szarpanie podczas puszczania pedału gazu

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez piotrekb83 » 9 lip 2009, o 06:59

Witam. Ostatnio zauwazylem, ze glownie na 1 i 2 biegu, da sie odczuc szarpniecie autem w momencie szybkiego puszczenia pedalu gazu. Nie jest to zbytnio uciazliwe, ale chcialbym wiedziec czy to nie poczatek jakiegos wiekszego problemu. 2000 km temu mialem wymieniane wszystkie plyny, rozrzad, filtry, swiece. Poza tym silnik chodzi rowno, nie szarpie w czasie przyspieszania. Ze skrzynia tez nie ma problemow, biegi wchodza gladko.

Czekam na wasze sugestie.
piotrekb83
Czytacz

Postprzez pablomed » 9 lip 2009, o 09:46

Trzeba rozróżnić dwie sprawy. Pierwsza to szarpniecię spowodowane mechaniką, czyli luzy w układzie przeniesienia napędu (półosie głównie), luzy poduszek silnika. Druga to jakiś błąd w sterowaniu silnikiem który w momencie schodzenia z obrotów szarpnie podnosząc je na moment. Trzeba by sie oprzeć na ocenie kogoś wprawnego, bo na odległość ciężko powiedzieć wiecej.
pablomed
Members

Postprzez Pro100 » 10 lip 2009, o 22:54

Mam ten sam problem poduchy na silniku wymienilem nie pomoglo niestety :-/
Pro100
VIP

Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Dam88 » 14 lip 2009, o 21:23

u mnie to samo jest, czasami nie szarpnie, ale jak szarpie to masakra jest.... u mnie mechanik mowi ze to poduch sa, narazie nie wymieniam ich z powodu braku funduszy wiec nie powiem ci czy to u mnie pomoglo ;)
Papier ścierny: kilka złotych, Golf mk3: kilka tysięcy złotych, ścierać z niego lakier -> Bezcenne :)

>>mk3 abd by Dam88 <<
Dam88
VIP

- - -

Powrót do Silniki benzynowe