Uszczelniacz ?? pomocy

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Uszczelniacz ?? pomocy

Postprzez greg_117 » 13 kwi 2010, o 15:34

witajcie.... Od paru dni zauważylem ubytki oleju..... po obejrzeniu silnika stwierdzam,ze gdzies on leci kolo rozdzadu.... tam jest najbardziej mokry silnik..... misa olejowa tez była mokra... przetarłem Ja wczoraj i jest sucha.... więc co to może byc??? ktoredy moze on uciekac?? ;/;/;/ moze gdzies przy przegubach puscil jakis uszczekniacz czy jak to sie tam nazywa :) posiadam golfa 3 1.4 rok 1991 ;/ zrobie zaraz fotki i je wam wrzuce aby lepiej mozna bylo zdiagnozowac :))
greg_117
Gaduła

Uszczelniacz ?? pomocy

Postprzez prezesik » 13 kwi 2010, o 16:48

zdejmij osłonkę paska rozrządu. Jeżeli tam jest mokro to masz do wymiany uszczelniacz wałka rozrządu.
A jeżeli tam w środku jest sucho to masz tylko do wymiany uszczelkę pod pokrywą zaworów. Przyzwyczaj się do tego widoku, te typy tak mają, że po bokach cieknie.
Ja też będę wymieniał u siebie. Dodatkowo w narożniki przy półkolach dam czerwony silikon lub klej REINZOSIL, aby lepiej uszczelniło.
Szczerze to ja u siebie średnio 2-3 razy w roku ją wymieniam.
prezesik
Members

Postprzez greg_117 » 13 kwi 2010, o 20:08

zgadzam sie z Toba PREZSIK25 :)0 jest tam mokro ;/// wiesz jaki to moze byc koszt ?? ;/ i czy jakies uszczelki trzeba wymienic jeszcze ?:(
greg_117
Gaduła

Postprzez prezesik » 13 kwi 2010, o 20:20

czyli mokro też jest w środku obudowy paska rozrządu?? jeżeli tak to nowy simering wałka rozrządu to koszt ok. 10 zł, uszczelki pod pokrywą zaworów ok. 30-40 zł (komplet HEINTZ wraz z trzema uszczelkami pod śrubki).
Choć jak jest tylko trochę zawilżone od środka to wina też tego, że olej spod pokrywy dostał się przez otwór od strony wałka rozrządu.
prezesik
Members

Postprzez greg_117 » 13 kwi 2010, o 20:35

no jest mokro..... ;// to czyli ten simering wałka rozrządu i uszczelki popokrywe i to wszytsko ?? :) a jak to sie wymienia ?? ;/ co tam trzeba wykrecic i w ogole ;/
Jestem zdeczka ciemny w tej sprawie i może doradzilbysmi co i jak czy jedynie trzeba tu na wrsztacik ? :D:D::D
greg_117
Gaduła

Postprzez prezesik » 13 kwi 2010, o 20:39

greg_117 napisał(a):no jest mokro..... ;// to czyli ten simering wałka rozrządu i uszczelki popokrywe i to wszytsko ?? :) a jak to sie wymienia ?? ;/ co tam trzeba wykrecic i w ogole ;/
Jestem zdeczka ciemny w tej sprawie i może doradzilbysmi co i jak czy jedynie trzeba tu na wrsztacik ? :D:D::D
jeżeli piszesz, że "zdeczka ciemny" to w celu wymiany simeringu lepiej oddaj do mechanika.
Uszczelkę pod pokrywą wymienisz samemu.
- odkręcasz 3 śrubki, wężyk od pokrywy i zdejmujesz pokrywę
- czyścisz ją do sucha szmatką z dodatkiem benzynki ekstrakcyjnej w miejscu styku uszzcelki, czyli na brzegach, tak samo robisz z płaszczyzną głowicu gdzie leży uszczelka.
Kładziesz nową uszczelkę na głowicy. Uszczelka po stronie paska rozrządu będzie miała strzałeczkę, ta strzałeczką kładź uszczelkę przy pasku rozrządu.
Kładziesz na to pokrywę i przykręcasz do lekkiego oporu pier środkową śrubkę potem dwie na bokach. Następnie dokręcasz (nie na siłę) śrubki zaczynając od tej w środku i finito.
Zakładasz gumowy wężyk na króciec pokrywy.
prezesik
Members

Postprzez strzeliniasty » 15 kwi 2010, o 16:16

panowie dolacze sie do tematu czy uszkodzona uszczelka pod pokrywa zaworow i olej bedzie sobie uciekal to podczas jazdy moze byc wyczuwalny smrod oleju??

mi rowniez ubywa oleju ale autko nie kopci z rury nie czuc oleju tylko lpg :P hehe

w sobote wymieniam pasek rozrzadu i przy okazji uszczelka pod pokrywa
strzeliniasty
Members

Postprzez prezesik » 15 kwi 2010, o 17:53

strzeliniasty napisał(a):panowie dolacze sie do tematu czy uszkodzona uszczelka pod pokrywa zaworow i olej bedzie sobie uciekal to podczas jazdy moze byc wyczuwalny smrod oleju??
tak będzie wyczuwalny smród oleju.
Podobnie z silnikami ABD i ABU, przy wyciekach z uszczelniaczy półosi. Przy gwałtownych manewrach olej będzie kapał na układ wydechowy i będzie się na nim smażył.
prezesik
Members

Postprzez Legionista » 16 kwi 2010, o 21:46

strzeliniasty napisał(a):czy uszkodzona uszczelka pod pokrywa zaworow i olej bedzie sobie uciekal to podczas jazdy moze byc wyczuwalny smrod oleju??

Tak - olej wycieka na rozgrzany blok silnika i dymi ...
Legionista
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe