Uszczelka pod głowica. Pytanie

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez krygon » 6 maja 2012, o 18:22

Witam, mam do was koledzy pytanie, wiem na 90 % ze mam do wymiany uszczelke, lecz chcial bym sie dowiedziec czy to musze robic w pierwszej kolejnosci (mam troche wydatkow). Po nabraniu temperatury w zbiorniczku wyrównawczym nie ma cisnienia, wiec nie wybija. Syf zwany kremowa mazia mam wszedzie czyt. pod korkiem, w wezy prowadzonym do przepustnicy. W zbiorniuczku wyrównawczym jest jakis zielony osad (płynu narazie nie ubywa). Dowiedzialem sie z pewnych zrodel ze mam do wymiany uszczelke, lecz jesli nie ma cisnienia to nie jest az tak bardzo bardzo pilna sprawa. Wiec co wy o tym myslicie?

Jeszcze dodam ze w zbiorniku nie gotuje sie plyn i mam silnij 1.6 AEA.
krygon
Czytacz

Postprzez zybi » 6 maja 2012, o 18:48

:-o :-o Nie jest pilna :-o :-o Jeśli walnęła UPG to jest bardzo pilna. Skoro nie masz oleju w zbiorniku wyrównawczym (sprawdz czt są oczka,jak w rosole) to płyn dostaje sie do oleju (dlatego masz tak dużo mazi) Jeżdżąc tak uszczelkę będzie coraz bardziej ciśnienie rozpychać,aż w końcu wszystko walnie. Dramatu z tym nie ma,bo rozbierasz wszystko,głowice oddajesz do szlifu (koszt ok 50zł) zakładasz nową uszczelkę skręcasz (głowicę dokręca sie kluczem dynamometrycznym) czyszcząc wszystko po drodze (uszczelka kapy zaworów też już pewnie będzie do wymiany jak odkręcisz kapę) i tyle. Oczywiście płyn i olej będzie do wymiany. Przed rozbieraniem nie zapomnij spuścic płynu z chłodnicy i oleju,a po złożeniu warto by przepłukac silnik tanim olejem żeby usunąć to całe masło i zalać właściwym. Takie jest moje zdanie
zybi
Badacz tematu

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez krygon » 6 maja 2012, o 19:18

wlasnie bylem sprawdzic, plyn sie gotuje, sa oczka jak w rosole, lecz nie ma babli jak by sie woda gotowala.
krygon
Czytacz

Postprzez zybi » 6 maja 2012, o 21:06

Czyli 100% walnięta uszczelka pod głowicą,nie radzę jeździć bo :shock: :cry:
zybi
Badacz tematu

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Silniki benzynowe