spalanie oleju 1litr na 6 tyś kilometrów objawy jakie zauwazyłem jedynie za dymi czasami jak rano odpalam i po chwili dym ustaje......i juz nie dymi....potem naprzyklad jak 3 dni postoi i go dopale znow zadymi przy odpaleniu na zimnym i potem po 5 sec zanika to i jest wszystko ok......pomocy co to moze byc i ile moze to kosztować...dzieki z gory
moze pierscienie... ogolnie same pierscienie kosztuja grosze ale roboty jest od cholery. moze cos z glowica jest nie tak. ja sam mam podobny problem chcoiaz moj golf az tyle oleju nie chleje ale np. traci moc przy 170km/h kompletnie a z kopceniem mam identycznie jak Ty tylko kopci chwile i tylko na zimnym jak dluzej stoi
jeśli nie ma wycieków to olej może znikać z silnika albo przez pierścienie albo przez uszczelniacze zaworów. Najpierw proponuję zmierzyć ciśnienie sprężania i jeśli przed próbą olejową i po jest jednakowe ciśnienie to trzeba zająć się samą głowicą tzn można wymienić tylko uszczelniacze zaworów bez ściągania głowicy ale mało który mechanik ma na to ochotę bo jest trochę zabawy i przeważnie woli ściągnąć głowicę i wymienić przy okazji prowadnice. Jeśli natomiast w trakcie pomiaru ciśnienia okaże się że po dodaniu odrobiny oleju do cylindra ciśnienie wzrośnie to oznazcza zużyte pierścienie uszczelniające a pewnie i olejowy jest w nie lepszym stanie i dlatego może "gubić" olej
Sebastian1988, a zobacz czy nie masz czasem oleju w układzie chłodzenia... mani51, ma racje.... jesli pali olej to albo pierścienie albo uszczelniacze zaworowe...no chyba ze i to i to... zrób test cisnieni sprężania i bedzie wiadomo co dalej robić...