mam golfa 3 1.8 75 KM, sprzęgło trochę wysoko mi bieże słyszałem że można je wyregulować, patrzyłem pod maskę ale ja tam żadnej regulacji nie widziałem, gdzie ona sie znajduję? Może ktoś wie?
to zle słyszałes niema czegos takiego jak podciaganie sprzegła , sprzegło posiada samoczynny układ kasowania luzu sprzegła a tak pozatym w golfie wysoko jest sprzegło
Wszystko zależy od tego jaki typ masz linik. są dwa rodzaje. jedno z samoczynnym ustawieniem naciągu a drugie z manualnym. ja mialem na poczatku z automatycznym dopuki sie nie urwala i tez mi brala bardzo wysoko. teraz mam z manualnym i ustawilem sobie sprzeglo tak ze bierze o wiele o wiele nizej (jazda o wiele przyjemniejsza). a tak propo cena linki z automatycznym naciagiem wacha sie w granicach 200 pln a z manualnym ok. 90 pln. jak r4ozpoznac ktora masz- sprawdz na koncu lini czy jest jakas nakretka (od strony silnika, pod maska a nie przy pedale sprzegla). jak nie ma to masz automatyczny naciag i nic nie pokąbinujesz a jak bedziesz mial nakretke to daj znac to powiem ci co dalej zrobic. pozdro.
mam pytanko? widze ze z waszych wypowiedzi wynika że w golfach sprzęgło bierze wysoko to w takim układzie umnie jest coś nie tak bo bierze z byt nisko
więc co może być przyczyną czyżby tarcz sprzęgła do wymiany??
tak naprawde sprzegł powinno brać mniej więcej od połowy. a co jest powodem że nisko bięże nie wiem. wiem tylko tyle ze jak bięże wysoko to jest już w jakimś stopniu zużyte. i niedługo wymiana.