Wymiana filtrów golf 1.6 75 KM

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez lola17171717 » 8 wrz 2011, o 19:12

Witam, rodzice kupili mi auto, żebym miała na studia itd sami nie mają prawo jazdy więc chciałabym poradzić się was. Chciałabym wymienić filtry ( ponoć nic trudnego więc chciałbym spróbować sama, żeby zaoszczędzić pieniądze na wymianę tarcz i klocków chyba, że w tym też mi pomożecie. To od poczatku na zdjęciach opisałam filtry mam pytanie czy dobrze bo, jednak mam pewne wątpliwości...

1) Filtr powietrza i filtr kabinowy.

<
1.jpg

Czy filtr powietrza dobrze zaznaczyłam, widziałam inny temat ale to chyba w innym modelu mój jest z 95' 1.6 75 KM. Jeśli dobrze to pewnie tylko śrubki odkręcić i wymienić czy się mylę?
Natychmiast kabinowy to wiem, że dobrze delikatnie podglądnęłam i mam ten półkolisty. Więc takiego mam rozumieć ciężko znaleźć bo na allegro nie było i lepiej wymienić na prostokątny ?

Teraz większy kłopot pozostaje filtr paliwa ( bo oleju wymieniony wraz z olejem ), i teraz pytanie gdzie w moim modelu powinien się znajdować, czy to to:
Obrazek fotki z dalszej odległości:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tylko jak widziałam opis wymiany był z przodu tyle, że inny silnik no i disel i dodatkowo wychodzi z niego 4 przewody natomiast jak widać na zdjęciu u mnie są tylko 2 jeden wchodzi a 2 wychodzi stąd wątpliwości, jest tam napisane KL 2 to oznaczenie filtra który należy kupić ? . Jeśli ktoś byłby tak miły lub ostatnio wymieniał filtry prosiłabym o jakieś linki np do allegro jaki model powinien zostać zakupiony.
Poza tym przy prawym kole z przodu mam takie coś ale to chyba nie to choć to pewnie też filtr więc chciałabym się dowiedzieć jaki i czy też się wymienia:

<
2.jpg

Z góry dziękuję za pomoc :):):)

PS. przepraszam, że klikalne miniatury ale ze wstawieniem w pełnym rozmiarze był problem.
lola17171717
Berbeć

Postprzez K@mil » 8 wrz 2011, o 19:21

Wszystko bardzo dobrze zaznaczylaś koleżanko... W benzyniakach filtr paliwa masz pod samochodem tak jak na 2zdjęciu (trzeba zdjąć dwa wezyki, otworzyc obudowe.. wlozyc filtr zgodnie ze strzałką i zalozyz wszystko)
W dieselkach jak sama napisalas filtr oleju jest koło silnika po lewej stronie..

To co zaznaczyłas na ostanim zdjęciu jest to Filtr węglowy jego sie nie wymienia wogóle, w polowie golfików juz tego nawet nie ma pewnie

Co do filtrów to idz do sklepu i powiedz co chcesz jakie filtry i podaj ze masz GOLF 3 1.6 a oznaczenie silnika to AEE (wielopunkt)

Filtr kabinowy wyglada tak (jest to taki prostokąt, cena okolo 20zł)

Filtr powietrza będzie mniej wiecej taki okrągły jak tu na foto
Tak jak pisalem zaznacz ze masz silnik AEE bo ten silnik ma okrągły filtr powietrza, a nie jak reszta prostokątny

Filtr paliwa wygląda tak
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez lola17171717 » 9 wrz 2011, o 00:04

Mam pytanie po tym, że filtr powietrza jest okrągły stwierdziłeś, że mam ten silnik AEE? bo widziałam, że do tego mojego silnika było kilka oznaczeń więc ciekawość ale też i pewnie się mi przyda dlaczego AEE :)
lola17171717
Berbeć

Postprzez killah » 9 wrz 2011, o 00:28

lola17171717 napisał(a):Mam pytanie po tym, że filtr powietrza jest okrągły stwierdziłeś, że mam ten silnik AEE? bo widziałam, że do tego mojego silnika było kilka oznaczeń więc ciekawość ale też i pewnie się mi przyda dlaczego AEE :)

http://www.golf3.pl/topics28/zdjecia-si ... t14332.htm
killah

Postprzez lola17171717 » 9 wrz 2011, o 09:16

Dziękuję to już chyba wszystko wiem no może wszystko, a jak będę wymieniać filtr paliwa to jak wleje tam paliwa to 2 stroną nie wyleci ? w końcu miejsce nie dak wygodne jak w dislu ;)
lola17171717
Berbeć

Postprzez K@mil » 9 wrz 2011, o 13:16

lola17171717 napisał(a):Mam pytanie po tym, że filtr powietrza jest okrągły stwierdziłeś, że mam ten silnik AEE? bo widziałam, że do tego mojego silnika było kilka oznaczeń więc ciekawość ale też i pewnie się mi przyda dlaczego AEE :)

Oceniłem to po zdjeciu które dała w pierwszym poscie..

Co do paliwa to nie wyleci w duzej ilosc, moze tylko z filtra albo z wezyka, wiec bez obawy
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez lola17171717 » 26 wrz 2011, o 14:24

Wracając jeszcze do filtrów bo brakowało mi 1 śrubki od filtra powietrza kupował ktoś może na allegro lub jakimś sklepie internetowym bo w motoryzacyjnych ani innych sklepach gdzie mogłaby być nie znalazłam :(
lola17171717
Berbeć

Postprzez K@mil » 26 wrz 2011, o 19:42

lola17171717 napisał(a):Wracając jeszcze do filtrów bo brakowało mi 1 śrubki od filtra powietrza kupował ktoś może na allegro lub jakimś sklepie internetowym bo w motoryzacyjnych ani innych sklepach gdzie mogłaby być nie znalazłam :(

Moja rada jest taka... Weź ze sobą śrubę jaka potrzebujesz na wzór idz do sklepu budowlanego i kup kołek do ściany, po rozkręcaj pare kołków i dopasuj sobie śrubę..
(potrzebna Ci będzie sama sruba a nie cały kołek, zaznaczam :lol: ;p )

Z doświadczenia wiem ze będzie pasowałą tylko ze nie pamietam rozmiaru
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez lola17171717 » 27 wrz 2011, o 09:47

Nieźle ;) pomyślę i o tym jeśli nigdzie nie znajdę a widzę trudne to będzie..
lola17171717
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe