Stożkowy filtr. Kilka pytań.

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Firestone » 2 wrz 2009, o 20:55

Witam!
Chciałem założyć w moim Golfie stożkowy filtr, głównie ze względu na wygląd(ładnie by wyglądał przy wypolerowanej pokrywie zaworów) i dźwięk. Interesuje mnie taki zestaw: http://allegro.pl/item728719484_uklad_d ... estaw.html
z tego co się orientuje to trzeba zdemontować puszkę z filtrem i z stamtąd poprowadzić rury do stożka
tylko czy nie będzie problemu przy montażu, gdyż na schemacie z Etki widać że mamy jeszcze takie coś jak ,,komora regulacji i wąż powietrzny''
Obrazek
dodam że ma silnik 1.4 AEX

czy mógłby mi ktoś to wszystko wytłumaczyć na chłopski rozum :mrgreen:
Firestone
Czytacz

Postprzez swatu » 2 wrz 2009, o 20:57

Firestone napisał(a):Chciałem założyć w moim Golfie stożkowy filtr, głównie ze względu na wygląd
i tylko dlatego chcesz stozek załozyc ? :-? ma to wogóle jakis sens .?mocy o sam stozek i tak ci nie przybedzie .
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez cementowy_jas » 2 wrz 2009, o 21:10

stożek do 1,4 :wstyd: po co ci to? żeby osłabić moment i żeby auto się gorzej zbierało? Stożek montuje się w wyżyłowanych silnikach, które mają większe zapotrzebowanie na powietrze, a nie dla "lansu" w słabych jednostkach.
cementowy_jas
Badacz tematu

Postprzez $kubi » 2 wrz 2009, o 21:56

A co myślicie o stożku w moim 1,6? Mnie głównie chodzi o dźwięk, dla tego z czasem dojdzie przelot na wydechu
$kubi
Gaduła

Postprzez strzeliniasty » 2 wrz 2009, o 22:27

$kubi napisał(a):dla tego z czasem dojdzie przelot na wydechu

ja mam przelot na wydechu (brak kata, srodkowego i pusty koncowy) glosny ze juz 2 razy mi dowod zabrali strzela pierdzi itp itd ci co slyszeli wiedza jak jest glosno na zewnatrz.
a druha kwestia jak rozmawialem z mechanikami powiedzieli ze przelot daje duzo halasu ale rowniez oslabia auto (nie wiem jak to sie dzieje).
strzeliniasty
Members

Postprzez v1rooz » 3 wrz 2009, o 13:28

ja mam stozek w swoim 1,8GT oraz brak kata i naprawde ladnie mruczy i jedzie ;)

moim zdaniem nie widze sensu wstawiania do 1,4 stozka
v1rooz
Members

Postprzez Jacol » 4 wrz 2009, o 19:49

Tak jak napisali poprzednicy, montowanie stozka do 1.4/1.6/1.8 jest bezsensu. Do tego stozek ten to zwykly chinski zestaw, ktory jest importowany za 10 dolarow. No i gwozdz prograamu: ludzie to zakladaja i stozek zasysa najcieplejsze powietrze z komory silnika. Stozek bez dobrze skonstruowanej oslony termicznej to idiotyzm i pogorszenie osiagow.
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D

kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
Jacol
Badacz tematu

Postprzez czepi » 4 wrz 2009, o 21:06

kolego ja proponuję zamiast stożka sportową wkładkę filtra powietrza wykonaną jako zamiennik standardowego filtra tyle że wykonaną z innych materiałów i nasączona specjalnym specyfikiem... stożek powoduje zmniejszenie momentu przy niskich obrotach a zwiększenie przy wysokich a nawet bardzo wysokich takich które są już odcinane przez odcięcie zapłonu... więc raczej na osiągach samochodu nie zyskasz... o wkładkach poczytać sobie możesz conieco na tej stronce http://www.zastec.pl/filters.html jak im napiszesz to nawet zaproponują odpowiedni do Twojego silnika model filtra... ja tak zrobiłem i za niedługo będę zmieniał na taką wkładkę... pozdrawiam
czepi
Members

Postprzez Imper » 4 wrz 2009, o 21:51

stozek ma sens wlasciwie tylko przy przelocie... wiadomo nie do 1.4. nie wiem jak to wychodzi u niektorych ale u mnie na przelocie auto rzeczywiscie lepiej sie zbieralo
Imper
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe