie sprawdziłem (dośc mało ostatnio jeżdzę i dodatkowo krótkie odcinki).
buc3k
Czytacz

Postprzez rogal133 » 9 mar 2009, o 17:46

a czym sie różni wskazanie MFA na 1 poziomie a na 2?? bo na drugim to mi przewaznie pokazuje jedna wartosc a na pierwszy to sie zmienia tak jak pisaliscie
rogal133
Badacz tematu

Postprzez Stealth » 9 mar 2009, o 17:49

buc3k napisał(a):ja mam z kolei następujące pytanie:

Od jakiegoś czasu pokonuje więcej krótkich odcinków, spalanie po kilometrze spada juz do około 20l/100km. Dziwi mnie jednak wskazanie MFA na postojach (jazda tylko w miescie - od świateł do świateł), kiedy spalanie wzrasta w tempie 0,1l/100km co 2-3sek. Następnie ruszam, przejeżdżam dłuższy odcinek (jakieś 2 km) i momentalnie spada (znacznie szybciej).

Czy jest to normalne? Wcześniej jeździłem przeważnie dłuższe trasy. Rzeczywistego spalania jeszcze nie sprawdziłem (dośc mało ostatnio jeżdzę i dodatkowo krótkie odcinki).

To jest normalne bo u mnie też tak jest i nie tylko u mnie. Tak powinno być.

rogal133 napisał(a):a czym sie różni wskazanie MFA na 1 poziomie a na 2?? bo na drugim to mi przewaznie pokazuje jedna wartosc a na pierwszy to sie zmienia tak jak pisaliscie

Wartość "1" rejestruje dane od chwili włączenia zapłonu do jego włączenia. Jeżeli przerwa w jeździe trwa mniej niż 2 godziny, wcześniejsze dane nie są usuwane i nowe dane są dodawane do poprzednich. Jeżeli przerwa trwa dłużej, wcześniejsze dane zostają usunięte z pamięci.
Wartość "2" rejestruje dane wszystkich przejazdów w ciągu 100 godzin, przebiegu do 10000km i ilości zużytego paliwa do 1000l. Jeżeli jedna z danych przekroczy podaną wartość maksymalną, odpowiadające dane ulegają skasowaniu i gromadzone są w pamięci ponownie od początku. Przerwa w jeździe dłuższa niż 2 godziny nie powoduje utraty danych pamięci podróży.
Stealth
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe