Wymiana rolki napinacza paska klinowego 1.6 ABU 93

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez akwodahs » 13 wrz 2008, o 22:27

Witam, może już było ale nie mogę znaleźć więc zapytam.
1. Jak wymienić rolkę paska klinowego ?. Czy trzeba specjalne klucze, czy tylko się ją odkręca, zdejmuje starą i zakłada nową ? Jest jakiś problem z nałożeniem paska klinowego i jego naciągnięciem ? Jak zrobić to najprościej ?

Przy okazji jeszcze jedna rzecz
2. Mam następujący objaw, kiedy przyspieszam, po wciśnięciu gazu samochód równomiernie przyspiesza, po czym przy pewnych obrotach przestaje na chwilę przyspieszać i dopiero po chwili łapie dalej, czyli ma jak gdyby taki dołek w przyspieszaniu. Czy ktoś wie, co może być tego przyczyną ?

Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za pomoc
Adam
akwodahs
Berbeć

Postprzez MysieQ » 13 wrz 2008, o 23:38

Podpinam się do pierwszego zapytania kolegi a tylko z tego względu, że nie zaglądałem jeszcze tam okiem (pasek i rolka) a rolka będzie do wymiany z paskiem, znając życie spojrzę pod maskę i ogarnę temat ale jestem ciekaw sugestii kolegów bo być może jakaś porada się przyda :)

Sprawa druga to trochę z własnej porady - będąc u mechanika regulowane miałem obroty w swoim autku (na pb i lpg) i przy dostawianiu mechanik bardzo wyraźnie spytał czy mam przy przyspieszaniu jaką "dziurę w gazie" tj. jak przyspieszam to autko się nie zbiera i po chwili "ogień".. Oczywiście u mnie wszystko było ok i takiego objawu nie miałem. Ale skoro kolegę taki przypadek spotkał to może warto zaciągnąć autko na analizę spalin i porządną regulację VW na kompie :)

Nic konkretnie nie powiem bo 100% przyczyny nie znam ale staram się jakoś pomóc i doradzić :) Pozdrawiam. ;-)
MysieQ
Czytacz

Postprzez SIENIU » 18 wrz 2008, o 18:48

akwodahs, witam ja wymieniałem rolkę i nie ma z tym problemu ściągasz pasek odkręcasz starą chyba klucz 17 ale nie jestem pewien i w środku rolki będziesz miał taki dekielek (u mnie był) i pod nim masz śrubę szybka podmianka na nową i składasz do kupy wszystko a z paskiem nie miałem problemu z założeniem
Jeśli pomogłem kliknij POMÓGŁ będę bardzo zadowolony
SIENIU
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe