Wyciek oleju

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Wyciek oleju

Postprzez driver22 » 26 sie 2008, o 12:19

Witam mam golfa 94.1.6 i jest wyciek oleju tak jak na zdjęciu i tutaj pytanie do was co to jest za puszka z której to cieknie czy to poważne dodam że ubywa mi sporo oleju średnio dolewam 2 razy w miesiącu jakieś około pół litra.Z góry dzięki za odpowiedzi. Obrazek
driver22
Czytacz

Wyciek oleju

Postprzez K@mil » 26 sie 2008, o 12:37

Kolego jak mozesz zrob wiecej fotek... bo z tej to ja zabardzo nie wiem gdzie to jest... ktorej to okolice silniczka :) pzdr.
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez mani51 » 26 sie 2008, o 13:28

więc to proszę pana jest odma na 99,99%...w niej olej jest oddzielany od powietrza(spalin)które przedostają się do skrzyni korbowej i ścieka do miski a powietrze jest zasysane do dolotu powietrza.
po pierwsze sprawdź wąż który idzie od tej puszki do tej plastikowej czapki na przepustnicy,jeśli dawno go nie czyściłeś to pewnie jest zatkany(częsty problem w 1.6 a jeśli to nie pomoże to odkręć całą tą puszkę i też ją wyczyść i zmień uszczelkę pod nią...i lepiej zrób to szybko bo prędzej czy póżniej powietrze ze skrzyni znajdzie sobie jakąś dziurę a czasem bywa to uszczelniacz na wale a wtedy będziesz miał więcej roboty
mani51
Members

Postprzez driver22 » 27 sie 2008, o 12:34

Więc tak dzisiaj zabrałem się do wyczyszczenia tego węża jak radził kolega mani51 i miał rację wąż zasyfiony na maksa tej puszki jeszcze nie ruszałem bo zabrakło czasu do roboty zaraz muszę lecieć.Tą puszkę wyczyszczę jutro i napiszę jak bardzo była zawalona.Jeszcze ściągnąłem tą pokrywę od gażnika na samej górze iw środku jest jakiś nalot wygląda to jak plastik taki czarny syf przyklejony wkoło dodam zdjęcie żebyście zobaczyli co to jest.Mam pytanie jak wyczyścić ten nalot w środku żeby do przepustnicy nie naleciało i czy jak wyczyszczę tę odmę to przestanie ubywać tyle oleju? Silnik ma nakulane 195 tyś i napewno coś tego oleju żłopnie.Dzięki za porady. Obrazek Obrazek Obrazek
driver22
Czytacz

Postprzez mani51 » 27 sie 2008, o 14:54

driver22 napisał(a):czy jak wyczyszczę tę odmę to przestanie ubywać tyle oleju?

z tego co pisałes to wyciek spod tej odmy jest spory więc na pewno będzie mniej ubywało ale jeśli to wycieka tylko tyle że blok jest mokry a olej nie kapie to wtedy zapoznaj się z tym tematem

http://www.golf3.pl/topics9/spalanie-oleju-vt9480.htm

a co do tego nalotu to najlepiej odkręcić całą przepustnicę- na etapie w którym robiłeś zdjęcia to masz jeszcze do odkręcenia 4 śrubki na imbus, zdjęcie wężyków od paliwa i wypięcie trzech wtyczek i linki od gazu. wtedy na spokojnie to wyczyścisz...a swoją drogą to dziwny ten osad i nie bardzo ze zdjęcia widać co to może być
mani51
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe