Wyciek oleju na kolektor

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Wyciek oleju na kolektor

Postprzez fler » 25 gru 2008, o 23:01

Mam taki problem, z którym walczy już drugi mechanik.
Za silnikiem pojawia się olej nie wiadomo skąd się tam bierze, poza tym wiadomo śmierdzi i prawdziwe marnotrawstwo oleju.
Obrazek
Tak to wygląda na Pierwszy rzut oka, niestety nie widać co się dzieje pod tym czarnym poprzecznym "pudełeczkiem", musiałam wsadzić tam aparat
Obrazek
Za pomocą tego forum udało mi się rozwiązać problem "dymku z kierownicy" więc i z tym może się ktoś już spotkał?
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 12 lis 2010, o 19:46 przez fler, łącznie edytowano 1 raz
fler
Berbeć

Wyciek oleju na kolektor

Postprzez BORYSKA » 26 gru 2008, o 00:00

fler, prawdopodobnie do wymiany uszczelka pod pokrywą wałka rozrządu. Albo masz zerwane szpilki (śruby) którymi przykręca się ten dekiel do głowicy. Ale trochę mnie dziwi, że mechanik tego nie wyczaił... :?:
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. :-)
BORYSKA
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 26 gru 2008, o 13:53

fler, ja też obstawiam tą uszczelkę pod pokrywą zaworów, innej możliwości nie ma chyba że pokrywa lub głowica pęknięta ale to by było bardzo dziwne...kup sobie tą uszczelkę i wymień - myślę że sam sobie poradzisz
mani51
Members

Postprzez Imper » 26 gru 2008, o 14:17

fler, innej opcji raczej nie ma. musi to byc uszczelka pod pokrywa zaworowa... wymien ja (koszt uszczelki 9zl) i jak zdejmiesz cala pokrywe przyzyj sie jak wygladaja szpilki (gwinty) ja mialem sam niedawno taki problem podczas jazdy olej srujnal mi na kolektor a z pod maski wylecialo tyle dymu ze myslalem ze chyba sie auto mi pali dojechalem na parking zostawielm samochod kupilem co trzeba i wymienilem w jakies 15 minut :) takze zrob to sam bez mechanikow bo naprawde jest to banalne
Imper
Members

Postprzez Globi30 » 5 sty 2009, o 16:14

witam!!!
Mam kolego ten sam problem i wydaje mi się , że olej pcha odmą do filtra powietrza i wycieka z tej obudowy nad wtryskiem.

Zajrzyj w puszkę od filtra.
Pół roku się już z tym mecze -;)
Globi30
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe