wymiana silnika 1.4 ABD na AEX

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez CRS » 18 sty 2009, o 11:43

Witam pierwszy raz na forum ;-) od 2 miesięcy jestem posiadaczem golfa III z '93r. silnik abd strasznie zaczął przeciekać, albo ja tego wcześniej nie zauważyłem :cry:(1l po tygodniu spokojnej jazdy) podejrzewam,że będzie mnie czekać wymiana silnika i chcę się dowiedzieć czy śmiało mogę kupić 1.4 aex? Zależy mi na tym ,aby nie kupować części które już posiadam w moim golfie. Na zdjęciach widzę że nieznacznie różnią się te silniki (pokrywa zaworów, filtr powietrza) stąd moje pytanie.

Pozdrawiam CRS.
CRS
Berbeć

Postprzez KristoF » 18 sty 2009, o 12:59

Silnik ABD ma jednopunktowy wtrysk benzyny.SilnikAEX ma wielopunktowy wtrysk benzyny.Wniosek z tego taki że bedziesz musiał kupić nie tylko silnik ale tez osprzęt do niego:
-kolektor dolotowy z wtryskiwaczami
-przepustnicę
-wiązkę elektryczną silnika
-Sterownik silnika
-i wreszcie obudowę filtra powietrza.
Tym sie silnik różni z zewnątrz.W środku są inne tłoki, i zmienione fazy rozrządu w stosunku do ABD(inny wałek rozrządu).
Przemyśl czy warto się w to bawić, czy nie bęzie taniej wymienić uszkodzonej uszczelki.Chyba ze silnik spala olej, ale twierdzisz że cieknie więc chyba taniej bedzie wymienić uszczelki. :-)
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez CRS » 18 sty 2009, o 14:36

dzięki za szybką odpowiedź, więc muszę zapomnieć o aex. Jutro umówię się z mechanikiem w Bielawie dam znać co się sypnęło bo oleju nie spala w każdym razie nie widać i nie czuć, natomiast kolektor zachlapany i z tego co udało mi się zobaczyć to w rogu pokrywy nad zaworami jest przeciek.
CRS
Berbeć

Postprzez prezesik » 18 sty 2009, o 17:20

W tych silnikach zapycha sie też odma, a jak sie zapcha to olej wywala przez uszczelki i może też przez bagnet miarki oleju. Ja też miałem wycieki, po wyczyszczeniu odmy problemy minęły.

Z tylu silnika idzie odma, czyli wąż odpowietrzający skrzynię korbową. Wąż ten prowadzi od dołu bloku silnika od strony szyby do obudowy gdzie idzie powietrze z filtra powietrza do silnika. W tym wężu często znajduje się tzw kawa z mlekiem, czyli maź powstała w wyniku połączenia się wody i oleju, ta maź często zalega i zamarza w wężu powodując powstawanie ciśnienia w skrzyni korbowej a w rezultacie wywala olej przez bagnet i uszczelki. Radzę odkręcić cały separator oleju od bloku razem z wężem i wyczyścić. Poszukaj też tematów o czyszczeniu odmy.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... zenie+odmy
prezesik
Members

Postprzez BORYSKA » 18 sty 2009, o 17:30

CRS, według mnie to typowe objawy uszkodzenia uszczelki pokrywy zaworów. Wymień ją i będziesz miał z głowy. Koszt razem z robocizną max 50PLN. Chyba że sam będziesz umiał to zrobić... To naprawdę nic trudnego

[ Dodano: 2009-01-18, 16:32 ]
Sprawdź również czy szpilki którymi jest przykręcona ta pokrywa nie są pozrywane
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. :-)
BORYSKA
Badacz tematu

Postprzez CRS » 20 sty 2009, o 19:04

prezesso napisał(a):W tych silnikach zapycha sie też odma, a jak sie zapcha to olej wywala przez uszczelki i może też przez bagnet miarki oleju. . .
w moim przypadku uszkodziło czujnik oleju, a odma zapchana była prawie całkowicie (szpilka może by przeszła). Tak że kolejny temat o odmie powstał:) to jakaś zmora tych silników-dodatkowo ta pulmonologiczna nazwa. :zdegustowany:
jako że od 2 miesięcy jestem kierowcą moja pierwsza wizyta u mechanika wyniosła mnie 50zl a ja już 1500 szykowałem.

PS.fajne forum :-D
.
CRS
Berbeć

Postprzez prezesik » 20 sty 2009, o 20:17

CRS napisał(a):Tak że kolejny temat o odmie powstał:) to jakaś zmora tych silników
problemy z odmą sa przy silnikach:
1.3 NZ - w MK2
1.4 ABD, 1.4 AEX
1.6 ABU, 1.6 AEE
i jak pamiętam 1.4 w MK4

ponieważ odma nie idzie blisko kolektora wydechowego gdzie mogłaby się nagrzać tylko z drugiej strony silnika, często zamarzają.
prezesik
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe