Termostat dla ABFa

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Termostat dla ABFa

Postprzez czepi » 12 maja 2008, o 22:45

Czy ktoś się orientuje czy dla ABFa ma być termostat otwierający się przy 80 stopniach... bo zakupiłem właśnie taki Vernet 1439.80/J-BV. Dziś wróciłem z pracy i na wskaźniku miałem temperaturę wody pod 120 stopni a chłodnica niemal zimna... jutro oddaje do mechanika na wymianę termostatu... mam nadzieję że to nie pompa
czepi
Members

Termostat dla ABFa

Postprzez MARCO » 12 maja 2008, o 23:42

Witam!!
Termostat powinien otwirac sie przy 86 stopniachw ABFie. Moze masz zapowietrzony uklad chlodzenia to sie czesto zdaza przy wymianie termostatu. Sprawdz czujnik temp. z reszta przy 120 stopniach to mial bys weze twarde jak kamienie niemal ze mialy by wybuchnac. Odkrec korek od zbiorniczka wyrownawczego i zapal auto obserwoj temp. powinien sie odpowietrzyc.
MARCO
Czytacz

Postprzez czepi » 12 maja 2008, o 23:47

a kuzyn mi sprzedał akurat taki... twierdził że taki właśnie ma być....
czepi
Members

Postprzez opolanin » 13 maja 2008, o 11:21

czepi, jeśli termostat nowy to sprawdż czy jest odpowietrzony a jak będzie oki to wtedy luknij na pompę wodną
opolanin

Postprzez czepi » 13 maja 2008, o 20:31

termostat wymieniony... faktycznie pisało na nim 80 st.C ale silnik się nagrzewa równiutko do 90 i wiatrak się załącza... także wszystko w najlepszym porządku... gość wymienił mi jeszcze dwa paski zasilające alternator, pompe, klime, i zaliczył 210 zł. Ale w sumie najważniejsze że sprawa rozwiązana. Proponuje zamknąć temat
czepi
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe