węzyk podciśnienia...gdzie ?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Y@RO » 29 sty 2009, o 16:42

Siemka.

Zmienilem sobie dzisiaj obudowe monowtrysku z tzw "patelni" na obudowe z golfa 3 1.8. Mam teraz kilka pytan odnośnie wezyków podcisnienia. w tej nowej obudowie mam dwa miejsca na wezyki ( zdjecie nr1) a od wtrysku wychodzi tylko jeden ktory byl wpiety w "patelnie" ( zdjecie nr2 ). W ktore miejsce ma byc wpiety ten wezyk ? Jak wpinam w jedno zaznaczone 1 to z 2 wylatuje powietrze, a jak wepne do 2 to z 1 nic nie wylatuje. Dodam ze nie mam puszki z filtrem.

Zdjęcie 1:

<
1.jpg

Zdjęcie 2:

<
2.jpg
Zapraszam do komentowania i oglądania :) :D :P

http://www.golf3.pl/topics2/germanik-mk ... vt6067.htm

Postprzez marcinkoz2910 » 29 sty 2009, o 17:12

Oto masz opis na podstawie MK3 1.6 75KM silnik AEA

Wężyk 1 ten czarny wychodzi z pozycji 1 i jak widać wchodzi tam gdzieś w podstawę (wszystko jest z tyłu pod warunkiem że patrzysz od przodu silnika)

Wężyk 2 też beżowy wychodzi z pozycji 2 jest go około 10cm dalej łączy się z plastikową rurką o długości około 20-25cm i przy obudowie filtru ponownie wchodzi w wężyk ale tym razie już czarny i dalej idzie do przysłony w podstawie obudowy filtru

oto fotki:

<
3.jpg

<
4.jpg

<
5.jpg
marcinkoz2910
Members

Postprzez Y@RO » 29 sty 2009, o 17:21

dziekuje bardzo za pomoc, ale w takim razie jesli nie mam obudowy filtra tylko .. ehhh stozek ? to wezyk bezowy gdzie mam wpiac ? moze on nigdzie nie byc wpiety ?

Postprzez Reiven » 3 lut 2009, o 21:10

zaślep ten wężyk, będzie ok
VW Power
Reiven
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Y@RO » 3 lut 2009, o 22:25

Reiven napisał(a):zaślep ten wężyk, będzie ok

ale z niego powietrze wylatue ;> jak jest wpiety ten 1

Postprzez tomasz291 » 4 lut 2009, o 00:15

marcinkoz2910, Witam opiszę WAM mój problem jaki był a więc na zimnym silniku rano gdy zapalam na PB silnik chodził jak na trzech garach przerywał i słaby był po przełaczeniu na gaz szedł już normalnie nawet na zimnym gdy był rozgrzany problem na PB ustępował czy na gazie czy paliwie wykluczyłem wymianę świec przewodów itd.. pobawiłem się tymi właśnie wężykami co opisujecie a więc jak odpiołem wężyk NR.2 -bez zmian dalej przerywał odpiołem NR.1 obroty się ustabilizowały na zimnym :-o :super: tylko moje pytanie czy mozna tak jezdzić jak to naprawić żeby dalej były założone obydwa tam gdzie ich miejsce proszę o pomoc ;-)
tomasz291
Czytacz

Postprzez mani51 » 4 lut 2009, o 18:56

Y@RO, zaślep ten wężyk a najlepiej zdejmij go przy przepustnicy i zaślep ten króciec - to jest tylko podciśnieniowe sterowanie przesłoną w obudowie filtra której i tak nie masz...ja też mam stożek i w ten wężyk wsadziłem śrubkę i jest cacy :-)

a tak poza tym to z niego nie leci powietrze tylko przez niego jest zasysanetomasz291,

tomasz291, czy jak wypiąłeś ten wężyk to go zaślepiłeś czy samo wypięcie wystarczyło że silnik zaczął lepiej chodzić?
mani51
Members

Postprzez tomasz291 » 4 lut 2009, o 19:28

mani51, No tak zasysane sorry powiem tak że lepiej chodzi mam go odłączonego trzeba zaślepić weżyk czy od góry zaślepić wejście?Pozatym co zrobić żeby to naprawić żeby chodziło normalnie???
tomasz291
Czytacz

Postprzez mani51 » 4 lut 2009, o 19:59

tomasz291 szczerze to myślałem że jak odepniesz wężyk bez zaślepiania to silnik będzie chodził jeszcze gorzej a dopiero jak zaślepisz to się poprawi...tak jak pisałem najlepiej zdjąć wężyk przy przepustnicy tam na dole i zaślepić króciec ewentualnie zdjąć wężyk u góry przy tej plastikowej obudowie na przepustnicy i włożyć w wężyk (nie w króciec) jakąś śrubkę - jak masz instalkę pierwszej generacji to tak może zostać

tylko że nadal mi nie napisałeś czy jak zdjąłeś wężyk u góry to go zaślepiłeś np palcem czy tylko go zdjąłeś i zostawiłeś luzem? a to jest naprawdę ważne!

<
6.jpg

opisz mi według tego zdjęcia co zrobiłeś tylko dokładnie bo piszesz chaotycznie i nie mogę się połapać :-/

jak zdejmiesz wężyk w miejscu 1 to musisz zaślepić wężyk
jak zdejmiesz w miejscu 2 to zaślep króciec
jak zdejmiesz w miejscu 3 to też zaślep króciec

zrób tak i napisz co się dzieje tylko dokładnie
mani51
Members

Postprzez tomasz291 » 4 lut 2009, o 21:59

mani51, na razie mam zdjęty wężyk w miejscu 1 i wisi luzem jutro zaślepię wężyk i zobacze jak idzie wydaje mi się że jest słabszy na gazie dziś zatankowałem do pełna lpg i jestem zdziwiony że taki słaby w zeszłym tygodniu ustawiali mi gaz i wymieniali filterek i było ok Wytłumacz mi co się stało mi że muszę jeżdzić z ściągnietym wężykiem ja chcę kupić część która padła i wymienić
tomasz291
Czytacz

Postprzez mani51 » 4 lut 2009, o 22:41

tomasz291 napisał(a):na razie mam zdjęty wężyk w miejscu 1 i wisi luzem

no to ja nie wiem, właśnie teraz powinien przerywać albo coś innego z obrotami powinno się robić bo silnik przez niego łapie lewe powietrze...coś tu jest nie tak :zakrecony:
mani51
Members

Postprzez tomasz291 » 5 lut 2009, o 19:15

mani51, Dziś zaślepiłem ten wężyk i idzie powiec mi co jest nie tak??????????????????
tomasz291
Czytacz

Następna strona

- - - Pierwszy Skok ze Spadochronem

Powrót do Silniki benzynowe