Spalanie oleju

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Spalanie oleju

Postprzez Sebastian1988 » 24 sie 2008, o 00:07

Panowie mam golfa III 1.8gt 95rok przejechane podnad 206 tyś......przy 200tyś wymienilem olej zalalem go mobilem S czyli polsyntetyk.....po przjechaniu 6 tys z groszem z max zeszło mi na min. czy to duzo czy mało........druga sprawa jaka zauwazyłem czasem jak odpalam rano na zimnym zadymi na niebisko przy odpaleniu..ale tylko chwilka przy odpalaniu i nie zawsze ma to cos wspolnego jak tak ile kosztuje naprwa albo wogle co w tej sytuacji robic???duze te zuzycie oleju???
Sebastian1988
Czytacz

Spalanie oleju

Postprzez uli » 24 sie 2008, o 00:14

a masz gaz? Jezeli chodzi o zuzycie oleju to chyba masz norme(mam podobnie ale mam gaz i moj jest z 92r i ma przejechane 270tys i na polsyntetyku tez :lol: ) choc sprawdz pod miska olejowa czy nie masz wycieku a przy opdalaniu jak ci sie tak dzieje to prawdopodobnie ktorys z popychaczy zaworow sie blokuje na krotka chwile i tyle. potem jak dostaje cisnienia sie reguluje ale w przyszlosci bedzie wymiana ale to jakies jeszcze 30-40tys(sa specjalne plyny co dolewa sie do oleju one regeneruja popychacze zaworow. powiem ci ze pomaga) 8-)
uli
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 24 sie 2008, o 00:39

koledzy, przy taki przebiegu to ja proponuje olej mineralny

Sebastian1988, prawdopodobnie poszły Ci uszczelniacze zaworów a nie popychacze. Podobno da się to zmienić bez ściągania głowicy. Ja wymieniłem przy kapitalnym remoncie głowicy i zużycie oleju spadło bez dolewki od wymiany do wymiany co 10 000 km a wczesniej to prawie litr na 10 000

uli napisał(a):sa specjalne plyny co dolewa sie do oleju one regeneruja popychacze zaworow. powiem ci ze pomaga)

weź się Ty lepiej tego napij bo głupoty jakieś wypisujesz

takie płyny to się leje jak chcesz sprzedać samochód (co jest moim zdaniem chamstwem) a nie jak masz zamiar nim jeszcze jeździć
mani51
Members

Postprzez pablomed » 24 sie 2008, o 09:17

mani51 napisał(a):Podobno da się to zmienić bez ściągania głowicy

da się, robiłem to wiele razy, jeśli kroś chce opiszę, tylko potrzebne jest "narzedzie specjalne" własnej roboty do naciskania sprężyn zaworowych lub kolega z bardzo silnymi ręcami i dwoma śróbokretami zamiast niego, szczypce do wyciągania starych uszczelniaczy i kawałek sznurka albo kompresor do podpierania zaworów.
I w tym przypadku pomoże napewno na czas zależny od stopnia zużycia prowadnic zaworowych, ale myślę że jeśli przebieg jest faktycznie tylko 200 tys. to na drugie tyle spokojnie
Z tym olejem :przebieg nie jest tu żadnym wskazaniem do zmiany rodzaju oleju. Ew. półsyntetyk.
pablomed
Members

Postprzez arek ryba » 24 sie 2008, o 09:17

mani51 napisał(a):Ci uszczelniacze zaworów a
napewno poszły uszczelniacze na zaworach!!!!!
arek ryba
Members

Re: Spalanie oleju

Postprzez Sebastian1988 » 24 sie 2008, o 10:19

Jezdze na benzynie tylko i olej mam polsynetyk mobila S a ile kosztuje taka wymiana uszczelniaczy i ile same uszczelnaicze kosztuja????musze to robic teraz natychmiast czy jeszcze nie ma tragedi jak pali mi po 6 tys z max na min na bagnecie???i jeszcze pytanko jestem po samochodowce i mysle dlaczego to poduje zuzycie oleju koledzy???przciez zaworem ssacym wchodzi paliwo a nie olej i uszczelnaicze traqfione by powodowaly ze lało by sie palio np na wylaczonym samochodzie......przciez olej jest w cylindrze wiec co ma wspolnego uszkodzone uszczelniacze na zaworach z zuzyciem oleju??moze nie mam racji dlatego sie pytam i bede wdzieczny za odpowiedzy na tamte pytania dzieki koledzy
Sebastian1988
Czytacz

Postprzez uli » 24 sie 2008, o 11:02

mani51 ty sie lepiej walnij w leb chyba nie wieszo co chodzi. A jak sam sobie wlewasz doktora zeby ci jezdzil to zycze ci powodzenia. Zainteresuj sie troche technologia a nie mi tu najezdzasz tloku 8-)
uli
Badacz tematu

Postprzez kriss85 » 24 sie 2008, o 12:11

Kolego ja mam taki sam problem jak ty tylko że mi zużywa sporo więcej tego oleju. Pytałem tu na forum, potem u mechanika i dostałem tą samą odpowież że to raczej uszczelniacze i żebym zaczął od ich wymiany . Jade to zrobić jutro i zobacze czy pomoże. Mi mechanik poiedział za robote 200zł + te gumki uszczelniające koszt kilka zł. za sztuke i uszczelka pod pokrywą zaworów . Razem wyjdzie niecałe 250zł
kriss85
Czytacz

Postprzez Sebastian1988 » 24 sie 2008, o 12:14

Chce tylko sie spytac.....kazdy ma swoje podejrzenia skad wiesz ze na 100%to uszczlenicze a skoro tak myslisz zadałem pytanie ile one moga kosztowac i ile moze kosztowac wymiana.......???wcale nie mowie ze mam racje to raz a dwa popstu pytam kazdego o zdanie jestes pewien na 100% ze to uszczelniacze????sama wymina uszczelniaczy pomorze czy jeszcze cos by było trzeba wtedy wymienic???
Sebastian1988
Czytacz

Postprzez mani51 » 24 sie 2008, o 13:38

uli,

to ty wyskakujesz z jakimiś podejrzanymi płynami do wlewania do silnika a póżniej komuś mówisz że to normalne jak mu silnik bierze olej i że to wina popychaczy...kto tu jest tłokiem? a te twoje nowe technologie to wsadź sobie między bajki.

Sebastian1988,

zużyte uszczelniacze dlatego powoduja zużycie oleju bo olej z górnej części głowicy po zaworze spływa w pobliże grzybka zaworu skąd jest zasysany z mieszanką prosto do cylindra i tam spalany co objawia sie właśnie białym dymkiem po uruchomieniu silnika

jeśli sam to chcesz robic to kwestia 50-70 zł za uszczelniacze i uszczelkę pod pokrywę zaworów

a skąd pewność? bo to najczęstsza przyczyna zużycia oleju i objawy jakie opisałeś na to wskazują... ale może też byc pęknięta głowica lub zużyte pierścienie tłokowe...wiekszośc z nas z wyjątkiem doktora popychaczy znanego też jako uli :lol: obstawia uszczelniacze zaworów. w miarę możliwości postaraj sie to jak najszybciej zrobić bo z oleju tworzy sie nagar a jak się jego cząstki oderwią i dostaną do cylindra to go porysują i tp.

[ Dodano: 2008-08-24, 13:43 ]
Sebastian1988 napisał(a):jestem po samochodowce i mysle dlaczego to poduje zuzycie oleju koledzy???przciez zaworem ssacym wchodzi paliwo a nie olej i uszczelnaicze traqfione by powodowaly ze lało by sie palio np na wylaczonym samochodzie......przciez olej jest w cylindrze wiec co ma wspolnego uszkodzone uszczelniacze na zaworach z zuzyciem oleju??moze nie mam racji dlatego sie pytam i bede wdzieczny za odpowiedzy na tamte pytania dzieki koledzy

cos chyba nie uważałeś na lekcjach, przyznaj się ;-)
mani51
Members

Postprzez Sebastian1988 » 24 sie 2008, o 16:25

Przyznaje ze uwazalem i sciagłem hehe....ale na powaznie to objawy wlasnie wskazuja na uszczlenaicze albo pierscienie.....odkrece swiece i jak bede okopcone to chyba wtedy sa pierscienie czy takie sprawdzenie jest do niczego????numer ze strzykawka tez jest dobry
Sebastian1988
Czytacz

Postprzez arek ryba » 24 sie 2008, o 16:51

tak jak pisałem to napewno uszczelniacze na zaworach :->
Sebastian1988 napisał(a):jak odpalam rano na zimnym zadymi na niebisko przy odpaleniu
i to własnie powód dla kyórego uwazam ze to uszczelniacze (miałem to samo)po zgaszeniu silnika olej który smaruje popychacze scieka na tłok nprzez nieszczelne uszczelniacze i podczas zapalania na zimnym silniku spala go i dymi. 8-)
arek ryba
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe