... wymiana rozrządu :o)

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez darq » 18 kwi 2009, o 13:06

VWitam :)

Właśnie będę się zabierał za robienie rozrządu, będę wymieniał pasek i ... tu właśnie moje pytanie, z tego co już zdążyłem się zorientować, to napinaczem jest pompa wodna,to jest golf III 1994 1,6 75KM ABU, i czy jeśli pompa nie leje i działa prawidłowo z poprzednim paskiem, to trzeba ją wymieniać na nową?? Wiem, że na takich rzeczach nie powinno się oszczędzać i lepiej zrobić wszystko i mieć święty spokój z nowymi częściami, ale skoro pompa jest ok, działa prawidłowo, po wyglądzie widać że jest dużo młodsza niż reszta silnika, to czy muszę ją koniecznie wymieniać?? Nie upieram się, żeby jednak korzystać ze starej, bo na takich rzeczach się nie oszczędza, jak się o autko dba to ono się odpłaca tym samym :)

VWielkie dzięki za pomoc :)
... bo wszystkie GOLF`y to fajne wozy :)
darq
Berbeć

Postprzez K@mil » 18 kwi 2009, o 13:19

darq napisał(a): czy jeśli pompa nie leje i działa prawidłowo z poprzednim paskiem, to trzeba ją wymieniać na nową??

ja powiem tak, rozrzad robi sie raz na okolo 60tys, jesli pompa padnie Ci przez ten okres, a przez 60tys duzo moze sie zdarzyć, to bedziesz miał nowy wydatek i bedziesz musiał znów od nowa wszystko rozbierac... a nowa pompa nie jest taka droga, a jak juz cieknie to znaczy ze cos sie dzieje nie tak...

http://www.allegro.pl/item587902777_pom ... tanio.html
aukcja pierwsza z brzegu. !!
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez marcinkoz2910 » 18 kwi 2009, o 21:41

Radzę Ci wymień ją razem z paskiem

Ja wymieniłem i mam spokój a sąsiad nie zmienił w fordzie i po 6tys km zdechła i co za tym idzie dodatkowe koszty

Wybór należy do Ciebie

P.S. Wg mnie lepiej kupic droższą pompę i nie martwić się o nią :cwaniak:
marcinkoz2910
Members

Postprzez Dam88 » 18 kwi 2009, o 23:05

marcinkoz2910 napisał(a):Wg mnie lepiej kupic droższą pompę i nie martwić się o nią :cwaniak:

dokladnie, pompa wody to nie majatek a po co sobie robic dodatkowa robote za pare tys km? i przy tym narazac sie na koszta? to tak jakbys wymienil jeden amortyzator bo reszta jeszcze dziala :)
Papier ścierny: kilka złotych, Golf mk3: kilka tysięcy złotych, ścierać z niego lakier -> Bezcenne :)

>>mk3 abd by Dam88 <<
Dam88
VIP

Postprzez Pro100 » 20 kwi 2009, o 15:24

Nie zastanawiaj się i wymieniaj... U mnie było wszystko w porządku jeździłem niecały rok na rozrządzie poprzedniego właściciela ale w końcu się wziąłem i wymieniłem. Powiem Ci tak że z autem nic złego się nie działo co by mogło wskazywać na pompę wody czy coś, przy wymianie ( oczywiście wymieniałem pompę i pasek ) wyjmuje pompę a tam 4 z 8 zębów ułamane... :-x niby nic się nie działo ale można się domyśleć co mogło się stac... Nie wiem ile poprzedni właściciel na tym jeździł... Tak więc wymieniaj i pompę...

Pozdro
Pro100
VIP

Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez dziabi3 » 20 kwi 2009, o 18:11

ja tak samo polecam wymienić pompę

a dodam ze jeśli byś nie zmienił pompy i ruszył ją po to aby napiąć pasek to gwarantuje ze zetniesz rozerwiesz jej uszczelniacz na kawałki i tylko został by ci silikon bo z tego co szukałem niema uszczelniaczy osobno

mi mechanik po 3 tys zmieniał pasek na boscha i szlak trafił uszczelke

a zmieniałem na boscha pasek bo gejts sie kurczył i napinał pompę tak ze arz wyła i piszczał
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez Pro100 » 20 kwi 2009, o 18:28

Ja jak zdejmowałem starą pompę to uszczelka nie była zniszczona... A do nowej nie uszczelniałem silikonem... Puki co jest ok.
Pro100
VIP

Rocznik: 93
Silnik: R32
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez danio86 » 22 gru 2009, o 15:14

Pasek rozrzadu mi strzelił i nie wiem czy mam bałagan w silniku proszę o porade silnik 1.8 kat benzyna z lpg
danio86
Berbeć

Postprzez e2 » 22 gru 2009, o 15:39

wyskoczył mi pryszcz - czy mam wombacią grypę?

po tym co napisałeś to mozna sobie powróżyć, ja obstawiam, że walnęła Ci turbina i kute tłoki wywróciło na drugą stronę i wyglądają jak tulipany na dodatek... :wstyd:
Moje mk3
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
e2
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Nadwozie: 3-drzwiowe