wyciek oleju i dziwna maz

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez pogo84 » 3 sty 2008, o 15:39

Witam

dzis zobaczylem ze mam plame pod samochodem otwieram maske pochlapany caly silnik , wyglada na to ze chlapalo miarka od leju i po odkreceniu kurka od oleju byla dziwna maz gesta na wlewie hm prosze o odpowiedz
pogo84
Badacz tematu

Postprzez arek ryba » 3 sty 2008, o 16:27

to znaczy jeśli wcześniej tej mazi nie miałeś to do wymiany masz uszczelkę pod głowicą płyn chłodzący wycieka ci do oleju. taka maź powstaje również po zmianie oleju-krótki czas.
a co do chlapania miarką od oleju...może masz przedmuchy na tłokach. jak zapalisz samochód to odkręć korek od oleju,albo dmucha albo nie... :-/
arek ryba
Members

Postprzez K@mil » 3 sty 2008, o 16:31

Odreć odmę i sprawdz czy nie zamarzla, mogie sie zalozyc ze jak ja rozkrecisz to bedzie tam pelno tego bialego nalotu (majonezu) wyczysc ja pozadnie i powinno byc dobrze.
Daj znac czy pomoglo
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez pogo84 » 5 sty 2008, o 11:10

Witam ponownie usterka juz mi znana i naprawiona , nei zadna uszczelka tylko jak Kamil napisał ODMA do przeczyszczenia byla i teraz wszystko w porzadku :) dzieki kamil pomogles hehe ;)
pogo84
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 5 sty 2008, o 16:02

To sie ciesze ze pomoglem a ciezko bylo z odreceniem?? wrzuc moze jakies fotki gdzie ta odma sie znajduje bo duzo osob sie mnie pytalo ;-) ;-) ;-)
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez wasiniak » 5 sty 2008, o 17:51

Hej panowie
Ja tez mam ten sam problem i nie sądzę żeby to była uszczelka.
Bym przeczyśćil tą ODMĘ jak pisze kamil ale nie wiem co to jest i gdzie sie znajduje i jak się ja odkręca.
Prośił bym o pomoc i jakies zdjęcia
wasiniak
Berbeć

Postprzez dabas11 » 8 sty 2008, o 00:14

wasiniak napisał(a):Hej panowie
Ja tez mam ten sam problem i nie sądzę żeby to była uszczelka.
Bym przeczyśćil tą ODMĘ jak pisze kamil ale nie wiem co to jest i gdzie sie znajduje i jak się ja odkręca.
Prośił bym o pomoc i jakies zdjęcia

Uszanowanko :) już ci mówie gdzie jest ta odma: jak spojrzysz na silnik to po lewej stronie nasz filtr powietrza, od niego idzie rura do zespołu wtryskowego takie cudko w kształcie koła nad kolektorem ssącym(od razu rzuca się w oczy). do tego przykręcone jest takie małe czarne cudo na 3 śrubki. pod spodem do tego cudka dochodzi gumowa rurka od dołu silnikato jest właśnie ODMA. Wyczyśc ją dodam że ta maź to mieszanina oleju i wody także radziłbym po jej przeczyszczeniu nie podłańczac jej od razu tam gdzie była tylko dobrze rozgrzac silnik aż przestanie wydobywa się przez nią woda bo po pewnym czasie bedziesz miał to samo. kiedy silnik troche się rozgrzeje z tej rurki wydobywac się bedzie para i kropelki wody, niech chodzi do tego momentu aż przestanie się to wydobywa lub przejedz sie 50 km nie martw sie nic sie nie stanie miałem to samo w swoim golfiku. jesli dobrze rozgrzejesz silnik z rurki bedzie szło tylko chłodne powietrze wtedy możesz podłączy rurke tam gdzie była
dabas11
Berbeć

Postprzez wasiniak » 11 sty 2008, o 09:08

Hej dzieki przeczyściłem to nieszczęsną ODME i wszystko gra
Pozdrawiam
wasiniak
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe