Witam. Mam takie pytanko czy można założyć wyłacznik pompki paliwowej bo moj golf śmiga na gazie a pompka cały czas działa (moim zdaniem nie potrzebnie ) na benzynie tylko odpalam . Pytałem gościa który zakładał mi gaz czy można coś takiego zrobić ale on mi odradził bo mówił że jak pompka codzi to chłodzi wtrysk (???) a jak ją odłacze to wtrysk może sie zapiec . Czy miał racje ??
witam kolege tez zakladajac gaz mialem ten sam problem ,i dostalem taka sama odpowiedz ,a dodatkowo trzeba uwazac aby bylo paliwo w zbiorniku bo jego brak prowadzi do spalenia pompki paliwowej .mysle ze lepiej niech sobie ta pompka pracuje nic sie jej nie stanie tylko dbaj o poziom benzyny .pozdrawiam
czytałem wiele postów na ten temat i zdania są podzielone
ale napisze tak
pompa paliwa nie powinna być odcinana bo:
1. ecu samochodu steruje pompa i jej wydajnością według zapotrzebowania
2. pompa musi chodzić aby woda wytrącona z paliwa nie powodowała erozji w pompie
3. pompa musi pracować bo obecne paliwo ma wiele dodatków które powodują rozwarstwianie sie paliwa i musi być mieszane
pompa paliwa wymaga:
1. aby paliwa było conajmniej 1/4 baku anajlepiej wiecej
2. aby paliwo było sukcesywnie wypalane i dolewane <zapobiega to rozwarstwieniu benzyny i wytrącenia z niej zywicy która zakleja wszystko co sie da>
jak sie odpala na lpg i wo gule sie paliwa nie zużywa a w dodatku sie jezdzi na głębokiej rezerwie to później są takie fiołki i mity na temat odcinania pomp