Uszczelka pod głowicą

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Uszczelka pod głowicą

Postprzez puma » 4 paź 2011, o 13:20

Witam,
Od dłuższego czasu mam problem z silnikiem ,a mianowicie chodzi mi o uszczelkę. Mam pytanie...Czy nie lepiej będzie jak kupię inny silnik? Tak mi doradzają koledzy ,bo mniej mnie to wyniesie,ale ja nie jestem przekonany. Dodam ,że już wymieniałem kiedyś inne uszczelki np.pod klawiatura itp. Jednak okazało się ,że to bankowo pod głowicą. Co radzicie? : :roll:
puma i wszystko jasne;)
puma
Badacz tematu

Rocznik: 1994
Silnik: 1.6 ABU
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Uszczelka pod głowicą

Postprzez bryan92 » 4 paź 2011, o 13:39

Uszczelkę pod głowica się wymienia, czy koszty aż takie duże :-| Takie rzeczy się robi bo przecież kupując nowy silnik nigdy nie wiesz co kupisz. Jeśli byłeś zadowolony z poprzedniego, to nie widzę sensu się go pozbywać.

Inna sprawa wygląda co się stało z uszczelką ? Wydmuchało i silnik został przegrzany ?
bryan92
Czytacz

Postprzez Poldek » 4 paź 2011, o 16:15

Jak kolega wyzej jak jestes zadowolony z silnika ktory masz to wymien uszczelke,cholera wie co bedzie sie dzialo z "nowym" silnikiem :P
Tez mam 1.6 i rok temu wymienialem uszczelke pod glowica i hula :D
moj-golf/czerwony-mk3-1-6-t34903.html
Mój MK3 RED! Setup na 2012!
Poldek
Fanatyk

Postprzez greg_117 » 4 paź 2011, o 18:23

Nie słuchaj kolegów ;/ masz swój sprawdzony a kupisz inny i on Ci padnie po paru km ;/ ja teraz miałem ten sam problem i postanowiłem zrobić :)

Wymiana uszczelki pod głowicą + uszczelka pokrywy zaworów + uszczelniacze na rozrządzie + gumki na pokrywie zaworowej to razem z robocizną wyniosło mnie 370 zł :) więc nie wiem czy warto kupować drugi silnik :) a jeśli chodzi o sama uszczelkę to ona kosztuje kolo 70-80 zł i robota z 200 zł więc pomyśl co Ci się opłaca :)
greg_117
Gaduła

Postprzez puma » 5 paź 2011, o 11:11

bryan92 uszczelki jeszcze mi nie wydmuchało na szczęście,ale cieknie mi olej coraz bardziej. Ja również jestem tego samego zdania ,żeby nie kupować nowego silnika tylko wyremontować swój. Zobaczymy jakie będą faktyczne koszty. Dzisiaj mechanik powiedział 800zł z planowaniem,ale chyba go p......bo lekko przesadził chyba :lol: Poszukam innego mechanika i dam znać jak będzie po wszystkim.
Dzięki Panowie za pomoc. Jak zawsze dobrze poradzicie :super:

[ Dodano: 2011-10-05, 11:14 ]
Jutro prześle foty jak to wygląda
Dzięki raz jeszcze
puma i wszystko jasne;)
puma
Badacz tematu

Postprzez bryan92 » 5 paź 2011, o 13:03

greg_117, nikt mu nie radzi żeby kupował "nowy" silnik, chyba nie doczytałeś :kwasny:

Jak już będziesz miał rozebrany silnik to zastanów się nad wymiana uszczelniaczy (gumek) zaworowych. Koszt nie wielki, a możliwe ( nie wiem jaki masz przebieg) mogą być już twarde.

800zł za wymianę tylko uszczelki + planowanie to faktycznie dużo(chyba że ten mechanior da Ci gwarancje) wtedy to bym się zastanowił ;-)

Pozdrawiam, przyczepności życzę.
bryan92
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 5 paź 2011, o 15:10

i ja sie zastanawiam czy swoje 1.4 robic
czy kupic słupek 1.6 troche sensu nie widze bo możliwe żę zmienie auto na wiosne

Wyieniając silnik prawda jest taka że nie wiesz na co trafisz
robiąc to co masz wiesz czym smigasz szczegulnie jak zainwestujesz i nie chcesz sie rozstawac
Gdy mechanik da gwarancje to i ja bym swojego wstawił ale wiesz jak to jest z mechanikami
pytałem i tak zrobią ale żaden gwarancji nie daje
a serwisu nie będe odwiedzał bo w totka kumulacji nie wygrałem

popytaj o opinie jaką ma mechanior
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez puma » 6 paź 2011, o 10:53

puma i wszystko jasne;)
puma
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe