ubywanie oleju

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

ubywanie oleju

Postprzez bodzioo21 » 26 lut 2009, o 22:21

3 miesiące temu wymieniałem olej(5l),ostatnio sprawdzałem bagnet i spadł poziom do min,chciałbym wiedzieć jak to poważne,co może byc tego przyczyną.zaznacze ze nie gubi oleju.dziwne bo jak wyciagam bagnet to troche oleju jest nad całą podziałką,poyem znów nad min.sorki nie wiem jak to sprecyzować.albo mi sie tak tylko wydaje
bodzioo21
Czytacz

ubywanie oleju

Postprzez marcinkoz2910 » 26 lut 2009, o 22:29

Jaki już masz przebieg? Bo z upływem kilometrów dochodzi do zużycia uszczelki pod głowicą i stąd takie coś że silnik łyka olej. Sama uszczelka 30zł ale wymiana koło 300zł bo jest dużżżżo roboty z tym i wogóle.

Możesz też sprawdzić czy może olej nie ucieka przy łączeniu skrzyni biegów z silnikiem bo tam są simeringi uszczelniające i one też często popuszczają

Warto też zdjąć pokrywę paska rozrządu i tam zobaczyć czy nie ma oleju
marcinkoz2910
Members

Postprzez Fasol » 26 lut 2009, o 22:31

bodzioo21, czasem wystarczy wymienić też olej na gęściejszy. Jaki masz przebieg ? czy nie zauwazyles ze np. z tylu rury leci ci niebieski dym ? albo czuć tak jakby spalony olej ?
Fasol

Postprzez bodzioo21 » 26 lut 2009, o 22:48

przebieg 190 tys,rok prod.1994.1.6 ABU .nie czuje spalonego oleju, ale pokrywe rozrządu mam troche wilgotną ,gość robił mi rozrząd i uszczelke na wałku rozrządu wymieniał.pewnie bede musiał znów do mechaniora,aha>za pokrywą rozrządu,(dokładnie za kurkiem wlewu oleju są dwa przewody,nad wiecami,jeden jest też wilgotny,ale to jest chyba od przewodów paliwowych,sorki laik jestem.z góry dzieki
bodzioo21
Czytacz

Postprzez mani51 » 26 lut 2009, o 22:52

bodzioo21 napisał(a):wymieniałem olej(5l)

ciekaw jestem jak Ty zmieściłeś te 5l oleju w silniku 1,6 :-|

najczęstszym powodem znikania oleju są zużyte uszczelniacze zaworów albo pierścienie tłokowe. Ja stawiam na te pierwsze. ale jak od wymiany do wymiany nie dolejesz więcej jak litr to jeszcze bym nie panikował

bodzioo21 napisał(a):troche oleju jest nad całą podziałką,poyem znów nad min.sorki

masz trochę oleju w rurce w którą wsuwasz miarkę i dlatego miarka się brudzi powyżej podziałki

[ Dodano: 2009-02-26, 21:55 ]
no i przeczyść sobie odmę - mam ten sam silnik i robię to co 2 - 3 miesiące...ale to tak poza tematem :-)
mani51
Members

Postprzez bodzioo21 » 26 lut 2009, o 23:02

hehe ,może troche mniej niż 5l :lol: ,jak mi ten rozrząd wymieniał to potem jak go odpalił to powiedział ze słychać na którejś szklance coś :kwasny: ,jak jade to faktycznie słychać delikatne terkotanie ,szczególnie teraz jak jest zimniej.czytałem że w tych silnikach ABU to często wystepuje i jest normalne,ale jak chcę by moje autko nie cierpiało to poszukam mechanika niech zobaczy.wiem że to krocie kosztuje pewnie
bodzioo21
Czytacz

Postprzez Fasol » 26 lut 2009, o 23:14

szklanke ,tzn. ze masz do wymiany popychacz zaworowy. Gęstszy olej może sprawić ze "ciapanie" ucichnie. Co do ubytku oleju to mogły ci pójść popychacze zaworowe. Wszystko to jest związane z głowicą. Na sam początek próbowałbym jeszcze zalać gęstszy olej. No chyba ze jestes dopiero co po wymianie to odczekaj jeszcze trochę bo silnik musi się przyzwyczaić do nowego oleju :super:
Fasol

Postprzez raff » 10 mar 2009, o 20:44

Po jakimś czasie od wymiany zawsze zmienia się poziom oleju, olej musi dojść do wszystkich miejsc.
Mnie do silnika 1,6 weszło 3,5 l oleju jak wymieniałem go, po miesiącu jeżdżenia dolałem 0,5l i poziom się trzyma tak więc wlanie 5 litrów wydaje mi się troszkę przekombinowane.
Te kabelki o których mowa idą do czujników ciśnienia, ja miałem kiedyś podobny problem, dolałem w ciągu niecałego miesiąca 1 litr oleju zanim odkryłem skąd ten wyciek i olej na uszczelce pod głowicą, okazało sie na szczęście że to czujnik ciśnienia przecieka przez wsuwkę, bardzo często wsuwka się obluzowuje i olej pod ciśnieniem wydostaje się z silnika.
Czujnik to kilkanaście zł tak więc radzę najpierw go sprawdzić.
raff
Czytacz

Postprzez Jacol » 10 mar 2009, o 22:18

Czujnik 30zl i potwierdzam ich wyciek. Obydwu w moim wypadku.
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D

kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
Jacol
Badacz tematu

Postprzez bodzioo21 » 15 mar 2009, o 11:16

słuchajcie,tak moze być bo jest jakby opryskany a cała pokrywa zaworów obudowa paska rozrządu i wogóle ,z tym że mechanior stwierdził że to uszczelka pod głowica,ale ja mimo że nie mam doświadczenia w tych sprawach jestem przekonany ze to nie to bo wyciek był jakby z uszczelki walka rozrządu lub pokrywy ale jak pisałem wcześniej jest opryskany i dokladnie nie wiadomo skąd.zrobie tak wyczyszcze całość i zobacze gdzie jest ten wyciek,a ten przewod z tyłu pokrywy jest mokry w oleju,a mi wmawiali ze tam nie olej lecz paliwo (w tym przewodzie)dzieki za porade,sie upewnilem przynajmniej
bodzioo21
Czytacz

Postprzez Jacol » 15 mar 2009, o 11:18

Mi wycieka przez czujniki oleju oraz przez korek wlewu. Wymienialem uszczelke pod pokrywa zaworow i ona nie przecieka, glowica tez nie. Wczoraj zmodyfikowalem korek wlewu i zobaczymy czy dalej bedzie puszczal. Wezyk idacy od pokrywy oleju idzie do odmy - jest to odpowietrzenie pokrywy zaworow z gazow olejowych.
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D

kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
Jacol
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe